Může být podle ČSN 33 2000-7-701 ed.2 podlahové topení v zóně 0?

<< < (5/6) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra  22.08.2010, 07:42

jaký rozdíl je v uložení podlahového topení pod dlažbou v koupelně a pod dlažbou ve sprše?
- obě podlahy jsou mokré, může na nich stát voda
- po obou podlahách chodí člověk bos
- na obě podlahy může stříkat horká voda

Také bych řekl, že mezi těmi dvěma případy je podstatný rozdíl.

Ve sprše je třeba počítat se systematickým, dlouhodobým výskytem i několik cm silné vrstvy vody, ve které stojí mokrý člověk.
Na podlaze koupelny se může vyskytovat voda, ale obvykle jen ve velmi tenké vrstvě, a člověk tam zpravidla stojí v obuvi nebo na savé podložce.
V prvním případě (sprcha) má tedy člověk zpravidla podstatně vodivější kontakt s podlahou a předměty v dosahu, a vyšší vrstva vody tam dává větší předpoklad zatečení vody prasklinou/spárou do hloubky podlahy.

Jirka Š. Svejkovský:
Promiňte, ale rozdíl mezi pojmem "podlaha" a "konečný povrch podlahy" vidíte vy nebo máte k dispozici vyjádření tvůrce normy? Co je to "konečný povrch podlahy" vím. Co je to "podlaha",  tak na to mi chybí definice.

V poslední době se velmi často stává, že z důvodu mizerného překladu se do norem dostávají formulace ne příliš použitelné. Nechci vaší interpretaci zpochybňovat, sám se snažím dobrat pravdy. Jste jeden z těch kolegů, kterým mohu oponovat a vím, že budete argumentovat jasnými odkazy. Otočit se na špatném překladu je cesta do pekel. To by každý RT musel mít právní vzdělání.

Vycházím z toho, že jako RT nejsem oprávněn zpřísňovat požadavky legislativy. Ať se mi to líbí nebo ne, co není zakázáno, je dovoleno. Pouze posuzuju shodu s platnými předpisy.

Vzal jste v úvahu specifické provedení topných kabelů? Koncentrický ochranný vodič, téměř dokonalé uložení v rohoži a FI? Rozdíl mezi topným kabelem a CYKYnou pro napájení čehosi je značný.

Zatím jste mě nepřesvědčil (v tomto velmi konkrétním případě).

Martin Mlkar:
Takže pod zónu 0 radši nedávat a dát max. pod zónu 1?

Lubomír Jindra:
Všeobecný názor je, že pod zónu 0 pod dlažbu do sprchy podlahové topení neinstalovat, což je z hlediska větší bezpečnosti rozumné s tím lze jen souhlasit.

Pokud se ale podívám přísně, tak nikde žádný takový zákaz neexistuje  (no) Pokud se podívám do ČSN 33 2000-7-701 ed.2 na obrázek 701.2 Zóny 0 a 1 v prostorech se sprchou bez sprchové vany (viz. příloha) není tam žádný náznak, že by zóna 0 měla zasahovat do podlahy  (no).

Citace: Fuk Tomáš  22.08.2010, 21:15

Ve sprše je třeba počítat se systematickým, dlouhodobým výskytem i několik cm silné vrstvy vody, ve které stojí mokrý člověk.
Na podlaze koupelny se může vyskytovat voda, ale obvykle jen ve velmi tenké vrstvě, a člověk tam zpravidla stojí v obuvi nebo na savé podložce.

Nemohu posuzovat jakým způsobem se sprchuje průměrný člověk, protože doby kdy jsme na škole koukali okénkem na holky je dávno pryč  ;) Posuzuji pouze podle sebe a pokud se sprchuji ve sprše, raději mám dveře či závěs otevřený, protože jinak si se svými 185cm připadám jako okurka v zapařené zkumavce, takže voda je vždy i ve velkém množství na podlaze, po které pak chodím bos.

Takže jednou až zde ze dne na den přestanu otravovat se svými názory, tak mě zabilo elektrické podlahové topení v zóně 2  (cryi)

Jirka Š. Svejkovský:
Vzali jste v úvahu provedení topných kabelů?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana