Může být podle ČSN 33 2000-7-701 ed.2 podlahové topení v zóně 0?

<< < (3/6) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Pane Beláni,

Národní příloha ZA zakazuje článek 701.3 c),  třetí odstavec. Copak je v něm řečeno:

Pokud požadavky ad a) a b) nejsou splnitelné,  vedení se provede tak, že:
Zapuštěný kabel nebo vodič s uzemněným kovovým pláštěm, který odpovídá požadavkům na ochranný vodič příslušného vedení ....

A copak nám říká požadavek ad a):
Vedení napájející el. zařízení v zónách 0,  1 a 2 ... musí být uloženo na povrchu nebo zapuštěno pod povrchem,  v hloubce minimálně 5 cm.

Takže argumentujete celkem nesmyslně, a zrovna od vás bych nečekal arogantní chování. Pokud se mnou nesouhlasíte, nepopírám, mohu se mýlit.

PS: V poslední době projektuji zařízení v energetice, kde se k revizím moc často nedostanu (najde se příležitost a je to zajímavé). Poslední podlahovku jsem revidoval nedávno, jednalo se o kuchyň.

František Šohajda:
Citace

Pokud projektujete a revidujete, jak uvádíte u své osoby, tak asi vše co vyprojektujete si musíte také sám i zrevidovat, že ano. Kroutím očima

Nechci vám kolegové skákat do diskuze, ale nikde není psáno že projektant nemůže revidovat své dílo.. ;D

Martin Mlkar:
Myslím si, že pan Beláň je ve svém oboru kapacita ale já jsem si prošel veškeré odkazy a stále tam nikde nevidím, že by pod zónou 0 nemohlo být podl. topení na 230V. Zde na elektrice uvedené příspěvky jak od pana Švejkovského tak od pana Beláně jsou odborně hodně na úrovni. A teď kdo to rozštípne? A zároveň doufám, že se diskuse nerozjede směrem k revidování svých projektů :-(

Vladimír Huba:
Moja odpoveď začína čl. 701.30.1 - posledný odstavec, ktorý pojednáva o zariadeniach v stenách a stropoch. Nie je tam uvedená podlaha.
Z toho mi vychádza, že dolné hranice zóny končia rovinou dokončenej podlahy (vaňu neriešime) a na zariadenia v podlahe by zonácia nemala platiť.

Ďalej čl.701.753 kladie požiadavky na vykurovacie káble. Nehovorí nič o zónach, ale určuje napájacie napätia podľa typu vykurovacieho kábla. A to môže byť sieťové, alebo SELV.

Naviac, ak porovnáme čl.753.512.2.5 s čl.701.512.2 môžeme konštatovať, že podmienka krytia je splnená.

Takže pre použitie vykurovacieho kábla v podlahe pod zónou 0 ja "elektrický" problém nevidím.
Elektrický preto, lebo problém môže byť napríklad v hygiene - zvýšená tvorba baktérií a plesní.

Lubomír Jindra:
norma:
701.512.3:
Vedení napájející elektrické zařízení v zónách 0,1,2 a umístěné v těchto zónách musí být uloženo na povrchu nebo zapuštěno minimálně 5cm pod povrchem.

Elektrické podlahové topení uložené v mazanině pod dlažbou toto nesplňuje. Na druhou stranu je zřejmé, že výše citovaný článek a jeho pokračování hovoří o stěnách a příčkách. Popisované vedení také nemá vodivé opletení spojené s ochranným vodičem.

selský rozum:
jaký rozdíl je v uložení podlahového topení pod dlažbou v koupelně a pod dlažbou ve sprše?
- obě podlahy jsou mokré, může na nich stát voda
- po obou podlahách chodí člověk bos
- na obě podlahy může stříkat horká voda

Tedy přijde mi logické, že buď elektrické podlahové vytápění může být i ve sprše, nebo nikde v koupelně. Protože v koupelně být může, může být i ve sprše.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana