Musí být u hromosvodu samostatné tyčové zemniče propojeny s uzemněním HOP?
Radim Strycharski:
Ano, nic nezkazím, ale vysvětlete mi, co získám kromě toho, že místo jednoho silného PE budu mít dva.
Co se týče sdělovacích zařízení, tam mám zkušenosti právě opačné. Nezřídka se v projektech objevuje požadavek na oddělené uzemnění alespoň 15 m od jiného.
Radek Červený:
Získáte toto:
Citace: Fuk Tomáš 12.09.2011, 11:40
Proč? Protože pokud se jedná o objekty propojené mezi sebou např. silovou sítí, tak propojením i zemničů se sníží namáhání té silové sítě vyrovnávacími proudy, tudíž i zavlečené přepětí atd. atd.
Ale na vodiči PEN, nikoliv PE. Takto provedených přípojek je opravdu minimum.
V projektech se vyskytuje spousta zajímavých věcí, např. citace: Stavba se nachází v katastru obce XY, která je ve vlastnictví stavebníka. Takových citátů projektantů by už bylo na vydání pamětí, ale to není předmětem této diskuze.
Já vím jedno. Žádný projektant pak není u předání, když investor reklamuje rušení či nelogické chování určitých systémů. Není vyjímkou rozdíl mezi koaxem a anténou 120V.
K čemu mi je dobré, když budova A od budovy B je třeba 20 metrů, ale budova A má odpor uzemnění 1,6 ohmu a budova B 0,8 ohmu a tyto zemní soustavy nejsou vodivě propojené? A tyto budovy jsou propojeny jakoukoliv komunikační sítí?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec. 12.09.2011, 11:59
Je možno kovový plot uvažovat coby náhodný jímač?
Jímač?
Asi hodně záleží na provedení plotu. Takové pletivo, v plastu, s "drátečky" minimálního průřezu, bych asi vůbec neuvažoval, ale taková poctivá kovářská práce, to by mohlo být jako jímač, jen je otázkou připojení těch konců
Fuk Tomáš:
Citace: Radim Strycharski 12.09.2011, 12:27
Ano, nic nezkazím, ale vysvětlete mi, co získám kromě toho, že místo jednoho silného PE budu mít dva.
vás tu někdo navádí k tomu, abyste místo jednoho silného zemniče (PE) dělal dva slabší? Přesně naopak.
Tím, že zemnič HDS a základový zemnič domku propojíte, kromě PEN vodiče (z pohledu blesku tenkého jak tkanička), ještě samostatným pořádným kusem vodiče - např. zemnicím páskem, na první pohled nezískáte nic. Změříte impedanci soustavy zemničů a naměříte prakticky to samé, jako bez toho přídavného propojení.
Na druhý pohled, kdy uvážíte, že u vedení bleskového proudu se velmi podstatně projevuje např. vlastní indukčnost vodičů, a že u máloplošných zemničů se při vysokých proudových hustotách projevuje prudký pokles zemního odporu, zjistíte, že tím propojením obou zemničů získáte zemnicí soustavu s cca 2x - 3x menší impedancí pro bleskovou proudovou vlnu. Bohužel ale ve své brašně nemáte přístroj, kterým se to dá změřit.
V důsledku toho, že takto blesku poskytnete 2-3x pohodlnější cestu do země, získáte
- 2x - 3x delší životnost vašich přepěťových ochran (anebo delší životnost vašich elektrospotřeb ičů, pokud přepěťové ochrany nemáte),
- zmenšení rizika úrazu od nechráněných svodů hromosvodu
- vyšší spolehlivost dodávky elektrické energie do Vaší elektropřípojk y
- spokojenější sousedy, kterým budete pouštět do distribuční sítě slabší bleskové šťouchy
Přijde vám to málo? Mně to přijde jako velmi výhodná investice.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 12.09.2011, 12:27
Co se týče sdělovacích zařízení, tam mám zkušenosti právě opačné. Nezřídka se v projektech objevuje požadavek na oddělené uzemnění alespoň 15 m od jiného.
Jo a za to bych projektanty zabil, jsou to požadavky 50let staré, odpovídající tehdejším podmínkám.
Řekl bych, že je to jak nosit bombarďáky od TRIOLI, v době TANGA.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana