Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (16/17) > >>

H:
Citace: Pavel Horský  02.08.2010, 18:33

Investor by si měl nechat vypracovat PD před započetím akce...
Haha. Příklad ze současnosti. Probíhá výběrové řízení z pozice generálního dodavatele stavby (rozumněj hlavního překupníka, který jen nakoupí všechny profese) s tím, že po vybrání dodavatele elektro bude dle harmonogramu cca 20 (!) dní na zpracování kompletní realizační dokumentace od vn až po poslední zásuvku (výrobně skladovací hala asi 90x90 m, dle specifikace cca 1200 vývodů). Investora podle mě nějaký projekt nezajímá, ten si nechal od generálního dodavatele postavit halu.

Citace: Zdenek Jakubcik 1  02.08.2010, 18:54

Dále nerozumím tomu, proč se tak zásadně liší projekty pro vyřízení stavebního povolení a "ostré" projekty, podle kterých by stavba měla realizována?
Osobně taktéž moc nevím, protože ta "bába" na úřadě IMHO stejně ani z jednoho nic nepozná.

A jak se na první pohled pozná projekt pouze pro stavební povolení?

Je na něm napsáno DSP nebo dokumentace pro stavební povolení.
Je to v podstatě zjednodušená forma projektové dokumentace, kde je zpravidla hrubý návrh co kde a kolik toho přibližně bude. Požadavky určuje vyhláška 499/2006 Sb. příloha 1 (mimochodem nevyžaduje žádné výkazy či projekční rozpočty).
Já osobně do takovýchto projektů píšu, že tato dokumentace (DSP) je pouze zjednodušená forma projektu a že neslouží k realizaci díla - pro ni je potřeba vypracovat samostatnou realizační dokumentaci.

Proč jsou v projektech pro stavební povolení evidentní nesmysly?
V dost případech proto, aby když bude jiná-než-spřátelená firma podle takového projektu navrhovat cenu za realizaci, aby s cenou ustřelila a naopak spřátelená firma, která o těchto nesmyslech ví dala skutečnou reálnou cenu a zakázku vyhrála (viz např. jistý projekt od firmy, sídlící v Olomouci na ulici Západní z února 2006 na halu v Prostějově, kde byly perly jako dozbrojení hlavního jističe 4000 A pro trafo 1000 kVA, páteřní rozvody ve značných délkách provedené stíněnými kabely NYCWY, apod.). Je to prosté.
Občas bývají nesmysly i z toho důvodu, že v prvotní fázi projektu vám investor nedá žádné vstupní informace a chce dokumentaci pro úřady, aby mohl začít projednávat a až potom se řeší co jak a kde bude či nebude.

Citace: Miroslav Minařík  02.08.2010, 19:01

Petře a jak se takový projekt prakticky reklamuje?
Podle mě jednoduše. Ať už stavební dozor, či jiná osoba, která v projektu vidí ony fatální chyby na ně má investora upozornit s vyčíslením co bude stát náprava. Jak je citováno v jiných vláknech znění §159 Stavebního zákona č. 183/2006 Sb.,  je podle mě možné tyto vícenáklady za nesmysly či vyložené chyby přenést na projektanta. Zároveň na něj podat stížnost s těmito chybami na ČKAIT.
Dokud se toto nebude dělat, tak nezbyde nic jiného, než tlachání na fórech, jak to všechno nefunguje a jak jsou ty projekty špatný.

Souhlasím s tím, že pro dobré projekty je potřeba zpětná vazba projektantovi ze staveb a účast projektanta na celém průběhu stavby. To žádná teorie na školeních nenahradí.

Pavel Horský:
Citace: Jan Hlavatý  04.08.2010, 18:49

Haha. Příklad ze současnosti. Probíhá výběrové řízení z pozice generálního dodavatele stavby (rozumněj hlavního překupníka, který jen nakoupí všechny profese) s tím, že po vybrání dodavatele elektro bude dle harmonogramu cca 20 (!) dní na zpracování kompletní realizační dokumentace od vn až po poslední zásuvku (výrobně skladovací hala asi 90x90 m, dle specifikace cca 1200 vývodů). Investora podle mě nějaký projekt nezajímá, ten si nechal od generálního dodavatele postavit halu.

Tak tomu nerozumím. Dodavatel elektro si tedy cenu vycucá z prstu? Podle čeho vypracuje cenovou nabídku, když není hotová žádná dokumentace?
Pokud chce investor nějakou cenovou nabídku, musí předložit podklady pro stavbu.
U výrobní haly 90x90m se přece nedá cena jen tak vystřelit od boku. Alespoň já bych to nedokázal. Nebydlím na divokém západě, nejsem kovboj.

raj:
Citace

U výrobní haly 90x90m se přece nedá cena jen tak vystřelit od boku.
Ale dá.
Před rokem jsem chtě nechtě musel nabídnout instalaci haly, protože stavební firma měla skluz a nebylo možné, abychom montovali technologii a nad námi zároveň někdo tahal světla a tlusté přívody. Hala se zároveň musela přepojit na nový přívod a já bych řval, že jsme po tmě a nejezdí jeřáby. Moudrý investor seznal, že sám sobě si vyhovím a on nebude muset řešit koordinaci dvou firem a nakonec vše ožije "naráz". Nemám s podobnou instalací zkušenosti, tak jsem se podíval z okna a "plácl" cenu. Investor pravil, že je to o "třista" víc, než má, tak ať slevím "stopade" a on "stopade" přidá. A než jsem se vzpamatoval, měl jsem před sebou jím podepsanou smlouvu. Projekt jsem si  zadal až potom. A neprodělal jsem.

Pavel Horský:
Zdenku, takže si dobrý střelec. Gratuluji  :D ;)

raj:
To není chvalozpěv na mou osobu. Jen tím chci vyjádřit názor, že se projektům se při tvorbě nabídky v ČR připisuje příliš magická moc. A skutečnost je pak jiná ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana