Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
JKlaik:
Těší mě že aspoň někteří nepíší zcesty, že si přečetli dotaz a případně aspoň pochytili obsah tématu. Nakonec tedy použiju stávající třífázový motor.
Pane Kurka, jak jsem uvedl, ekonomická stránka pro mě není rozhodující, ale samozřejmě Romanova sponzora bych dělal velmi nerad. Pročež bych určitě dával pozor jaký elektroměr mám osazen, ale zatím je tam mechanický, fungující bez potíží, tak vycházím z toho co je. Až se podmínky změní, budu je řešit. K druhému bodu - pokud vím, nikdo rozumný nedělá vodní pohon tak, že by používal kapacitu veškerého toku a nemyslel na rezervu. Dělá se to tak, že u malých toků stavidly vymezíte poměrně přesně kolik vody vám má jít do kola/turbíny a přebytek odvádíte stranou, přičemž tento přebytek je rezervou. Nicméně vzhledem k existenci nesčetného množství nepředvídateln ých závad se samozřejmě musí mj. zabránit přechodu z generátorickéh o na motorový režim. Je to možné udělat třeba tím relé, nebo také mnohem levněji kladkou se spínačem na pohonném řemenu, nebo mnoha jinými způsoby dle invence konstruktéra. Bod číslo 1 budu řešit až bude aktuální a v tom případě mám vlastně řešení v rukávu záhy. Překonfiguruji stavidla, předimenzuji kolo, zažádám o třífázovou přípojku, osadím silnější motor a pustím do toho plný potenciál potoku, který odhaduji na cca 2kW. Těch pár desítek tisíc na zřízení, revizi a administrativn í záležitosti se mi v podobě plateb od ČEZu formou zeleného bonusu hravě vrátí dřív než zřizovatelům FVE. Závěr bude zřejmý - nelíbilo se vám že jsem vám dodával do sítě bezplatně pár wattů? Tak mi budete platit desetitisíce. Podotýkám ale že to není můj záměr, pouze možné řešení v případě nutnosti.
Pane "Václave 3", kdyby se to tady tolik hemžilo odborníky, tak by asi nebylo takto triviální téma roztaháno na tři stránky, ale na jednoduchý dotaz by zřejmě padly jednoduché odpovědi ano/ne příp. za jakých podmínek. Co si však myslet, když na dotaz jestli bude fungovat asynchronní třífázový motor jako jednofázový generátor v neostrovním režimu, se dozvídám cosi o stejnosměrných individuálních sítích, že při vracení jednotek wattů do sítě bych se měl snad cítit jako kriminální živel, že 200W nemůže být voda schopná vygenerovat, cosi o frekvenčních měničích, o smrtelném nebezpečí nenapájeného asynchronního generátoru aj. Snad že jsem se ocitl na fóru dyslektiků?
Vím že stejnosměrná síť by měla své využití a možná by byla i efektivnější, ale já jsem přítel jednoduchosti, spolehlivosti a pracnosti jen v míře nezbytně nutné.
Každopádně pár lidí kteří o tématu elektřiny vědí a umí dokonce číst(nebudu jmenovat, je to zřejmé), se díky Bohu na fóru o elektřině našlo a díky za to. Jinak je ale fenomén mluvicích hlav, které po vzoru našich politiků nemají co říct ale o to rozvláčněji dokáží řečnit, na všemožných fórech velmi rozšířený. Přeji si aby dotyční hlavně nedokázali otrávit ty, kteří mají co říct a jsou ochotní se podělit.
Krýdl Petr:
Vážený JKlaik, se zájmem sleduji vaši zarputilou snahu o informace ohledně motorického chodu vámi uváděného motoru. Jak je vidět hded tak vás něco od problému neodradí, ale dovolte mi jednu osobní poznámku. Já sám mám trochu zkušenosti s výstavbou a ovládáním MVE a mohu vám sdělit, že uváděné problémy diskutujícími kolegy mohou vzniknout a jsou nejenom nepříjemné, ale hlavně nebezpečné. Jesti chcete jít svojí cestou a na vašem vodním toku si uděláte zkušební polygon, to je vaše věc, právní následky si poté nesete sám nikdo vám to nezakazuje. Podle sděleni ve vašem vysvětlení usuzuji, že o problematice MVE něco víte.
Na váš dotaz, zda bude 3 f motor zapojený v 1 f síti v přeběhu jako generátor vám odpovím, že já osobně to NEVÍM, ani variantu 1 f motoru zapojeného v přeběhu vám taky nepotvrdím.
Zatím na tuto technickou otázku nikdo neodpověděl, tak bych to zkusil přímo na výrobce motoru a ten by vám mohl tyto údaje sdělit. Pro 3 f as. motory se dá s výrobcem mluvit a získat informace (tyto motory jsou trochu upravené).
Vaše zarputilost k plánovanému vyrobenému výkonu v řádech stovek wattů je ovšem obdivuhodná.
Jesti se vám povede váš záměr uskutečnit, dejte na fóru vědět jak jste dopadl.
Přeji vám hodně úspěchů.
Ján Pitoňák:
Citace: DYDAS 18.05.2011, 23:23
Asynchronní stroj připojený přes frekvenční měnič a nebo v autonomním provozu má každé otáčky "synchronní".
Synchrónne s čím? S točivým poľom? Potom by musel byť sklz rovný nule.
Úmyslně jsem uvedl synchronní v uvozovkách.
Neviem, čo ste však chcel tými úvodzovkami povedať?
Nevím jaký měnič bude JKlaik používat, ale pokud bude mít měnič tak musí být schpen práce ve druhém kvadrantu.
Čo máte stále s tým meničom? Načo by si JKlaik komplikoval život. Nie som si istý, či sa vôbec také malé meniče vyrábajú? To nie je totiž obyčajný menič pre riadenie otáčok motora. Videl som hodne väčších aj menších MVE, ale ani jedna nebežala s meničom.
Asynchronní generátor může odebírat magnetizační energii ze sítě nebo z připojených kondenzátorů nebo z kapacity napájecího vedení.
Z kapacity napájacieho vedenia? To nemyslite Vážne? To by muselo byť aké dlhé vedenie? A čo serióva indukčnosť vedenia?
A načo by ste pripájal kondenzátory, keď máte jalovinu zadarmo zo siete. Kondenzátory sa používajú iba v ostrovnej prevádzke.
Ján Pitoňák:
To Kurka: Plne súhlasím s vašou odpoveďou v príspevku č.43. Mám,však trochu výhrady voči tomu eliptickému poľu. Jednofázový asynchrónny motor nemá počiatočný rozbehový moment z dôvodu, že nevytvára točivé, ale iba pulzujúce mag. pole. Z toho dôvodu sa používa pomocná fáza zapojená cez kondenzátor resp. cez indukčnosť. Aby sa vinutie motora nepoškodilo, musí sa táto pomocná fáza po rozbehu motora odpojiť. Eliptické pole vzniká v magnetickom obvode motora iba pri rozbehu. Po odpojení pomocnej fáze už toto eliptické pole neexistuje, a motor má už určitý moment, ktorý si môžme predstaviť ako súčet dvoch opačných momentových charakteristík trojfázového motora.
Či však bude naozaj fungovať jednofázový asynchrónny motor ako generátor neviem. Nikdy som sa s tým nestretol, ale vylúčiť sa to nedá. Určite s tým budú spojené nejaké problémy. V podstate každý jednofázový asynchrónny motor sa vyrába, resp. má vinutie konštruované ako trojfázový motor. Je to iba vec zapojenia jeho vinutí. Asi aj preto sa generátory vyrábajú ako trojfázové. Jednofázové motory sa však použijú tam, kde sa trojfázový motor použiť nedá.
Možno by nebolo na škodu, ak by to JKlaik odskúšal a dal nám vedieť.
Fuk Tomáš:
To: JKlaik
Vážený pane,
to, že vám někteří diskutující říkají věci, které nechcete slyšet, ještě neznamená, že nemají pravdu.
Jestli jste si nevšiml, jste tu na návštěvě, a není na vás, abyste kritizoval ostatní diskutující. Zabývejte se radši věcnými argumenty.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana