Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (17/17)

Milan Karvánek:
Citace: Zdenek Rajmont  05.08.2010, 17:39

Ale dá.
Před rokem jsem chtě nechtě musel nabídnout instalaci haly, protože stavební firma měla skluz a nebylo možné, abychom montovali technologii a nad námi zároveň někdo tahal světla a tlusté přívody. Hala se zároveň musela přepojit na nový přívod a já bych řval, že jsme po tmě a nejezdí jeřáby. Moudrý investor seznal, že sám sobě si vyhovím a on nebude muset řešit koordinaci dvou firem a nakonec vše ožije "naráz". Nemám s podobnou instalací zkušenosti, tak jsem se podíval z okna a "plácl" cenu. Investor pravil, že je to o "třista" víc, než má, tak ať slevím "stopade" a on "stopade" přidá. A než jsem se vzpamatoval, měl jsem před sebou jím podepsanou smlouvu. Projekt jsem si  zadal až potom. A neprodělal jsem.

Tak jo, to je jen názorná ukázka z praxe, že zabývat se zodpovědně rozpočtováním akcí je v ČR holý nesmysl. né nadarmo máme proti civilizovanému světu vše na co se podíváme předražené (od dálnic po obleční v maloobchodech).
Jsem rád, že se zbývám pouze drobnými pracemi, třeba právě tím mnohými tolik pohrdaným projektováním rekonstrukcí bytů a domků a nemusím řešit milionářské problémy velkopodnikate lů. A když přijde drobný investor, snažím se mít pro něj vždy snesitelně krátký termín.  o:-)

Bambus:
, ,Tak jo, to je jen názorná ukázka z praxe, že zabývat se zodpovědně rozpočtováním akcí je v ČR holý nesmysl"

Přesně tak Pane Karvánku . Stavby jsou v podstatě stále stejné opakovačky .
Nemá cenu nic počítat ,  prostě to tam vystřelíte a buď to vyjde nebo ne .
A svědomí ? Komu je líto vás když si zavoláte nějakého řemeslníka nebo dáte auto do servisu ? Dolití vody do ostřikovačů 800 káčé - prý součást servisní prohlíky .
Tak jaképak slitování .
Nehledě na to ,  že dostanete-li třeba trochu přestřelenou nabídku tak máte možnost v případě že vás hryze svědomí nebo prostě rád děláte pěkně to pěkně taky udělat .
A když chce někdo nacenit nějakou vědeckou instalaci tak to platí dvakrát tolik .

Miroslav Minařík:
Citace: Bambus  05.08.2010, 22:51

Komu je líto vás když si zavoláte nějakého řemeslníka nebo dáte auto do servisu ? Dolití vody do ostřikovačů 800 káčé - prý součást servisní prohlíky .
Tak jaképak slitování.

(jednicka)
Pravda, pravda. Protože nemůžeme "kázat vodu a pít víno",  přiznávám se, že na garančkách si vodu nenechávám dolévat.

Bambus:
A to já zase jo . Ale vždy je tam proženu proč to není za ty peníze dolito na rysku  ;D.
A ono to nikdy napoprvé není a to je to jediné co mě na tom štve .  Ne ta cena ,  ale to ,že je to uděláno halabala .

Jirka Š. Svejkovský:
Nojo, co se týče rozpočtů, tam si kolikrát člověk může nabít ústa. Projektant v zadávací dokumentaci očísluje výkaz výměr podle ceníku M21, rozpočtář to naklepe do počítače, zakouzlí s koeficientama a cena je na světě. Pak začne mazec, protože je stavba ne úplně typická, krafe do toho architekt, podělají se místní podmínky (ne vždycky si mohu vypnout to co zrovna potřebuju).

Dost často je nejlepší odhad pohled z okna, představím si maníky, kolik jich budu potřebovat, jak dlouho tam budou a jak moc bude prudit investor. Koeficient a mám cenu. Chce to ale spustu praxe. Dělal jsem to kdysi pro jednu firmu a musím říct, že se mi občas špatně spalo.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana