Jaká je nutná velikost hlavního jističe a nutnost třífázového rozvodu ?

(1/6) > >>

Davson:
Chci si nechat udělat v panelovém bytě rekonstrukci bytového jádra a kuchyně.
Chci zrušit plyn na vaření a koupit indukční desku na 230V.
Elektroinstala ci mi po bytě bude dělat firma, ale chtěl bych vědět jestli mně bude stačit na chodbě dosavadní hlavní jistič 15 A a dvoufázový (?) rozvod (patrně ještě hliníkové kabely) k bytu.
Budu mít indukční desku 230V (příkon 3680W),  elektrická trouba 2900W, pračka, lednice, mikrovlnka, myčka, odsavač par a ostatní drobnější spotřebiče
(televize, radio, varná konvice, kávovar, počítače apod.).

Píše se, že pro spotřebiče s příkonem nad 3600W (pro 16A jistič) či nad 2300W (pro 10A jistič) je většinou třeba zajistit přívod elektřiny třífázovým napájením o napětí 400V.

Prodavač ale tvrdí, že proto se dělá indukční deska na 230V, aby se u ní dal použít dvoufázový rozvod.

Jen pro upřesnění, chápu dobře, že :

110 V             je jednofázový
230 V(220)    je dvoufázový
380 V(400)    je třífázový

Václav Pešek:
ne, nechápete to dobře...

jsou rozvody 230V - jednofázové a pak 3x400v třífázové...

jistič 1F 15A vám neutáhne ani tu desku, pokud ji budete chtít plně využít, troubu si taky pustíte jen samostatně... apod..

jednoduše pro laika - pokud budete normálně  vařit (tři hrnce třeba),  naplno vám to jistič neutáhne, nebudete si k tomu moct skoro ani posvítit, protože vaše deska na plný výkon vyhodí váš hlavní jistič...

ta deska sice může být zapojitelná na 1F - nicméně sama spotřebuje tolik, že vám bude jistič stejně padat... pokud bude zapojena třífázově, rozloží se zatížení mesi všechny fáze rovnoměrněji a pojede na každé fázi hrubá třetina příkonu. Ostatně zapojitelnost na 1F je obyvkle řešená tak, že se přívody pro jednotlivé fáze osadí výrobcem dodanou propojkou.

takže pokud máte možnost, získat třífázovou přípojku, zařiďte si ji, pokud skutečně chcete využívat zmíněné spotřebiče v běžné soudobosti...

v některých bytových a panelových domech s tím ale bývá problém - to si zjistěte jak jste na tom u vás a pokud by problém byl, kupte si desku plynovou, jinak to bude horor.

Davson:
No to jste mě moc nepotěšil. Ještě laická otázka. Kde bych měl raději zjišťovat možnost třífázové přípojky. Na bytovém družstvu nebo u poskytovatele el. energie ( EON ). Kdyby to možné bylo. Kolik by to tak mohlo stát ?

Juraj Rojko:
Zrušit plyn na vaření a místo toho tam dát elektriku je hloupost. Indukční deska je sice asi ta nejlepší náhrada, ale stále je to jen náhrada, navíc příkon 3680W je na varnou desku malý. Pokud to neděláte kvůli užitku, ale jen kvůli designu, tak moje poznámka neplatí.

Davson:
No je pravda, že v tom design hraje také nemalou roli. Ale je to také kvůli splodinám, které vznikají při vaření na plynu. Linka, odsavač i stěny jsou zažloutlé a mastné. Manželka chce bílou lesklou linku ( materiál fólie ) a tak se bojím jak to bude za chvíli vypadat.
Nemůže to být tím, že máme starý plynový sporák a dnešní moderní plynové varné desky to již nedělají ? Jinak proti plynu vůbec nic nemám. I design už je lepší. Některé mají i skleněnou desku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana