Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (12/17) > >>

Jaroslav Hasala:
Moje osobní zkušenosti s projekty a s projektanty jsou dost špatné, až na několik málo vyjímek.
Zásadní problém bych viděl v tom, že neexistuje zpětná vazba. Projektant prostě něco zplodí, dostane za to zaplaceno a tím to pro něj hasne ... Žel praxe je potom taková, že se často hodně věcí změní, projektant už je nedostupný, montážní firmy jsou nuceny řešit to za pochodu a "po svém",  a konečný výsledek - škoda slov ...
Mnohokrát jsem žádal projektanty o dořešení některých věcí, s dost mizernou úspěšností ... Buď mě vyloženě poslali někam, v lepším případě něco slíbili (a nedodrželi) ...
A dostat projektanta na stavbu, aby na místě něco vyřešil, to se mi nepovedlo nikdy ...
Nezřídka se stává, že projekt je nepoužitelný už od počátku, velmi časté jsou problémy s návazností na ostatní řemesla ... A také, čím větší stavba, tím větší chaos ...
Myslím, že této oblasti se ještě musíme učit. Mám jisté zkušenosti z Německa, tam je to úplně jinak. Projekty jsou úplně na všechno, zahrnují úplně všechny řemesla, pokud něco nesedí nebo se změní, projektant přijede a vyřeší to na místě. Nikdo si nedovolí udělat cokoliv jinak, než je v projektu.
U nás je to spíše ve stylu, kdo přijde první, udělá to po svém a ostatní se musí přizpůsobit ...

Pavel Horský:
Jardo, ono je to jako se vším. Investor dostane jen to co si zaplatí. Když si mě investor objedná na dozorování stavby, pak není problém s pravidelnými návštěvami. Jestliže si ale nechá vypracovat PD ke stavebku, tak pak může těžko někdo chtít, aby projektant zevloval po stavbě a vše řešil a dokresloval za suché z nosu.

Radek Červený:
Nesváděl bych vinu na projektanta, jak psal Jarda Hasala. Osobně mám zkušenost, že když už zákazník přinese vypracovaný projekt, tak instalace je provedena podle něj. Pokud tam jsou "drobné" změny, které si investor vyžádal během realizace, zakreslí se rukou do stávajícího projektu a na konci, POKUD S TÍM INVESTOR SOUHLASÍ oslovím projektanta se žádostí o zakreslení změn. Samozřejmě se jedná o placenou službu. Ještě se mi nestalo, aby na toto projektant neslyšel.
Jiná kapitola je, když investor s tímto nesouhlasí, protože zakreslení změn nechce zaplatit. Pak mu vysvětlím, že pokud chce po nás výchozí revizi, tak revizní technik ji neudělá bez platné dokumentace a jaké výhody má dokumentace pro něj i do budoucna. V 80% případů situaci investor pochopí a nakonec kývne. Těm 20% zpravidla popřeji do budoucna hodně štěstí  ;)

Miroslav Minařík:
Ovšem skutečnost, že často neexistuje vazba mezi projektantem a stavbou je pravda. Ovšem na druhou stranu taková vazba není zdarma a investor chce šetřit kde se dá, že?

Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík  02.08.2010, 18:15

Ovšem na druhou stranu taková vazba není zdarma a investor chce šetřit kde se dá, že?

On investor taky většinou počítá s tím že dokumentace kterou platí je automaticky dle skutečného stavu. Že skutečnost je jiná vědí pouze větší investoři a ne majitelé rodinných domků.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana