Co je impedance smyčky?
Jirka Š. Svejkovský:
Ještě taky dělám to, že se příčinu snažím najít a odstranit. Většinou stačí někde v krabici nebo zásuvce povolit a dotáhnout šroubek.
Ján Pitoňák:
Citace: Fuk Tomáš 18.09.2010, 18:05
V tom bych s vámi nesouhlasil. Nevím, jak ve slovenštině, ale v češtině je účiník (s jedním n) slovní pojmenování veličiny cos() a tok výkonu to popisuje u zkratované elektropřípojk y stejně jako třeba u motoru.
To že cosf fi impedancie bude popisovať tok výkonu pri skrate, je jedná vec, nie však prioritná, je to iba dôsledok. (o tom som sa zmienil tiež.) Nemôžem však s vami súhlasiť, že každý cos fi by sa mal nazývať účinníkom. Ak nie v matematike, tak minimálne v iných fyzikálnych odboroch by sa musel tento pojem používať. Ja som sa s tým však zatiaľ nikde inde okrem elektrotechnik y nestretol.
ho dáva do súvisu iba s výkonmi.
Viem, že ste veľký odborník aj vo fyzike, tak možno by ste nám tu vedel uviesť nejaký príklad.
Taktiež Wikipedia:
Lubomír Jindra:
Citace: Lubomír Jindra 19.09.2010, 08:37
Co udělá revizní technik, když ve výrobní hale za provozu naměří moc velkou impedanci ochranné smyčky zásuvkového okruhu 230V 2,98 Ohm? (zjednodušeně - neberme v úvahu koeficienty)
;)
Změří znovu večer když stroje neběží, napětí bude 240V ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Ján Pitoňák 19.09.2010, 11:55
Nemôžem však s vami súhlasiť, že každý cos fi by sa mal nazývať účinníkom.
Nic takového jsem přece netvrdil, a pokud jste to takto pochopil, tak se omlouvám za příliš stručnou formulaci.
Účiník je pojem používaný, alespoň pokud vím, pouze v elektrotechnic e.
Tady ale jsme na elektrotechnic kém fóru a diskutujeme o elektrotechnic kém tématu, takže používání tohoto pojmu je zcela na místě, ne? Tak, jak byl tento pojem použit kol. Svejkovským, je to naprosto v souladu s definicí, tj. prvním odstavcem odkazovaného hesla ve Wikipedii (dovolil jsem si upřesnit tam poslední větu toho 1. odstavce, která byla poněkud zavádějící).
Jirka Š. Svejkovský:
Ono to souvisí s tím, že se účiník (ano, s jedním n) přenáší do výkonu z Ohmova zákona:
P = I2 x Z (chybí mi tu nadtržítka, nahradil jsem je podtržítkama)
A máte tam ten účiník. Je to stejná velikos úhlu, tudíž se jedná o stejnou veličinu.
Účiník, účinník, účinost, účinnost ... závidím anglicky mluvícím technikům jejich prower factor.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana