Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?

<< < (11/11)

Václav 3:
to JKlaik:

Jak vidím, ti, jejichž příspěvky se vám nelíbí, označujete jejich jmény v uvozovkách. Mohu vás ubezpečit, že jsem pokřtěný Václav a jsem třetí ve svém rodu, proč zde nepoužívám příjmení má vážný osobní důvod, který tady nehodlám rozebírat. Ostatně Vy jste se nám zde také nepředstavil skutečným jménem.

Abych odpověděl přímo na Vaši původní otázku (mimochodem špatně položenou): fungovat bude, ovšem s nízkou účinností, protože obvyklá konstrukce jednofázových generátorů je úplně jiná.

Martin Kurka:
To Ján Pitoňák:
Citace: Ján Pitoňák  19.05.2011, 19:21

Jednofázový asynchrónny motor nemá počiatočný rozbehový moment z dôvodu, že nevytvára točivé, ale iba pulzujúce mag. pole. ...  Eliptické pole vzniká v magnetickom obvode motora iba pri rozbehu. Po odpojení pomocnej fáze už toto eliptické pole neexistuje, a motor má už určitý moment

Krásně nám to vysvětloval kantor už na průmce:"Když chcete nad hlavou roztočit na špagátě kámen, musíte nejprve vytvořit rukou točivý nebo eliptický pohyb, aby se kámen dal do pohybu. Na ustálené otáčky vám stačí kývat rukou dopředu, nebo dozadu tou správnou frekvencí, mírně vyšší než se točí ten šutr. Mírně je skluz. Pokud chcete zrychlit, nebo zbrzdit, musíte točit mírně elipticky a samozřejmě změnit kmitočet pohybu ruky."
No a já si myslím (nemám to odzkoušené, ani podepřené teorií),  že pokud budu chtít dostat z jednofázově napojeného generátoru nějaký rozumný výkon, že  i tomu jednofázovému zapojení budu muset trvale dodávat nějaké mírně eliptické pole - teda že do pomocné fáze bude třeba pouštět trvale přes kondenzátor magnetizační proud příčného pole - samozřejmě daleko menší než pro rozběh.
Opírám se o praxi, že výkonnější jednofázové elektromotory mají jak běhový, tak rozběhový kondenzátor. A jen rozběhový se odpíná, běhový zůstává a trvale vytváří mírné eliptické pole přispívající stabilitě chodu při změnách zátěže.

Navíc si myslím, že pokud jde o ustálený běh v blízkosti synchronních otáček, že se kmitavé pole v elektromotoru chytí k otáčkám vodního kola a v rámci skluzu do cca 10% nevypadne. Tam problém nevidím. Jenže při náběhu, kdy bude mít vodní kolo vyšší otáčky, kmitavé pole se nechytí a občas to může jít i do silové protifáze.  A tomu vyrovnání otáček pomůže jedině eliptické pole. Takže si myslím, že tam bude potřeba mít kondenzátor trvale.
Ale to jsou jen teorie, pokud má někde na střední škole někdo v laboratoři postavenou úlohu na měření asynchronního motoru v generátorickém režimu, pak je úprava zapojení  a ověření této teorie otázkou 15 minut. Třeba se někdo z kolektivu profesorů ozve.

Či však bude naozaj fungovať jednofázový asynchrónny motor ako generátor neviem. Nikdy som sa s tým nestretol, ale vylúčiť sa to nedá.

Podle Cimrmanovy vylučovací teorie je vyloučeno, aby tomu bylo jinak.

S tímto zapojením jsem se já také nikdy nesetkal. Proto je toto téma odborně zajímavé, ne proto, že by zde všichni chtěli tazateli horlivě pomoci, jen proto, že je to téma, ke které mu se i v archivu bude někdo vracet a které může někdo z osvícených vyučujících dát jako úlohu pro měření.

Možno by nebolo na škodu, ak by to JKlaik odskúšal a dal nám vedieť.

Tazatel je stejně o svém řešení přesvědčen a podle Cimrmanovy teorie je vyloučeno, aby to udělal jinak. A jestli dá vědět, jak dopadnul to bude ten přínos.  Osobně si myslím, že to nebude naprosto jasné průkopnictví slepých uliček, ale že to bude stát hodně času, prostředků i nervů při zkoušení. Je to zábava pro volný čas, která má možnost ukončení přechodem na standardní trojfázové řešení.  

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana