Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
raj:
Citace
O ostrovním nasazení neuvažuji, ačkoli ani této aplikace asynchronního generátoru bych se nebál
Tak bych s obavami docela rychle začal.
Citace
Takže je tedy v síťovém, neostrovním provozu, vhodnější třífázový nebo jednofázový motor, nebo je to jedno? A případně s kondenzátorem nebo bez?
Pokud máte 1f. síť tak vám jednofázový asynchronní stroj jako generátor samozřejmě v nadsynchronníc h otáčkách chodit bude. S kondenzátorem i bez. 3f. stroj rovněž. Na 200W bude chodit v podstatě vše.
PS: Nechápu, jaký má 200W zdroj smysl, ale proti gustu ... (beach)
JKlaik:
Díky za konkrétní vyjádření.
P.S. Smysl je právě v přeměně samoúčelnosti, byť oku milé, v účel prakticky využitelný, jak je na žádost vysvětleno již v jednom z prvních příspěvků. Materialisté by případně mohli spatřovat smysl i v ekonomické stránce, jejíž bilance je strmě kladná a jež je vyčíslena výše taktéž.
P.P.S. O asynchronních generátorech v ostrovním režimu by se dalo podebatovat, sám mám jeden tovární výroby Kirsch doma a občas jej k plné spokojenosti provozuji, ale v tomto tématu to není podstatné a nechtěl bych i už já přispívat k jeho rozmělňování.
Ján Pitoňák:
To JKlaik: Ak som správne pochopil, máte k dispozícii asi iba jednofázové pripojenie? Optimálne by bolo totiž prevádzkovať 3f asynchrónny generátor, no mal by asi fungovať aj jednofázový. Ak odhliadneme od porušenia podmienok pripojenia, je spúšťanie aj prevádzka asynchrónneho generátora do siete pomerne jednoduchá. Je treba si dať však pozor aby vám hnací výkon na hriadeli generátora neklesol pod určitú hodnotu, kedy vám generátor prejde do motorického režimu. Nie som si istý, že to zabezpečíte bez nejakej dodatočnej regulácie, resp. riadenia. Asynchrónne generátory sa používajú takmer u všetkých malých vodných elektrárni a hlavne u tých jednoduchších sa občas stane, že prejdú do motorického režimu, a elektrinu zo siete odoberajú.
Čo sa týka spätného prúdu pri výpadku siete, toho sa naozaj netreba obávať, pretože generátor sa odbudí do niekoľko 100ms. Ak však nebude v tom čase žiadna záťaž vo vašej siete, môžte rátať s určitým krátkodobým prepätím do času kým sa generátor odbudí. U väčších generátorov je naviac potrebné zabezpečiť aby sa vypnutý (odľahčený) generátor nepretočíl na veľmi vysoké otáčky. U vás to však asi nehrozí.
martkube:
Čistě logické zamyšlení. Když jsem jezdil na kole a zapnul si dynamo, tak jsem za chvíli funěl jak vysavač a to byl součet žároviček asi 10W. Na plánovaných 200W výkonu, to musíte mí za chatou solidní říčku... Možná bych spíše zvážil přípravu protipovodňový ch hrází.
Já myslím, že ten zdroj proudu vodou neroztočíte.
Jan Alin:
Citace: martkube 17.05.2011, 17:54
Když jsem jezdil na kole a zapnul si dynamo, tak jsem za chvíli funěl jak vysavač a to byl součet žároviček asi 10W. Na plánovaných 200W výkonu, to musíte mí za chatou solidní říčku... Možná bych spíše zvážil přípravu protipovodňový ch hrází.
On člověk funěl s dynamem i když obě žárovky byly prasklé. Zas to byl dobrý trénink. Nejdál s dynamem v jednom kuse jsem jel 60km a to bylo naposled v životě co jsem ho měl na kole. :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana