Musí být konkrétní vzdálenost hromosvodu od zdiva?

<< < (7/7)

Marek Lukavský:
Citace: Jiří Schwarz  10.09.2010, 07:49

Je třeba mít projekt s podpisem a razítkem autorizovaného projektanta.
Pak není problém stavbu povolit. Věříme, že to projektant udělal dobře.
Na konci je třeba kolaudace. Opět "razítko autorizovaného projektanta" způsobí, že se zkoumá jak provedení stavby souhlasí s projektem. Správnost projektu se neřeší!

Jenže spoustu věcí při kolaudaci už nezachráníte, protože nejsou vidět, to prostě člověk musí kontrolovat "za chodu",  zda je uděláno tak, jak je v projektu napsáno. A to je na tom to smutné, že řemeslník vezme peníze, svou práci odflákne, ošidí, prostě neudělá dobře a ještě vám při odchodu podává ruku...
V mém případě, kdy dodatečně buduji hromosvod a to z vlastní vůle a pro svou vlastní bezpečnost, na hromosvod projekt tedy nemám. Pokud musí být, čekal bych, že firma zabývající se hromosvody mi buďto tento udělá nebo mi sdělí, že si jej musím nechat udělat.

A tak jediný "rejpal" je revizní technik, který si dovolí najít "chybičky" v projektu "autorizované osoby"!

Ale jak zde někteří poznamenali, ani RT není záruka, pokud je placen od stejné firmy, jakto ta, co dílo prováděla.

Mrzí mě, že jsem neměl ve správnou chvíli fotoaparát a když jsem se dostal na místo příště, bylo už to opravené.
Skrytý svod "na jedno použití"
Když vodičem protéká proud, vzniká kolem vodiče elektromagneti cké pole. Když je proud dost velký, je síla tak velká, že dokáže vodič narovnat, že dokáže metr i více skrytého svodu "odkrýt"

Ano, přesvědčili jste mě, že od skrytých svodů upustím a zkusím najít jinou alternativu, kudy dostat "nehodící se svod" do země. Zřejmě budu muset dohodnout s městem, že jim to zakopu do chodníku na druhé straně domu, což bude zase spousta papírování :-( Ovšem říkám si, pokud jsou skryté svody problematické, proč se vůbec nabízí a jejich použití je zakotveno v normách?

Zdenek Hejčl:
Tady je jeden hezký skrytý svod, který končí těsně vedle propanbutanové bomby.
Pravda je, že nevím jestli se tam ta bomba v bedně ještě nachází.

Fuk Tomáš:
Podle toho HUP bych si tipnul, že to u zdi už je jen bordelbedna.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana