|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 29.09.2010, 13:54 » |
|
Zastavte se na ŽÚ v místě bydliště a tam vám řeknou co vše bude potřeba... Nejlépe je pro začátek se nechat někým kontrolovat,kdo už projektuje více let.. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
tonda kotlík

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 29.09.2010, 13:59 » |
|
 pane Šahojda... To je mi jasné.Je to jako se vším.Člověk se nejvíce naučí praxí a tu získává postupně.Mám kamaráda,který dělá projektanta skoro celý život a ten mi pomáhá.Ale někdy se začít musí a bez těch razítek a papírů to bohužel nejde. Jestli jsem to správně pochopil,tak první bod je získat par.10.(Na ten je třeba 8 letá praxe v oboru?)Momentálně mám par.8.Pro par.10 mě musí prozkoušet komise složená ze třech členů,kdy alespoň jeden má par.8 nebo 9.Našel jsem to správně?Čeho se tyto zkoušky týkají? Pokud bych toto podstoupil,tak mohu si zažádat o živnostenský list na projektování elektro.Po jeho získání ale nejsem asi schopný začít,protože mi schází autorizace?Musí být vždy?Nebo stačí se domluvit s autorizovaným projektantem,který mé projekty schválí? Co je případně potřeba k autorizaci? Pokud by někdo věnoval trochu času a rozepsal se budu rád...
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 29.09.2010, 14:38 » |
|
Je to tak. Jenom upřesním, první ŽL stojí 1.000 Kč, každý další pak 500 Kč. Perličkou je to, že pokud vlastníte ŽL na volnou živnost, můžete vykonávat libobolnou jinou volnou živnost. Takže ve volných chvílích mezi projektováním můžete vyrábět třeba zemědělská hnojiva. 
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
tonda kotlík

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 29.09.2010, 14:56 » |
|
To zní "dobře"  Pokud by projektování vázlo,mohu se spolehnout na štědré dotace pro zemědělství... Tak ŽÚ tedy nic nepožaduje,ale pořád potřebuji par.10,že? A jak je to s autorizací projektanta?
|
|
|
|
tonda kotlík

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 29.09.2010, 16:12 » |
|
Tak odpověď z ŽÚ mám tuto:
, pro získání živnostenského oprávnění k živnosti volné Výroba, obchod a služby neuvedené v příloze 1 až 3 živnostenského zákona: obor Projektování elektrických zařízení je nutné předložit: - občanský průkaz - zaplatit správní poplatek ve výši 1000,- (pokud již nemáte živnostenské oprávnění) Obsahová náplň: Projektování a řízení projektování vyhrazených elektrických zařízení, to je v oblasti elektrických rozvodných soustav, sítí a instalací, zařízení určených pro přímé připojení na zařízení veřejného rozvodu elektřiny a zapojení dalších vyhrazených i nevyhrazených zařízení pro výrobu, přeměnu a užití elektrické energie. Koncepční návrhy, výpočty a vypracování schémat zapojení, technologické a materiálové rozpočty.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 29.09.2010, 19:08 » |
|
Autorizace projektanta: požadavky na praxi a vzdělání jsou uvedeny na stránkách ČKAIT. Nutná je maturita a jak mi bylo řečeno, je jedno z jakého oboru. Když budete mít maturitní vysvědčení např. z ořezávání pastelek, pak musíte na ČKAIT úspěšně projít vyrovnávacími zkouškami elektro, po jejich úspěšném složení pak složíte zkoušky pro přijetí do členství ČKAIT. Sám jsem zkoušel maturitu obejít např. doloženou praxí v projektování a montážích elektro. Na ČKAIT toto nikoho nezajímalo. To že VŠ kreslí prasárny podle ČSN z roku 1945 nikoho nezajímá. Je to spolek inteligentů a velkých mozků, kteří mezi sebe jen tak někoho nepustí. Tak si tedy dodělávám maturitu v oboru Podnikání. Pak musím podstoupit ony vyrovnávačky a samotné zkoušky do řad ČKAIT. Jinak to prostě nejde.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
Dobiáš Miroslav
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 30.09.2010, 08:29 » |
|
Na ČKAIT názor samozřejmě mám, bohužel ho zde nemohu, z důvodů možných žalob, publikovat.
Klidně publikujte, bude-li to v mezích slušnosti a oprávněné kritiky, nikdo vás žalovat nebude. Navíc se k vám přidám.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 30.09.2010, 08:36 » |
|
Dobrý projektant elektro by měl projít především montážní praxí v oboru, který bude později projektovat. Získá tak daleko větší přehled a při projektování je pak částečně v kůži montéra. Jako montér se stále setkává s projektovými dokumentacemi a dovede si ihned udělat obrázek o tom, kdo jej prováděl. Další samozřejmostí je přístup k ČSN a dalším nezbytným dokumentům, bez kterých to prostě nejde. Dnes každého od přístupu k ČSN dělí pouhých 1000,-Kč/rok. Dále by pak měl v začátcích čerpat vědomosti od zkušenějších kolegů projektantů a po čase si udělat z jejich práce obrázek. Sám pak zjistí, kdo je jakým projektantem. Zda je prase nebo odborník. To se pak samozřejmě pozná. Dále by měly prezentovat dobrého projektanta takové samozřejmosti, jako jsou případné návštěvy stavby na vyžádání investora nebo dozoru (otázkou je, kdo to zaplatí) a konzultace s provádějící firmou.
V dobách montáží byl u mě dobrý projektant velice váženou osobou, protože jich je jako šafránu.
Kritiky ČKAITu bych se vůbec neobával. Jen ať si přečtou pravdu o svých řadách, o společnosti ve které pracují a sami přispívají k tomu, co si o nich všichni myslí. Třeba se někdo z těch mozků zamyslí a posune se o kousek dál.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|