Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?

<< < (8/11) > >>

Petr Doležal:
Citace: martkube  17.05.2011, 17:54

Když jsem jezdil na kole a zapnul si dynamo. . .

Mimo téma: Kdo si pamatuje, že počátkem 60.let bylo dynamo úzký profil a vozilo se to z NDR?

Jan Alin:
Citace: Petr Doležal  17.05.2011, 18:42

Mimo téma: Kdo si pamatuje, že počátkem 60.let bylo dynamo úzký profil a vozilo se to z NDR?

Už jsem byl u toho ale nepamatuju  :). Zato pamatuju že sehnat kolo aby bylo dynamo na co připevnit byl ještě větší problém a bez známého to bylo zcela vyloučeno.

JKlaik:
Citace: martkube  17.05.2011, 17:54

Čistě logické zamyšlení. Když jsem jezdil na kole a zapnul si dynamo, tak jsem za chvíli funěl jak vysavač a to byl součet žároviček asi 10W. Na plánovaných 200W výkonu, to musíte mí za chatou solidní říčku... Možná bych spíše zvážil přípravu protipovodňový ch hrází.

Já myslím, že ten zdroj proudu vodou neroztočíte.

"Marktube",  to mě trošku podceňujete a upřímně vůbec netuším co vás k tomu vede. Já věci nedělám tím způsobem, že bych po dvou litrech lihoviny načal třetí a očekával nějaké zjevení, třeba jak přeměnit svou okapovou rouru v horkého konkurenta Gabčíkova. Jsem od přírody realista a sázím více na vědu a aplikovanou matematiku, než na dojmy a pocity. V tomto případě se prostě vynásobí známé parametry hustoty vody, gravitačního zrychlení, průtoku, spádu a účinnosti. U mě např. činí proměnné průtok 20 l/s a spád 1,5m. Jak jednoduché... Dojmologie opravdu není můj obor. 
Mohu vás na každý pád ujistit, že těch 200-250W energetického potenciálu na hřídeli onoho kola vám je schopno při těch 40 otáčkách zlámat všechny kosti v těle.
Nechci vám sahat do svědomí, každopádně na tom logickém zamyšlení ohledně cyklisty na kole a osvětlovacího alternátorku by se dalo ještě hodně zapracovat. Abyste se měl od čeho odrážet, sdělím vám indicii - průměrný netrénovaný cyklista je schopen podat výkon cca 3W na kilogram své hmotnosti.

Milan Hudec:
Takže průměrná žena na rotopedu dokáže utáhnout ledničku :)

DYDAS:
Asynchronní stroj připojený přes frekvenční měnič a nebo v autonomním provozu má každé otáčky "synchronní". Asynchronní stroj dodávající energii do sítě s pevným kmitočetem přes měnič může mít v generátorickém stavu libovolné otáčky. To znamená od otáček blízkých nule až po otáčky překračující synchronní otáčky odvozené od kmitočtu sítě.
Připojení zdroje k síti není jednoduché. Některé body opakuji.
1. Digitální elektroměr nemá klasickou brzdu proti zpětnému chodu. PŘÍKLAD: Ze sítě odeberete 1 kWh, do sítě dodáte 2 kWh. Zaplatíte 1 + 2 = 3 kWh!! Pokud máte dost peněz?
2. Síť bude (byť i jen v jedné fázi) napájena ze dvou stran! Po odpojení distribučního transformátoru ze strany vn bude v síti i na vn straně transformátoru napětí. Stejné nebezpečí je i při odpojení na straně nn. Tím můžete zavinit smrtelný úraz elekrikáře!! Proto musíte připojený zdroj nahlásit rozvodnému závodu.
3. Pro dodávku energie do sítě musíte mít licenci dle Energetického zákona č. 458/2000 Sb. ve znění zák. 670/2004 Sb.
Varuji před připojením (tak malého výkonu) k síti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana