Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Jak získat autorizaci na projektování ELEKTRO SILNOPROUD
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak získat autorizaci na projektování ELEKTRO SILNOPROUD  (Přečteno 17380 krát)
Jaroslav Šuman
*

« kdy: 22.02.2005, 15:14 »

Na to abych mohl projektovat elektrosilnopr oud zřejmě stačí jen paragraf 10, který samozřejmě mám ale podnikám a pokaždé když potřebuju svůj projekt i prodat potřebuji kulaté razítko. A to pro mě znamená zajít za někým kdo kulaté razítko má, ten si samozřejmě projekt zkontroluje a poté co vyhodnotí správnost také to razítko dá, to ovšem mě stojí dost peněz.
   Takže můj dotaz zní jak a kde s jakými předpoklady získat autorizaci (tj. kulaté razítko) byl jsem na stránkách ČKAIT ale tam jsem se vlastně vůbec nic nedozvěděl. Prosím zda má někdo z poslední doby zkušenosti jak je to vlastně s autorizací POTŘEBUJU RADU. Kolik potřebuju praxe a jaké, zda to musí být přímo z oboru projektování nebo zda se uznává praxe i jako elektrosilnopr oudař montér.  poklona  předem za všechny vaše reakce.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #1 kdy: 23.02.2005, 06:52 »

Lidově řečeno kulaté razítko potřebujete, pokud je "do hry vtažen" stavební úřad a samozřejmě pokud to zákazník vyžaduje (i když někdy nesmyslně). Jenže ten platí a tím si určuje pravidla hry. Jak razítko získat ?
1. Navštívit nejbližší komoru, sdělit jim co potřebujete,jakou máte praxi a po poradě s nimi, si vyzvednout přihlášku k autorizaci. Ohledně kvalifikace a praxe si též můžete na Internetu najít zákon o autorizaci 360/92 Sb + jeho novely.
2. Na komoře vám sdělí i kontakt na firmu, která vás může na zkoušky proškolit a též vám prodají příručku ke zkouškám.
3. K přihlášce též m.j. přikládáte výpis z trestního rejstříku, doklad o vzdělání, doklad o praxi, seznam projektů a jedno paré projektu, o kterém si myslíte, že ho můžete před komisí obhajovat.
4. Pak kromě školení už jen čekáte na pozvání ke zkoušce, která vás stojí 500 Kč. Zkouška sestává z písemného testu ze zákonů a vyhlášek, které povětšinou nejsou z oblasti elektro. Např: co se považuje za vodící linii pro nevidomé ? Co to je stavební uzávěra ? Co to je územní řízení ? Apod.
5. Po úspěšné zkoušce zaplatíte 6000 Kč za vstup do komory, složíte slib, dostanete razítko, osvědčení,odznáček a deník pro evidenci "oražených" projektů.
6. Každý rok pak platíte příspěvek 2800 Kč za členství.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jaroslav Šuman
*

« Odpověď #2 kdy: 23.02.2005, 12:58 »

Vážený pane Doležal  poklona  mockrát za vaši odpověď.

Jaroslav Šuman
*

« Odpověď #3 kdy: 23.02.2005, 16:51 »

Ale přeci jen ještě jeden dotaz hledám  zákon o autorizaci 360/92 Sb + jeho novely a nemůže se dohledat poradíte mi?

vladimir vaněk
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #4 kdy: 23.02.2005, 17:14 »

Zákon "O výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě" - na www.ckait.cz, nastudujte si stavební zákon.

Projektant, RT, E1B, E1-C5
Pavel Ryšavý
*

« Odpověď #5 kdy: 23.02.2005, 18:32 »

Kolego Šumane doporučil bych vaší pozornosti www.mvcr.cz kliknout na odkaz Sbírka zákonů a nebo portal.gov.cz kliknout na Zákony

... a hledejte, a hledejte, a hledejte

Určitě najdete spoustu zákonů a vyhlášek a nařízení, které se Vaší praxe budou dotýkat a občas si budou odporovat, ale neztrácejte naději.

Hodně úspěchů PR

Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
Petr Doležal
*

« Odpověď #6 kdy: 24.02.2005, 15:35 »

V tom chvatu jsem zapomněl ještě na ústní zkoušku. (nejedná se o o...!) U té komise položí doplňující otázky ze stavebního práva a pod. tehdy, pokud písemné testy nedopadnou zcela dobře.
Další dotazy jsou odborné (elektrikářské),  které vyplynou z předloženého projektu a nebo z kvalifikace jednotlivých členů komise (dle toho čemu rozumí),  vy ovšem musíte rozumět všemu.

Vojtěch Běhunčík
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #7 kdy: 25.02.2005, 12:21 »

U elekrotechniky je zajímavé, že si musíte vybrat (nebo udělat obojí) mezi obory:
TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ STAVEB
nebo
TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

Zpravidla postačí Technika prostředí staveb - specializace elektrotechnic ká zařízení.
---
TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ STAVEB
Rozsah oboru pro autorizované inženýry a techniky (IT00, TT00):
Stavby, kde technologické zařízení je pro stavbu určující.
Jedná se zejména o stavby s technologickým zařízením výrobním i nevýrobním pro těžbu a úpravu uhlí, rud a nerostných surovin, plynárenství, výrobu a rozvod technických a topných plynů a kapalin včetně souvisejících zařízení, energetiku, teplárenství, výrobu elektrické energie včetně přípojných a rozvodných sítí a souvisejících zařízení, hutní a metalurgickou výrobu, strojírenskou výrobu, chemický, farmaceutický a potravinářský průmysl, spotřební průmysl, průmysl stavebních hmot a keramiky, dopravu a skladování, slaboproudá a spojová zařízení, zemědělskou a lesnickou výrobu, zařízení staveb zahrnující vyhrazená technická zařízení a prostředky k ochraně životního a pracovního prostředí, zařízení staveb občanské vybavenosti a zařízení na kontrolu a řízení technologickýc h procesů.

TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB
Rozsah specializace technická zařízení pro autorizované inženýry (IE01):
Činnosti a zařízení pro úpravu vnitřního a vnějšího prostředí staveb.
Do oboru náleží zejména vzduchotechnik a, chlazení, vytápění a zásobování teplem, rozvody topných a chladicích médií, akustické prostředí uvnitř staveb, vliv okolí na stavby a vliv zařízení a vybavení staveb na vnější prostředí, vibrace, zdravotní technika a instalace, rozvody topných a technických plynů.
Součástí jsou i zařízení a rozvody médií související s funkcí systémů pro úpravu vnitřního prostředí stavby, i když jsou situovány mimo stavební objekty.

Josef Dolejšek
*

Důchodce, ale stále ještě příležitostný projektant

« Odpověď #8 kdy: 25.02.2005, 16:31 »

Zákon 360/92 Sb. byl již několikrát novelizován, naposledy zákonem 224/2003 Sb. Poslední novelizace mj. zrušila tzv. oprávnění zvláštní způsobilosti. Takže dnes již platí pouze autorizace dle zákona 360!
Ohledně ústní části autorizačních zkoušek potvrzuji z vlastní zkušenosti názor p. Doležala, že odborné (elektrikářské) dotazy se mohou pohybovat od oblasti rozvodů vysokých napětí, přes oblast hromosvodů až po oblast počítačových sítí.
Ještě jedna rada. Dle vzdělání a délky praxe se můžete ucházet o titul "Autorizovaný technik" nebo "Autorizovaný inženýr". V oblasti elektro je to jedno. Rozdíly mezi A. technikem a A. inženýrem se dělají jen v některých speciálních stavařských oborech.

Jaroslav Šuman
*

« Odpověď #9 kdy: 07.03.2005, 08:25 »

Nenašla by se webová stránka kde by bylo vše co se týká o autorizaci pro projektování elektro nějakým úhledným tvarem shrnuto. Na stránkách ČKAIT je toho opravdu mnoho ale podle mě velice nepřehledné a nedokonalé. Všechny zákony co zde kdokoliv z vás vypsal jsou nepochybně správně, ale já jsem je tedy na internetu nikde nenašel ( je možné, že nevím kde hledat ). Pokud někdo z vás ví kde tyto informace získat byl bych rád kdyby se podělil o své znalosti i semnou.  poklona  za vaše odpovědi.

H
« Odpověď #10 kdy: 21.11.2007, 16:10 »

Koukám že toto téma nějak zapadlo (že by nepřibývali noví autorizovaní silnoproudaři?) ... tak to zkusím trochu oživit.

Co mám povídat, byl jsem postaven ve firmě před nutnost udělat si autorizaci. Osobně považuji autorizaci za naprostou zbytečnost a úřední buzeraci (na kvalitu projektování nemá IMHO vůbec žádný vliv, či dokonce podle toho co za autorizované projekty se mi občas dostane do ruky mám kolikrát pocit, že má spíše vliv negativní),  ale co mi zbývá.

Ano, stránky ČKAIT naprosto nepřehledné. Proč je třeba autorizační zákon rozkouskovaný na 7+4 části a není tak třeba ve formě jednoho pdf pro stažení/vytištění, to jsem opravdu nepochopil. Nikde jinde na webu než na stránkách ČKAIT se mi ho bohužel najít nepodařilo (aktualizované znění).

Trochu se změnilo členění oborů, projektant silnoproudař nyní spadá pod TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB - elektrotechnic ká zařízení pro autorizované inženýry (IE02)? (Do oboru náleží zejména elektroinstala ce a umělé osvětlení, technologické napájecí systémy, distribuční sítě vn a nn a trafostanice vn/nn v rámci stavby, sloužící pro její napájení.)

Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc, prý existuje nějaká příručka s otázkami ke zkoušce, no na stránkách ČKAIT opět aby člověk pohledal ... nevíte kde se dá koupit?

Taky mi po přečtení stránek ČKAIT není úplně moc jasné, co se mám ke zkoušce vlastně naučit? Autorizační zákon + stavební zákon + ještě něco? Jak tady kdosi uvedl, že se mohou ptát na cokoli, třeba na počítačové sítě ... ejhle, proč mám proboha znát počítačové sítě, když jsem silnoproudař?  Šok
H
« Odpověď #11 kdy: 21.11.2007, 16:26 »

Jo, ještě jedna věc, jsem si vzpomněl ...

V přihlášce je uvedeno, že se má přiložit mj. Doklady o vykonané odborné praxe a Potvrzení o účasti na pracích uvedených v příloze 4 (soupis vybraných projektů, atd).

Co si pod tím mám představit? To první mám jít za zaměstnavatele m, aby mi napsal něco ve smyslu ... ano ten a ten u nás pracuval od tehdy a tehdy na pozici projektanta? A to druhé si mám sepsat nějaký seznam projektů na kterých jsem dělal a někdo mi to má podepsat jako že to je pravda?
Petr Doležal
*

« Odpověď #12 kdy: 21.11.2007, 18:24 »

Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc, prý existuje nějaká příručka s otázkami ke zkoušce, no na stránkách ČKAIT opět aby člověk pohledal ... nevíte kde se dá koupit?
Jste z Brna, tak přímo na sekretariátě ČKAIT na "Vrchlického sad"  (je to u Lužánek)

Pavel Kubín
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #13 kdy: 01.12.2007, 19:06 »

Stavte se na komoře ČKAIT ,  kde si zakoupíte za cca 400Kč brožuru ke zkouškám. Jsou tam otázky a odpovědi.
Osobně vám řeknu, že musíte znát vše. Osobně jsem dostal otázku i výstavby mostů.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.056 sekund, 21 dotazů.