Musí být u hromosvodu samostatné tyčové zemniče propojeny s uzemněním HOP?

<< < (6/29) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Radek Červený  12.09.2011, 10:18

Ovšem za předpokladu, že tyto objekty nejsou vzájemně propojené silovým kabelem, datovou sítí, kamerovým systémem, řízením MaR, atd atd. Což je v praxi téměř nemožné.

Citace: Radim Strycharski  12.09.2011, 11:27

Proč? Je jasné, že potenciál se hlídá uvnitř objektu pospojením...

Proč? Protože pokud se jedná o objekty propojené mezi sebou např. silovou sítí, tak propojením i zemničů se sníží namáhání té silové sítě vyrovnávacími proudy, tudíž i zavlečené přepětí atd. atd.
Citace: Radim Strycharski  12.09.2011, 11:27

...norma prostě doporučuje při přiblížení pod 5 metrů provést spojení.

Není to tak. Norma doporučuje provést spojení vždy, ale v určité situaci připouští i výjimku. To je podstatný významový rozdíl.

Radim Strycharski:
Citace: Fuk Tomáš  12.09.2011, 11:40

Není to tak. Norma doporučuje provést spojení vždy, ale v určité situaci připouští i výjimku. To je podstatný významový rozdíl.

Například pokud mám rodinný domek se základovým zemničem a HDS s uzemněním v plotu 10 m od domu, tak mám jednoznačně stanoveno ČSN, že nemusím spojovat uzemnění domku a HDS ČEZu. Pro projektanta je to významná informace. A nedělám si iluze, že někdo bude nějak složitě hodnotit rizika, eventuelně projekt oponovat.

Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski  12.09.2011, 11:50

Například pokud mám rodinný domek se základovým zemničem a HDS s uzemněním v plotu 10 m od domu, tak mám jednoznačně stanoveno ČSN, že nemusím spojovat uzemnění domku a HDS ČEZu. Pro projektanta je to významná informace. A nedělám si iluze, že někdo bude nějak složitě hodnotit rizika, eventuelně projekt oponovat.

Je možno kovový plot uvažovat coby náhodný jímač?

Radek Červený:

To je sice pravda, ale jistě sám uznáte, že propojením určitě nic nezkazíte a rozvodné síti to neublíží. Tady u té silovky bych to zase až tak nepitval, ale u sdělovacích, komunikačních či řídících rozvodů to už může pěkně potrápit.

Fuk Tomáš:

Například pokud mám rodinný domek se základovým zemničem a HDS s uzemněním v plotu 10 m od domu, tak mám jednoznačně stanoveno ČSN, že nemusím spojovat uzemnění domku a HDS ČEZu...

Ne, máte normou doporučeno to spojit, i když nemusíte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana