Lze sestavit výrobní část ostrovní nn sítě z asyn. a syn. generátoru?
Ján Pitoňák:
Citace: Roman Kopecký 26.10.2010, 11:45
Mohli byste mi přesto vypočítat jakou kondenzátorovo u baterii budu potřebovat, pokud bude generátor zatěžován v průběhu dne řekněme od 10 do 100%.
Pri uvažovaní 100% záťaže a učinníku záťaže 0,96 čo je celkom reálne, by ste mal podľa vzoru p. Rajmonta použiť kondenzátory o kapacite 7,2kVAr. Podľa mňa by ste však mal použiť kondenzátory o kapacite 20kVAr. Môžete teda experimentovať . Pod 14kVAr by som však určite nešiel.
Osobne som však toho názoru, že ak je možné sa vyhnúť ostrovnej prevádzke, pripojil by som radšej asynchrónny generátor k sieti. Vyhnete sa tak mnohým problémom.
Pri pripájaní k sieti však musíte rátať s prúdovými rázmi cca 200A až 250A, ktoré spôsobia v sieti veľmi hlboké poklesy napätia, ak nebude k dispozícii dostatočný skratový výkon. Bolo by vhodné aby skratový výkon v mieste pripojenia generátora dosahoval aspoň 1MVA.
Roman Kopecký:
Dneska jsem koukal do ovládací skříně té kogenerační jednotky a je tam kondenzátor 10 kVAr. Takže teoreticky by se to snad mohlo rozjet. Ve firmě Tedom mi řekli, že tuto kogeneračku nikdy nezkoušeli v ostrovním režimu ... A ohledně těch rázů do sítě - automaticky se to přepíná D/Y (nebo naopak, fakt teď nevím), takže to asi mají "ošéfované" ...
Ján Pitoňák:
Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako to dopadlo. Pre istotu použite na začiatok záťaž čisto reálnu (odporovú) a neskôr aj indukčnú.
Josef Pentoda:
TO>Roman Kopecký ,
A můžete experimentovat:
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana