Co je impedance smyčky?

<< < (4/5) > >>

Ján Pitoňák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.09.2010, 16:11

Ono to souvisí s tím, že se účiník (ano, s jedním n) přenáší do výkonu z Ohmova zákona:

P = I2 x Z (chybí mi tu nadtržítka, nahradil jsem je podtržítkama)

A máte tam ten účiník. Je to stejná velikos úhlu, tudíž se jedná o stejnou veličinu.

Účiník, účinník, účinost, účinnost ... závidím anglicky mluvícím technikům jejich prower factor.

Namiesto "P" by ste mal vo vašom vzťahu pre komplexný výkon uviesť zdanlivý výkon "S".
"P" bude iba jeho reálna zložka.
Napriek tomu v tomto vašom prípade "Z" nie je impedancia vedenia, ale impedancia záťaže. Ibaže by ste chcel počítať straty na vedení. Vtedy však nezvykneme hovoriť o účinníku (s dvoma n na Slovensku a s jedným v Čechách). Akokoľvek je to analogické, tento výraz, teda účinnik sa v tomto význame v praxi nepoužíva. Mali by sme totiž dva rôzne účinníky, a to by mohlo byť veľmi zavádzajúce.
A u anglického "Power Factor" (nie Prower) spojitosť s výkonom vyplýva už priamo z jeho názvu.

Jirka Š. Svejkovský:
Snažím se opravit jednu chybu a seknu tam druhou. :(

Vysvětloval jsem pojem v obecné fyzikální rovině. Z tohoto úhlu pohledu se vedení chová jako spotřebič. Směr vektoru celkové impedance je stejný jako směr vektoru výkonu. Další pitvání moc pochopení nepřispěje.

Pozn.: P s čarou není úplně totéž co S. Je to vektor.

Ján Pitoňák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.09.2010, 18:06

Vysvětloval jsem pojem v obecné fyzikální rovině. Z tohoto úhlu pohledu se vedení chová jako spotřebič. Směr vektoru celkové impedance je stejný jako směr vektoru výkonu. Další pitvání moc pochopení nepřispěje.

Vedenie sa z určitého pohľadu naozaj chova aj ako spotrebič. Chcel som však upozorniť na to, že by sme museli vždy hovoriť o dvoch rôznych účinníkoch. Ja som však zatiaľ nikde nepočul hovoriť o účinníku vedenia.   
Ale súhlasím, ďalšie pitvanie je už zbytočné.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.09.2010, 18:06

Pozn.: P s čarou není úplně totéž co S. Je to vektor.

Záleží, čo si za P s čiarou predstavujete. Ja za vektor považujem totiž S s čiarou, a za P považujem  iba jeho reálnu hodnotu.   

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Ján Pitoňák  20.09.2010, 21:04

Vedenie sa z určitého pohľadu naozaj chova aj ako spotrebič. Chcel som však upozorniť na to, že by sme museli vždy hovoriť o dvoch rôznych účinníkoch. Ja som však zatiaľ nikde nepočul hovoriť o účinníku vedenia.   

Neexistují dva účiníky, je jenom jeden. Ať ho vztáhnete k impedanci nebo k výkonu.

Záleží, čo si za P s čiarou predstavujete. Ja za vektor považujem totiž S s čiarou, a za P považujem  iba jeho reálnu hodnotu.   

S je skalára, P je skalára, Q je skalára, P s čarou je vektor. Toť vše. První tři písmena je elektrotechnik a, poslední písmeno je fyzika.

Fuk Tomáš:

Chcel som však upozorniť na to, že by sme museli vždy hovoriť o dvoch rôznych účinníkoch. Ja som však zatiaľ nikde nepočul hovoriť o účinníku vedenia.  

Hodnota účiníku je charakteristic ká vlastnost konkrétního elektrického obvodu. Neexistuje účiník sám o sobě. Proto kolik obvodů, tolik účiníků.

Máte pravdu v tom, že o účiníku se zpravidla hovoří v souvislosti se spotřebičem, kdy zdroj je považován za tvrdý (tj. s prakticky nulovou impedancí) a pro fázový posun proudu stačí znát účiník spotřebiče.

V tomto vláknu (tématu) je však oním elektrickým obvodem sekundár distribučního transformátoru zatížený vedením na konci vyzkratovaným, a jako spotřebič se tedy uvažuje samotné vedení (včetně vnitřní impedance transformátoru jako zdroje). Proto použití termínu účiník je v tomto případě podle mne zcela na místě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana