Lze sestavit výrobní část ostrovní nn sítě z asyn. a syn. generátoru?

<< < (2/5) > >>

raj:
Citace

Napriek tomu, že prebudený synchrónny stroj sa chová v sieti ako kondenzátor, nie je to celkom to isté. Synchrónny stroj na rozdiel od kondenzatorový ch batérii dáva aj potrebné napätie, ktoré je minimálne na začiatku potrebné. Nemusí sa spoliehať na zvyškový (remanentný) magnetizmus v plechoch asynchronného stroja.   
1. Synchronní stroj má 5kW (spíš myslím kVA). V souboji s 22kW asynchronním strojem nemá šanci a vypadne ze synchronismu, protože těžko někdo ručně  udrží synchronní stroj ve správném zátěžovém úhlu.
2. Pro takový experiment "na koleně" potřebujete armádu lidí a měření. Od kmitočtu přes synchronoskop. To v každé garáži není.
3. Samozřejmě, že lze takovéto "monstrum" zprovoznit, ale kondenzátory jsou "klidná síla".
4. Remanence v magnetickém obvodu JE, takže bych se na ní spolehl.
5. Pokud někdo o fyzice pochybuje, tak ať  toto "soustrojí" na malý výkon do sítě připojí. Síť je "mocná" a stabilní, max. někde vyrazí deion.

Roman Kopecký:
 (poklona) , dobrá tedy, s tím synchronním generátorem to nebyl dobrý nápad. Takže jsou zde ty kondenzátory, můžete mi někdo dát link na nějakou diskuzi, kde se toto téma probírá, ale spíše prakticky, čili kapacita kondenzátorů potřebná pro daný výkon asynchronního generátoru a jejich zapojení? V té kogeneračce nějaký velký kondenzátor je, takže možná by se to nějak rozběhlo, ještě se zeptám přímo výrobce. Druhá věc - samotný generátor, je to výrobek MEZ Frenštát, typ KC180 M02  519P. Nemáte náhodou někdo katalog tohoto výrobce, případně jen znalost toho, zda je tento generátor opravdu asynchronní? Podle výrobce kogeneračky - TEDOM Třebíč by to měl být asynchronní.
Abych trošku rozvířil vody - mám ještě doma kroužkový motor cca 22kW, rok výroby kolem 1970, má cenu o něm přemýšlet jako o potenciálním generátoru, nebo je lepší jej prodat?
 (poklona)

raj:
Projděte si DŮKLADNĚ diskusi na výše uvedeném odkazu. Někde je tam můj příspěvek a pdfko ke stažení s příkladem výpočtu. Snad můj škrabopis přečtete.
Pokud toužíte zapojit asynchronní stroj s kroužkovou kotvou jako generátor, proč ne. Zkratujte kroužky a použijte stejný postup jako u stroje s klecí nakrátko.

Ján Pitoňák:
Citace: Zdenek Rajmont  22.10.2010, 13:24

Projděte si DŮKLADNĚ diskusi na výše uvedeném odkazu. Někde je tam můj příspěvek a pdfko ke stažení s příkladem výpočtu. Snad můj škrabopis přečtete.

Pán Rajmont, v tom Vašom pdfku máte jednú drobnú chybu. Určite ste neskúšal takto zapojený generátor že? Kapacita tých kondenzátorov musí byť výrazne vyššia. Predpokladám, že ste uvažoval so záťažou s účinníkom 0,96 indukčného charakteru, nie kapacitného, že? Potom bude potrebný jalový výkon:
Q=15*(0,645+0,292)=14,06kVAr.
čo je hodne viac ako Vašich 5kVAR.
Generátor v ostrovnom režime by mal byť schopný do siete dodávať nejaký jalový výkon, a nie ho zo siete odoberať, pretože v nn sieťach má odber väčšinou indukčný charakter.

Ešte by ma zaujímalo, či máte aj praktické skúsenosti s prevádzkou asynchrónnych generátorov v ostrovnej prevádzke? Mám na mysli generátory s výkonom aspoň nejakých 20kW, nie nejaké malé experimenty. Ak áno, tak by ma zaujímalo, ako sa tieto generátory chovajú pri výraznejších zmenách záťaže a pri zmene účinníka?

raj:
Citace

Generátor v ostrovnom režime by mal byť schopný do siete dodávať nejaký jalový výkon, a nie ho zo siete odoberať,  
Z principu funkce musí asynchronní stroj brát jalový výkon na magnetizaci. Ten bohužel není konstantní a mění se zátěží, a to nelineárně. Naprosto správný přístup by byl s regulátorem jalového výkonu v regulační  smyčce s výstupním napětím. Tím už ale vzniká "monstrum".   20kW není žádný brutální výkon, zkoušeli jsme větší zvěrstva.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana