Může být podle ČSN 33 2000-7-701 ed.2 podlahové topení v zóně 0?

<< < (4/6) > >>

Lubomír Jindra:
Citace: Vladimír Huba  22.08.2010, 02:26

Elektrický preto, lebo problém môže byť napríklad v hygiene - zvýšená tvorba baktérií a plesní.

Vytápěná podlaha se rychleji vysuší, takže z hlediska hygieny je určitě lepší.

Martin Mlkar:
Citace: Lubomír Jindra  22.08.2010, 07:42

Vedení napájející elektrické zařízení v zónách 0,1,2 a umístěné v těchto zónách musí být uloženo na povrchu nebo zapuštěno minimálně 5cm pod povrchem.

Ale vedení napájející elektrické zařízení. Dle mého názoru v případě topného kabelu se jedná přímo zařízení a ne o vedení napájející el. zařízení.

Lubomír Jindra:
Citace: Martin Mlkar  22.08.2010, 09:57

Ale vedení napájející elektrické zařízení. Dle mého názoru v případě topného kabelu se jedná přímo zařízení a ne o vedení napájející el. zařízení.

Ano, uvedl jsem to proto že samotná topná rohož má jisté  ;) charakteristic ké prvky kabelu.

Štefan Beláň:
Původně jsem již nechtěl do této diskuze vstupovat, ale protože si vážím zdejších seriozně diskutujících jako je např. pan Jindra, vysvětlím můj postoj k dané problematice.

Citace: Lubomír Jindra  22.08.2010, 07:42

...-selský rozum:
jaký rozdíl je v uložení podlahového topení pod dlažbou v koupelně a pod dlažbou ve sprše?
- obě podlahy jsou mokré, může na nich stát voda
- po obou podlahách chodí člověk bos
- na obě podlahy může stříkat horká voda

Tedy přijde mi logické, že buď elektrické podlahové vytápění může být i ve sprše, nebo nikde v koupelně. Protože v koupelně být může, může být i ve sprše.

TO. Jinada
Rozdíl je veliký! Kdyby tomu bylo tak, jak uvádíte, nemusely by být 3 zóny ale stačila by pouze jedna.

Nyní odpověď pro všechny ostatní.

Celý problém se týká definice zóny "0". Již v předchozí normě v čl. 701.55 bylo jasně uvedeno, že podlahové topení může být uloženo pouze do podlahy pod zónou 1,2 a 3 - viz příloha 1.

V nové normě je již tato jasná definice chybí. Vysvětlení lze ale nalézt v čl. 701.30.2 popis a definice zón - viz příloha 2.  U zóny "0" se hovoří pouze o podlaze,  kdežto u zón 1 a 2 o konečném povrchu podlahy a to je ten zásadní rozdíl. (norm)  

Je přece naprosto logické, že podlaha bez vany v koupacím a sprchovacím prostoru je až k izolaci zabraňující pronikaní vody. Zde by bylo dobré vyjádření odborníka ze stavebnictví.
Proto jsem naprosto přesvědčený, že až k této izolaci je nutné splnit požadavky normy platné pro zónu "0" (čl. 701.55).

A vrátím se k mé prvé odpovědi, že tím nejdůležitější m hlediskem je vyjádření výrobce,  který jasně uvede, že dané podlahové topení je možné instalovat v koupelně do zóny "0" a že nestačí pouze vyjádření, že je možné instalovat topný systém do koupelny (všeobecně zóna 1 a 2).

Štefan Beláň:
Příloha 1 (nějak mi zmizela)  :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana