Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
tomáš buřival:
Asynchronní motor roztočený - a nemusí to být do nadsynchronníc h otáček - skutečně může sloužit jako generátor, ale pouze v případě, že bude mít buzení. Pokud budete točit obyčejným klecovým asynchronním motorem nebo jednofázovým motorem z pračky nebo vysavače, nevyrobí to zhola nic. Spojování vašeho zařízení s elektrickou sítí je nerozum, kolem připojování generátoru - a to i malého - je spousta neznámých, které nejste schopen vyřešit. Omlouvám se, že jsem vám pokazil náladu ....
Petr Doležal:
Já bych měl obavy, že když budu muset zvednout přes převody mnohonásobně otáčky (ze 40/min na jmenovité otáčky generátoru), tak tím samým poměrem zmenším kroutící moment, který mi generátor neroztočí ani naprázdno (a navíc ztráty v převodech). A to se nezabýváme žádnou regulací, abychom drželi kmitočet. Přimlouvám se za systém kolegy Hejčla přes malé napětí 24VDC, akumulace do baterií a spotřebiče pro kamióny (svítidla, ledničky a pod.) či střídač 24DC/230VAC (též do kamiónů).
A nebo jak se říká, hodit na to bobek. Koupit sádrového vodníka, do očí mu dát zelené LEDky a napájet je dynamem z jízdního kola
JKlaik:
Pane "Fuku", jak už jsem vysvětloval, vzhledem k výkonu zařízení cca 200W není příliš podstatné, jestli půjde protlačit případný přebytkový proud zpět do sítě, nebo jestli to zachytí elektroměr. Naprostou většinu výkonu beztak pojmou v chalupě trvale připojené elektrospotřeb iče, čímž samotným samozřejmě vzniká úspora a jestli mi elektroměr odtočí nebo neodtočí občasných řekněme 50 přebytkových Wattů vracejících se do rozvodné sítě, to opravdu neřeším. Mrzelo by mě samozřejmě kdyby mi je přičítal do mé spotřeby, ale je tam osazený starý mechanický, takže to snad nehrozí.
Pane Buřivale, nevím jestli jste elektrikář(já ne, avšak elementární fyziku jsem absolvoval), jsem však pevně přesvědčen že asynchronní motor aby fungoval jako generátor, MUSÍ být roztočený do nadsynchronníc h otáček, přičemž čím větší rozdíl otáček(v rámci konstrukčně daného skluzu), tím větší indukce a tím větší výkon. Při synchronních otáčkách je rozdíl potenciálů nulový, pročež je nulový i výkon a při podsynchronníc h je zase z generátoru motor.
Ano, bavím se o použití tohoto motoru jako generátoru napojeného na el.síť. Ale je klidně možné použít asynchronní motor jako generátor i v ostrovním režimu za předpokladu správného osazení kondenzátory paralelně na vinutí. To já však neřeším.
Ovšem trošku mě zaráží váš dojem, že je použití tohoto motoru jako generátoru nerozum z důvodu jakýchsi neznámých, které já nejsem schopen vyřešit(ačkoli po pročtení tohoto tématu od mého vznesení jednoduché otázky až po následné elaboráty všeho druhu na různá témata by se opravdu mohlo zdát, že je to téma hodné snad výzkumného ústavu jaderné energetiky ve spolupráci s NASA). Nicméně mám za to že si lze sotva představit aplikaci jednoduššího generátoru síťového napětí 230V(400V), než je asynchronní motor, jelikož tento nepotřebuje žádné speciální zapojení, žádnou regulaci, žádná nadstandardní bezpečnostní opatření. Vždyť takto použitelný je každý připojený motor, třeba na cirkulárce, a jediné čím se ze spotřebiče stane generátor je to, že ho vnější silou roztočíte do nadsynchronníc h otáček. Pouze na základě změny otáček plynule přechází z motoru na generátor a naopak, aniž byste musel měnit zapojení jediného drátu.
Pane Doležale, právě kvůli nutnosti silného převodování bych radši použil nízkootáčkový třífázový motor(který mám), než jednofázový, který jsem neviděl pomalejší než 1500 synchronních otáček. Každopádně o to jestli mi vodní kolo roztočí motor obavy nemám. Jednak bych mohl roztočit kolo motorem, ale těch 200-250W na výstupním hřídeli zkrátka je a při této rychlosti je točivý moment opravdu velký. Složité převody sice odeberou určité procento energie, ale rozhodně ne tolik, aby na konci nebylo dost wattů ani k roztočení generátoru naprázdno. Ty ztráty na převodech, podle provedení, mohou činit max. 10%.
Co se regulace týče, tak ta by právě u tohoto způsobu nebyla nutná, protože o vše se postará síťový proud, který si přes motor přibrzdí kolo na patřičných otáčkách. Předpokladem je samozřejmě stabilní tok, správný výpočet výkonu a na základě toho osazení správným motorem.
Ten paralelní rozvod ať už stejnosměrným nebo střídavým napětím, jsem zavrhnul. Zbytečně komplikované a kýčovité. Jediná výhoda kterou by to skýtalo je nezávislost na případných výpadcích síťového napětí.
Milan Hudec:
Kamarád si to před lety taky podobně vymyslel, nikde nekonzultoval a skončil s monoklem od spoluchatařů, když se prolátlo, že pruhy na jejich TV má měsíce včetně důležitých sportovních přenosů na svědomí on :)
Petr Doležal:
Citace: JKlaik 16.05.2011, 11:29
Předpokladem je samozřejmě stabilní tok
To znamená, že pokud není chata trvale obývaná, tak při odjezdu, zejména v zimě, byste zařízení odpojil? Aby třeba potok nezamrzl a trvale jste netočil motorem a nepoškodil vodní kolo?
A pro sichr bych si nastudoval Pravidla .....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana