Jaká je nutná velikost hlavního jističe a nutnost třífázového rozvodu ?
Pavel Horský:
No tak na to POZOR!
Pokud tlačíte z vaší bytové elektroinstala ce napětí do zařízení společných prostorů, mezi které ventilační jednotka zcela jistě patří, pak jste opravdu kutil kaskadér a je jen otázkou času, kdy vám přijde elektrikář provádějící práce na spol. rozvidech řádně rozhodit sandál.
Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský 09.07.2015, 12:02
... řádně rozhodit sandál.
Už jsem párkrát viděl přívod "odněkud někam"...
Jak střechy (když tam vede "CYSY" do nějaké ajťácké krabičky, je to ještě dobré, to se dá pochopit), tak sklepy (z přízemního bytu provrtáno pro kotel, mrazák, dílničku,...)
Kdyby to alespoň bylo jasně a seriozně označené, že je to "další přívod"...
Zatím mě to "neublížilo", ale na mém nářadí nějaká stopa po "elektrické energii, která tam neměla co dělat" zůstala...
Kastner Lubomír:
Citace: Pavel K. 09.07.2015, 09:59
Rád bych využil přítomnosti profesionála, potřeboval bych poradit s připojením tří fázového ventilátoru 150 W (společný střešní ventilátor pro digestoře ve stoupačce) na můj jednofázový bytový rozvod. Po samostudiu na serveru elektrika.cz jsem tento motor připojil přes jednofázový frekvenční měnič STARVERT.
A nyní dotaz: Jaký mám zvolit optimální modulační kmitočet (Carrier frequency)? Když je nízko, tak v motoru nechutně píská a při vysokém to má velkou spotřebu a měnič dost hřeje. Navolit lze 1 - 10 kHz.
Zdraví a děkuje za radu kutil kaskadér!
Na jaké napětí a frekvenci je onen ventilátor? A jaké výstupní napětí dává váš frekvenční měnič? Bez toho se nehneme dál.
Miroslav Revús:
Citace: Pavel K. 09.07.2015, 09:59
A nyní dotaz: Jaký mám zvolit optimální modulační kmitočet (Carrier frequency)? Když je nízko, tak v motoru nechutně píská a při vysokém to má velkou spotřebu a měnič dost hřeje. Navolit lze 1 - 10 kHz.
Pri napájaní 3f motora z 1f meniča musíte ísť na strechu a zmeniť zapojenie svoriek motora z hviezdy na trojuholník.
Menič dáva na výstupe 3x230V a nie 3x400V. Motor je určite 3x380V (400V)/50Hz, zapojenie hviezda.
Modulačný kmitočet sa bežne nenastavuje užívateľom, využíva sa výrobcom prednastavená hodnota. Tá býva v rozsahu 2,5-4kHz.
Napájaním cudzieho motora z vášho bytu si koledujete o "průser". Ventilátor nie je pod vaším stálym dohľadom a ktorýkoľvek údržbár môže byť nemilo prekvapený, keď sa mu roztočí "určite vypnutý motor".
Pavel K.:
Citace: Miroslav Revús 10.07.2015, 13:04
Pri napájaní 3f motora z 1f meniča musíte ísť na strechu a zmeniť zapojenie svoriek motora z hviezdy na trojuholník.
Menič dáva na výstupe 3x230V a nie 3x400V. Motor je určite 3x380V (400V)/50Hz, zapojenie hviezda.
Modulačný kmitočet sa bežne nenastavuje užívateľom, využíva sa výrobcom prednastavená hodnota. Tá býva v rozsahu 2,5-4kHz.
(poklona) za naprosto přesnou odpověď. Modulační kmitočet jsem vrátil na výchozí hodnotu.
Jen motor jsem nakonec nepřepojil do trojúhelníku. Nejvíce od hluku pomohlo na měniči velmi snížit napětí a ponechání napájení sníženým napětím ve hvězdě. I přes to, že motor pravděpodobně pracuje v hrozném skluzu s malým napětím se nepřehřívá měnič nehřeje a hlavně bezhlučně zbavil poslední dvě patra paneláku šíleného smradu ze stoupačky. Pro bezpečné odvětrání postačilo 18 Hz s pomalým náběhem i doběhem v dobách "smradových" špiček. Mezifázové napětí si někdy pro zajímavost ještě změřím.
Abych rozptýlil oprávněné obavy, zejména pana Pavla Horského, jsem již dříve po odladění celou kutilskou konstrukci přemístil do původního rozvaděče na chodbě a zachoval i původní napájení ze společných prostor.
Ani sandál mi elektrikář nerozhodí, protože jsem z titulu statutára SVJ jeho nadřízený, ale bohužel těmto fintám (frekvenční měniče) nerozumí. :)
Tímto svým dotazem jsem však odběhl od tématu potřebné velikosti jističe po zrušení plynu v bytě / domě, které nyní rozhodně nabývá na důležitosti. Stále potvrzuji, že 1 x 25 A pro 3+1 bez plynu zatím plně vyhovuje. Zkoušeli jste někdo tyto instalace měřit, protože "kdo měří ví".
Zdraví kutil spořič.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana