Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (13/17) > >>

Pavel Horský:
TO Alin: Investor by si měl nechat vypracovat PD před započetím akce a když pak zhotovitel instalace provede instalaci dle této PD, pak není problém. Jak psal Radek Červený, drobné odchylky si pak zakreslí sám zhotovitel akce.
Dokumentace dle skutečného stavu jsou jaksi mimo realitu. Nedávno jsem byl požádán jedním obecním úřadem o zpracování takové dokumentace a nedovedete si představit, co bych musel nakreslit za nesmysli. Instalaci provedl nějaký místní elektrikář z JZD a to bych vám přál vidět.
Než vytvořím PD byť "jen k rodinnému domku",  předchází takové akci jednání s investorem, kde dopodrobna probereme celou budoucí elektroinstala ci, pak následuje jednání s projektanty ostatních řemesel (výhodou je, že se většinou osobně známe),  takže pak v dokumentaci není chaos a dokumentace na sebe obyčejně navazují a spolehlivě se doplňují. Investor si samozřejmě zaplatí více peněz, ale pak se již nemusí o nic starat.

raj:
Citace

Ovšem skutečnost, že často neexistuje vazba mezi projektantem a stavbou je pravda.
... ale z 99.9% je na vině montážník. Buď projekt ignoruje z hlouposti, nebo z principu. Projektant tomu přece nerozumí, když já to takto dělém už 20 let ...  Investor tomu většinou nerozumí taky a neumí věci zhodnotit. A pokud se jde montážník zeptat, často ce dozví - "nějak to udělějte",  což ho v ignoraci projektu ještě víc utvrdí.

Zdenek Jakubcik 1:
Já se jenom zeptám. Kolik by podle vás měl stát projekt na RD a to včetně elektroinstala ce?
Dále nerozumím tomu, proč se tak zásadně liší projekty pro vyřízení stavebního povolení a "ostré" projekty, podle kterých by stavba měla realizována?
Proč jsou v projektech pro stavební povolení evidentní nesmysly? Silně podezřívám stavební projektanty, že projekt elektro vygenerují z nějakého unifikovaného projektu a HOTOVO!
Minulý týden jsem řešil tenhle případ - zakládání stavby, investor přinesl stavební projekt. Projekt nádherně zpracován, hologramem označena pravost projektu, vše založeno v krásných deskách s vylisovaným logem projektantské kanceláře. Vezmu do ruky technickou zprávu elektro a jdou na mě mrákoty.
Jako hlavní jistič navržen 300mA proudový chránič! (až později jsem zjistil, že tato kancelář se zabývá projekty dřevostaveb)
Volám projektantovi a ptám se ho, jak mám namontovat proudový chránič do elektroměrovéh o rozvaděče a hlavně proč, když se jedná o klasický zděný dům? Na to jsem obdržel odpověď, že to je snad jasný a s tím projektant zavěsil.
Další pecka nastala u strojeného základového zemniče. Projektant navrhnul, aby na dno základu bylo vysypáno štěrkové lože 20cm a do středu lože byl uložen pásek FeZn a to na ležato. Vývod na HOP chyběl a hromosvod jen dva svody.
Ve stavební části již toto štěrkové lože nebylo. Když to ukazuji stavebnímu dozoru, tak jen kroutí hlavou.
Opět volání projektantovi a říkám mu, jak krásně odizoloval zemění štěrkem a odpověď ještě lepší, "Já to nějak moc neřešil, vždyť to bylo jen pro stavební povolení."
Večer to oznamuji investorovi a ten mi ukazuje fakturu na kompletní projekt pro realizaci stavby za 60.000,- +DPH!
Opět volání projektantovi a ten suše oznámil, že se u něho máme objednat a že vyřešíme tyhle drobnosti. Termín nám byl nabídnut na 1.polovinu října 2010.
Koukám dál do projektu a v rozvaděči použit jako hlavní vypínač proudový chránič 400V/30mA - jediný v celém rozvaděči. Ještě jenom perlička - přívod do technologické místnosti navržen CYKY-J 5x10 a pospojení CY2,5.
Hrubým odhadem 25 fatálních chyb v projektu.
A teď se ještě zeptám. Když už má investor (mladá rodina ) zájem o projekt, jak nenaletět těmto praktikám? (nedovedu odhadnout změnu tohoto projektu na prováděcí projekt)
A jak se na první pohled pozná projekt pouze pro stavební povolení?
A hlavně, je toto normální?

Miroslav Minařík:
Citace: Zdenek Rajmont  02.08.2010, 18:39

... ale z 99.9% je na vině montážník. Buď projekt ignoruje z hlouposti, nebo z principu.

Nejsem si jist, zda to platí v elektrotechnic e, ale u jiných řemesel ano. Nechal jsem si vypracovat výpočty tepelných ztrát a topný systém. Pak přišel topenář, mávl rukou a udělal mi nabídku, která kupodivu přesně korespondovala s návrhem projektanta. Podobně to dopadlo i se statikem. Vypočítal něco, co stavař vypočítal stejně.

V takových případech se nedivme, že je spotřebitel na rozpacích. Uvedené výpočty jsem zaplatil a mohu s nimi vytapetovat garáž. Nikdo je nechce a nikdo je nepotřebuje.

Petr Doležal:
Ať investor projekt reklamuje a pohrozí oznámením na ČKAIT. Ani v projektu pro stavební řízení nesmí být hovadiny.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana