Musí být konkrétní vzdálenost hromosvodu od zdiva?
Pavel Horský:
Asi byste se divil, na co vše se dá napsat kladná revize. Kolega Hájek je jeden z nejzasvěcenějš ích odborníků v oboru ochrany pře blesky. Docela bych se držek jeho rad.
Fuk Tomáš:
Citace: Marek Lukavský 08.09.2010, 12:52
...s realizátorem hromosvodu, nakonec on musí ručit za správnost provedení a zajistit revizi.
Nechci vám brát iluze, ale to, jestli máte dobře udělaný hromosvod, se může v praxi ukázat taky až za 20 let. Jak dlouhou máte záruku?
Jan Hájek:
Citace: Marek Lukavský 08.09.2010, 12:52
nakonec on musí ručit za správnost provedení a zajistit revizi.
Tak to je omyl, ve Vašem zájmu, by mělo být si dotyčného RT zaplatit a zajistit si sám. Principem revize je ověřit, zda provedení je technicky správné, plní minimální bezpečnostní požadavky technických norem a odpovídá řešení, které za Vaše peníze vymyslel projektant.
Na otázku, jak zařízení zkontroluje člověk placený Vámi a nebo člověk placený Vaším dodavatelem si dokážete určitě odpovědět sám.
Marek Lukavský:
Citace: Pavel Horský 08.09.2010, 17:56
Asi byste se divil, na co vše se dá napsat kladná revize. Kolega Hájek je jeden z nejzasvěcenějš ích odborníků v oboru ochrany pře blesky. Docela bych se držek jeho rad.
Tak možná ani nedivil, už jsem viděl pár zrevidovaných, ač životunebezpeč ných, elektroinstala cí (zle). S hromosvody ale zkušenost nemám, ovšem nejsem v pozici, kdy mým zájmem je získat kladnou revizi na něco, co je špatně uděláno. Chci si nechat dodatečně na domě zbudovat hromosvod a mít jej funkční a zrevidovaný tak, jak to má být, proto jsem oslovil firmu v okolí, která se tím zabývá.
Citace: Fuk Tomáš 08.09.2010, 18:17
Nechci vám brát iluze, ale to, jestli máte dobře udělaný hromosvod, se může v praxi ukázat taky až za 20 let. Jak dlouhou máte záruku?
O iluze jsem částečně již přišel, rekonstruuji dům, takže o dnešní "kvalitě" řemesel jsem se měl možnost, bohužel, přesvědčit :( Ale stále jsem ještě doufal, že se u toho nebudu muset naučit skutečně všechna řemesla, která budu k dokončení potřebovat :-( Že by mi někdo dal záruku 20let, o tom silně pochybuji.
Citace: Jan Hájek 08.09.2010, 18:26
Tak to je omyl, ve Vašem zájmu, by mělo být si dotyčného RT zaplatit a zajistit si sám. Principem revize je ověřit, zda provedení je technicky správné, plní minimální bezpečnostní požadavky technických norem a odpovídá řešení, které za Vaše peníze vymyslel projektant.
Na otázku, jak zařízení zkontroluje člověk placený vámi a nebo člověk placený Vaším dodavatelem si dokážete určitě odpovědět sám.
Pane Hájku, hromosvod zřizuji dodatečně na starším RD, který jej neměl, tak jsem rovnou oslovil firmu, která se tím zabývá, svůj projekt na hromosvod nemám.
Samozřejmě chápu smysl toho, co píšete, ovšem nechce se mi uvěřit tomu, že každý, kdo si nechá zhotovit hromosvod či jiné dílo podléhající revizi, si pak tuto nechá udělat od jiné firmy. Copak Vy nebo někdo z kolegů "hromosvodařů" nedodáte dílo zíkazníkovi i s revizí a nutíte jej, aby si nechal revizi udělat od někoho jiného? Pak už bych musel skutečně podlehnout absolutní skepsi ohledně kvality řemesel, protože bych si kromě všeho, co už jsem musel nastudovat ohledně různých profesí, musel ještě nastudovat hromosvody, pak mě ještě čeká třeba plyn a topení...Takže si zakoupím normy a nastuduji provádění zkoušek topného systému a plynových rozvodů?? Jestli toto je skutečně jediná ceta, jak si zajistit kvalitně odvedenou práci dodavatelů, tak to mě skutečně děsí.
Fuk Tomáš:
Citace: Marek Lukavský 08.09.2010, 22:20
nechce se mi uvěřit tomu, že každý, kdo si nechá zhotovit hromosvod či jiné dílo podléhající revizi, si pak tuto nechá udělat od jiné firmy.
Každý ne. Ale Vy nejste každý, vy tu revizní zprávu chcete pro svůj klid a ne jako papír pro stavební úřad.
Nevěřil byste, co udělá s kvalitou a pečlivostí práce vědomí, že to po mně přijde někdo nezávislý zkontrolovat (anebo také s ochotou tu zakázku realizovat, že).
Nevěřil byste, co udělalo s důkladností periodické revize elektrorozvodů společných prostor našeho domu to, že jsem revizákovi dal znát, že o tom něco vím, a že mu občas kouknu přes rameno. Našel i závady, které minule nezjistil (a že tam byly, pod plombami).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana