Bude fungovat třífázový motor jako dvoufázový generátor?
dydas:
1. Třífázový motor je možno "předělat" na jednofázový.
2. V jednofázovém asynchronním motoru vzniká eliptické až kruhové točivé pole.
3. Jednofázový asynchronní motor by měl běžet i v generátorickém režimu = kvalifikovaný odhad.
4. Autonomní provoz asynchronního 1f i 3f stroje vyžaduje konstantní zátěž nebo náročnou regulaci.
5. Pokud má běžet "soukromý" generátor u domku dopručuji připojit automobilní alternátor + malý akumulátor + regulátor + např. el. topné těleso přes spínač závislý na dodávce energie z generátoru. Na chalupě vám během týdne i tento trvalý nepatrný výkon zajistí temperování a větrání.
Zdenek Hejčl:
No, na to jestli mi někdo dovolí vracet do sítě případné přebytky výkonu v řádu max. desítek wattů, se upřímně ani nikoho ptát nehodlám, přičemž vůbec neuvažuji, že by se tím vůbec někdo chtěl zaobírat jako s problémem,
Zdá se, že budete mít jeden velký problém, neuvědomujete si jednu základní věc a to je vyhrazené elektrické zařízení a patřící jinému subjektu.
JKlaik:
Díky "dydas", konečně něco k věci.
Že se asynchronní motory přetočené do nadsynchronníc h otáček stávají generátory, to už je myslím možné považovat za fakt o kterém vzhledem k dostupným informacím není potřeba pochybovat. Pan Rajmont ale na počátku diskuse, ještě před jejím rozmělněním, upozorňuje, že napětí generované třífázovým motorem nebude zcela sinusové. Mě by proto zajímalo, zda jednofázový motor, vzhledem ke svému konstrukčnímu řešení, by podával vyrovnanější napětí a tím byl jako generátor v jednofázové soustavě vhodnější, nebo jestli je lhostejno který použiju, protože ve výsledku nebude rozdílu.
Pane Hejčl, občas se přistihnu, že neprovozuji své vozidlo zcela v souladu s vyhláškou o provozu na pozemních komunikacích(např. mimo obec občas jedu i rychleji než 90km/h). Uvědomuji si že komunikace mi nepatří a že bych tedy měl respektovat pravidla stanovená vlastníkem. Mohu vás však ujistit, že si plně uvědomuji překročení pravidel a že proto dobře zvažuji rizikovost svého chování v dané situaci z toho vyplývající jak pro mě, tak pro okolí. Ani v tomto případě zvažovaného využití elektrického rozvodu nečiním jinak.
Fuk Tomáš:
Citace: JKlaik 15.05.2011, 12:06
... případně momentální přebytek vracet do sítě a tím vyjít vstříc jak své peněžence...
Abyste se pak nedivil - elektromechani cké elektroměry mívají brzdu proti zpětnému chodu - to je ten lepší případ. Elektronické fakturační elektroměry bývají naprogramovány tak, aby sčítaly odběr a dodávku - v tom případě čím více byste do sítě dodal, tím více byste si připlatil.
Zdenek Hejčl:
Tak jednoduše bych to neviděl, elektrika není silnice. V případě opravy na vedení k vaší usedlosti při vypnutí od RZ je dost velký problém, elektrické vedení je vyhrazené zařízení.... Silnice je obecně prospěšné zařízení. Nepleťte si pojmy a dojmy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana