Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
JKlaik:
Citace: Petr Doležal 16.05.2011, 12:04
To znamená, že pokud není chata trvale obývaná, tak při odjezdu, zejména v zimě, byste zařízení odpojil? Aby třeba potok nezamrzl a trvale jste netočil motorem a nepoškodil vodní kolo?
A pro sichr bych si nastudoval Pravidla .....
To se dá jistě ošetřit automatickým odpojením přívodu přes stykač při závadě na pohonu. Nicméně na zimu se používá takový "domeček", kterým se překryje celé vodní kolo, které je tím chráněno před mrazem.
Pane Hudec, pokud z nějakého důvodu, zřejmě závady na motoru nebo vedení, nedochází k rušení v důsledku chodu motoru, pak není důvod proč by tento motor měl generovat rušivé signály v generátorovém režimu. Každopádně s tak oduševnělými sousedy, kteří jezdí na chaty proto, aby tam mohli upjatě čučet na televizi, bych asi moc sousedit nechtěl, jako že nesousedím.
Já bych však ocenil spíše než debatování o různých okrajových záležitostech odpověď na můj původní dotaz - který z motorů, jestli třífázový nebo jednofázový, je vhodnější k použití jako generátor jednofázového napětí, zejména z hlediska účinnosti.
Petr Doležal:
nn není moje parketa a pohony už vůbec ne a proto bych já osobně oslovil fu Siemens s následujícím problémem:
Chci použít jednofázový, čtyřpólový (1400ot/min) asynchronní motor ve funkci generátoru. Motor bude mít výkon 0,25kW. Směr otáčení určuje vodní kolo a nepotřebuji samozřejmě motor rozebíhat a proto vyřadím z činnosti pomocné vinutí. Motor ve funkci generátoru bude připojen k síti. Jaké otáčky mám motoru vnutit a bude to pracovat jako generátor? Jde mi jen o technickou stránku věci, nikoliv legislativní.
raj:
Citace
jsem však pevně přesvědčen že asynchronní motor aby fungoval jako generátor, MUSÍ být roztočený do nadsynchronníc h otáček,
Zcela jistě.
Citace
přičemž čím větší rozdíl otáček(v rámci konstrukčně daného skluzu), tím větší indukce a tím větší výkon
To záleží na charakteristic e daného asynchronního stroje.
Citace
No, na to jestli mi někdo dovolí vracet do sítě případné přebytky výkonu v řádu max. desítek wattů, se upřímně ani nikoho ptát nehodlám, přičemž vůbec neuvažuji, že by se tím vůbec někdo chtěl zaobírat jako s problémem,
To asi ne, ale dejte si pozor, abyste sítí neroztáčel tu Vaši turbínu místo naopak ... ;D
Citace
Já bych však ocenil spíše než debatování o různých okrajových záležitostech odpověď na můj původní dotaz - který z motorů, jestli třífázový nebo jednofázový, je vhodnější k použití jako generátor jednofázového napětí, zejména z hlediska účinnosti.
Pokud vám záleží na parametrech generovaného napětí, tak při ostrovním provozu asychronního stroje ani jeden. (pokud nechcete použít vyrobenou elektřinu např. na topení)
Fuk Tomáš:
Citace: JKlaik 15.05.2011, 15:32
...Mohu vás však ujistit, že si plně uvědomuji překročení pravidel a že proto dobře zvažuji rizikovost svého chování v dané situaci z toho vyplývající jak pro mě, tak pro okolí. Ani v tomto případě zvažovaného využití elektrického rozvodu nečiním jinak.
Doufám, že tedy máte dobře a za všech myslitelných okolností ošetřenu situaci, kdy montéři rozvodných závodů odpojí vedení od trafačky a půjdou tam něco montovat, a Vaše soustrojí by mohlo "cosi" do těch odpojených drátů generovat.
JKlaik:
Citace: Zdenek Rajmont 16.05.2011, 18:14
...Pokud vám záleží na parametrech generovaného napětí, tak při ostrovním provozu asychronního stroje ani jeden. (pokud nechcete použít vyrobenou elektřinu např. na topení)
O ostrovním nasazení neuvažuji, ačkoli ani této aplikace asynchronního generátoru bych se nebál(ovšem u větších výkonů než je 200W). Takže je tedy v síťovém, neostrovním provozu, vhodnější třífázový nebo jednofázový motor, nebo je to jedno? A případně s kondenzátorem nebo bez?
Pane "Fuku", ujišťuji vás že jsem dalek zbrklých řešení formou "hurá akce", že věci poměrně dost a dlouho zvažuji, jak dosvědčuje i to že když si nejsem jistý, tak se snažím doptat, což činím právě nyní zde. Tedy i nad bezpečností jsem samozřejmě přemýšlel a v této eventualitě je ošetřena tím způsobem, že jednak z podstaty se generování proudu zastaví jakmile dojde k přerušení dodávky proudu z rozvodné sítě a druhak dochází vzápětí k automatickému fyzickému rozpojení obvodu stykačem v místě, takže i po obnovení dodávky zůstává obvod neuzavřen a musí se nahodit ručně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana