Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
JKlaik:
Třífázový asynchronní motor, zapojený přes kondenzátor na dvoufázové napájení 230V,
bude při přetočení do nadsynchronníc h otáček dodávat do sítě elektřinu, jako by tomu bylo při klasickém třífázovém zapojení?
A pokud ano, bude dodávaný výkon totožný s výkonem motoru takto zapojeným, tedy zhruba 2/3 štítkového, nebo se bude něčím lišit?
Fuk Tomáš:
Tím dvoufázovým napájením 230 V máte na mysli jednofázové napájení 230 V, že?
JKlaik:
Citace: Fuk Tomáš 11.05.2011, 23:08
Tím dvoufázovým napájením 230 V máte na mysli jednofázové napájení 230 V, že?
Ano, jistě. :) Jednofázové napětí zapojené přes kondenzátor na dvě fáze třífázového motoru.
Netušíte, jestli by to fungovalo?
raj:
"něco" to za jistých okolností (dodávka jaloviny pro magnetizaci) vyrábět bude, problém je, že dík fázovému posuvu na kondenzátoru nebude výstupní napětí zcela sinusové. A navíc se tvar průběhu bude měnit se změnou zátěže.
JKlaik:
Citace: Zdenek Rajmont 12.05.2011, 22:43
...dík fázovému posuvu na kondenzátoru nebude výstupní napětí zcela sinusové. A navíc se tvar průběhu bude měnit se změnou zátěže.
Takže to zřejmě znamená i nižší účinnost. A použít tedy jen jednu fázi toho třífázového motoru? Nebo je to celé nesmysl a jediné rozumné je použít jednofázový motor s odpojeným kondenzátorem? Nicméně ten jsem zvažoval jako první, ale jednak jednofázový nemám a navíc, když jsem se po něm sháněl, tak jsem nenarazil na jediný pod 1500 otáček synchronních, což by zase znamenalo ve zvažované aplikaci nepříjemnou nutnost hodně převodovat.
Nebo ještě mě teď napadlo, možná hloupost, bylo by možné spojit paralelně 2 fáze a tím z toho udělat jednofázový motor?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana