Musí být u hromosvodu samostatné tyčové zemniče propojeny s uzemněním HOP?
Josef Šnajdr:
U klasického hromosvodu RD, když jsou např. 4tyři svody a mají svoje samostatné tyčové zemniče, musí být prosím propojeny s pátým zemničem HOP?
Svody hromosvodu jsou od zemniče HOP např. 5-6m.
Ptám se jenom teoreticky a samozřejmě nic závazného.
Milan Hudec:
Nejenže musí, je to i rozumné :)
Pokud ovšem není tyčový zemnič z nerezu, ale z FeZn je to téměř jedno, protože při zatloukání se zinková vrstva stejně hodně poškodí a zemnič dlouho nevydrží.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec. 10.09.2011, 11:30
Nejenže musí, je to i rozumné :)
Pokud ovšem není tyčový zemnič z nerezu, ale z FeZn je to téměř jedno, protože při zatloukání se zinková vrstva stejně hodně poškodí a zemnič dlouho nevydrží.
Samozřejmě záleží na samotném výrobku. Mám podezření na jistého českého výrobce, že mu počty mikronů v pozinkování naprosto nic neříkají a svoje výrobky zinkují jen tak, aby se neřeklo, že prodávají kus železa. Několikrát jsem tohoto výrobce upozornil na nekvalitní šrouby, které používají ve svých svorkách, několikrát jsem obdržel omluvu, že jde o špatnou várku. Omluvu jsem bral prvních pět let, neboť nevěřím, že se za tu dobu několikrát nevyměnily celé skladové zásoby.
Připadá mi to, že si z lidí dělají jen srandu. Pokud ale budou samotní hromosvodáři držet hubu, lépe nebude. Stejně tak mě velice rozčiluje, když se podívám na nabídku jejich sortimentu. Od založení firmy se jejich nabídka nikterak zvláštně nezměnila. Stále žijí v hluboké totalitě.
Např. o materiálech vyráběných osvědčenou německou firmou DEHN+SOHNE bych nikdy nepochyboval a zákazníkovy doporučuji malinko si připlatit a dostat za svoje peníze opravdové zboží a ne brak.
Použijte zemnící materiály od této firmy a máte vystaráno.
Milan Hudec:
Ano p.Horský souhlas, již naši předkové uplatňovali zásadu, že do země patří jen to nejlepší.
Jan Hájek:
Pokud nebudou zemniče spojeny s HOP, je to problém tím větší, čím rozdílnější bude jejich hodnota, čím vyšší bude hodnota bleskového proudu, čím rozdílnější budou délky, impedance a přechodové odpory na svodech, čím větší bude odpor zemničů oproti PEN. Vše toto s největší pravděpodobnos tí způsobí škody na elektroinstala ci, zapálení objektu přeskoky atd..
Ale do doby zásahu bleskem to většinou nevadí. ;)
Ještě něco k té nešťastné národní poznámce o vzdálenosti 5 m mezi jednotlivými zemniči z ČSN 33 2000-5-54:
Napadá někoho z fanatických propagátorů této vysloveně nebezpečné věci, že pokud je vzdálenost vodiče hromosvodu od kovové konstrukce či vodiče instalace menší než 5 metrů, že je to úplně na nic?
PS: Samozřejmě nenapadá, protože pak by tomu rozuměli.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana