Lze sestavit výrobní část ostrovní nn sítě z asyn. a syn. generátoru?

<< < (3/5) > >>

raj:
Výpočet v pdf-ku zohledňuje jeden bod charakteristik y, a to štítkové hodnoty. V příloze posílám "načmárané" charakteristik y dle dotazu z Vašeho příspěvku. Něco takového uregulovat lze jen s aktivní kompenzací, což ekonomiku asynchronního stroje prodraží. Proto ta síť ...

Ján Pitoňák:
Citace: Zdenek Rajmont  23.10.2010, 07:39

Z principu funkce musí asynchronní stroj brát jalový výkon na magnetizaci. Ten bohužel není konstantní a mění se zátěží, a to nelineárně. Naprosto správný přístup by byl s regulátorem jalového výkonu v regulační  smyčce s výstupním napětím. Tím už ale vzniká "monstrum".   20kW není žádný brutální výkon, zkoušeli jsme větší zvěrstva.

Je samozrejme, že asynchrónny stroj potrebuje jalový výkon pre magnetizáciu, veď preto aj tie kondenzátorové batérie. Neodpovedal ste mi však na moju otázku, a to, že prečo máte ten mínus vo vašom vzorci pre výpočet jalového výkonu? Veď okrem magnetizácie potrebujete ešte nejakú jalovinu dodávať do záťaže.
Samozrejme, že výpočet je hodne zjednodušený a bez regulácie takýto stroj nebude optimálne pracovať. Preto som sa pýtal aj na vaše skúsenosti s takto prevádzkovaným asynchrónnym generátorom pri zmenách záťaže.   

Roman Kopecký:
Promiňte moji neznalost, ale v době, kdy nás ve škole učili o točivých strojích mne asi zajímaly jiné věci  ::). Proto mi nějak nic neříká vyjádření 14 kVAr. Kondenzátory pro mé pochopení věci asi musejí být definovány jejich kapacitou [F] a maximálním napětím [V]. Pokud sem napíšu údaje ze štítku, budete tak laskaví a spočítáte mi tyto údaje? Popřípadě, mohli byste mi doporučit nějakou literaturu k nastudování.
 (poklona)

Ján Pitoňák:
Citace: Roman Kopecký  23.10.2010, 21:23

Promiňte moji neznalost, ale v době, kdy nás ve škole učili o točivých strojích mne asi zajímaly jiné věci  ::). Proto mi nějak nic neříká vyjádření 14 kVAr. Kondenzátory pro mé pochopení věci asi musejí být definovány jejich kapacitou [F] a maximálním napětím [V]. Pokud sem napíšu údaje ze štítku, budete tak laskaví a spočítáte mi tyto údaje? Popřípadě, mohli byste mi doporučit nějakou literaturu k nastudování.
 (poklona)

Áno, kapacita kondenzátora je definovaná jednotkou Farad. Pri kompenzácii jalového výkonu je však výhodnejšie používať hodnoty jalového výkonu, ktorý vie kondenzátor dodať, preto sa aj hodnoty týchto kondenzátorov udávajú priamo v kVAr. Samozrejme, že jalový výkon Q a kapacita C spolu súvisia. Jednoducho si to vypočítate tak, že Q=U.I=U.U/Xc
kde Xc=1/2.Pi.f.C=1/314.C
Hodnota 14kVAr je však celková trojfázová hodnota. Kondenzátor je trojfázový, a teda ak som sa nepomýli, tak by mal mať kapacitu 3x93uF. Musí byť dimenzovaný na menovité zdužené napätie. Vy však nebudete kupovať kondenzátor 3x93uF, ale budete si kupovať kondenzátor, alebo kondenzátory na 14kVAr.     

raj:
Citace

Veď okrem magnetizácie potrebujete ešte nejakú jalovinu dodávať do záťaže.
Proč? Od toho je kompenzace abych jalovinou systém nezatěžoval. Proto byla počítána kompenzace na ideální stav. Pokud bude zátěž odebírat jalový výkon, ja třeba ji také kompenzovat. (ona je to stejně jedna a ta samá kondenzátorová baterie, protože jinam stejně zapojit nejde)
Jinak pokud chcete znát zkušenosti s ostrovní provozem, na topení, kde jsou parametry lhostejné je to dobré.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana