V čem je výhoda či nevýhoda soustavy TN-S ?
Jaroslav Hasala:
Pokusil bych se to všechno nějak shrnout :
V současné době je prakticky posledním možným místem použití sítě TN-C přívod pro podružnou rozvodnici. Minimální průřez vodiče PEN je 10 mm2 u měděných vodičů nebo 16 mm2 u hliníkových vodičů. Místo rozdělení vodiče PEN má být přizemněné. Přizemnění vodiče vodiče PEN/místa rozdělení PEN má pozitivní vliv na kvalitu připojení, zejména s ohledem na impedanci poruchové smyčky, vnitřní odpor sítě a úbytky napětí. Toto má význam u dlouhých přívodů, a dále také tam, kde je zapotřebí přenést velký příkon (to je potom každá desetinka dobrá). V sítích TN-C může část pracovního proudu téct přes uzemnění.
V situacích, kdy je spojené "všechno se vším", je použitý základový zemnič a ochranné pospojování, může dojít k situaci, že část pracovního proudu poteče přes kostry spotřebičů a přes různé stavební prvky budovy. Toto může být zdrojem různého rušení. V současných instalacích (spínané zdroje, elektronické předřadníky) může dojít ke stavu, kdy bude vodič N zatížen vyšším pracovním proudem než fázové vodiče. Pokud je použito sítě TN-C-S, za místem rozdělení PEN má vodič N pouze pracovní funkci, podle našich předpisů musí být dále používán pouze jako pracovní vodič, za místem rozdělení ho nelze dále spojovat s PE nebo PEN, nelze ho ani přizemňovat.
Souhlasíte se všemi body ?
Martin Mlkar:
Pane Hasala, opět naprosto bravurní odpověď a krásné shrnutí (jednicka).
Dotaz k bodu:
4) Přizemnění vodiče PEN/místa rozdělení PEN má pozitivní vliv na kvalitu připojení, zejména s ohledem na impedanci poruchové smyčky, vnitřní odpor sítě a úbytky napětí. Toto má význam u dlouhých přívodů, a dále také tam, kde je zapotřebí přenést velký příkon (to je potom každá desetinka dobrá).
A dostáváme se zpět k otázce přizemnění. Jaký průřez by to měl být v případě TN-S? V případě TN-C to musí být stejný průřez jako vodič PEN. Jak by potom mělo být dimenzováno samotné přívodní vedení od uzemnění k HOP? Pásek FeZn 30x4 bude zřejmě nedostačující v případě vyšších proudů.
5) V sítích TN-C může část pracovního proudu téct přes uzemnění.
V situacích, kdy je spojené "všechno se vším", je použitý základový zemnič a ochranné pospojování, může dojít k situaci, že část pracovního proudu poteče přes kostry spotřebičů a přes různé stavební prvky budovy. Toto může být zdrojem různého rušení.
Mohl bych bod 5 doplnit o toto?:
I v případě, že tedy část pracovního proudu poteče přes kostry spotřebičů a přes různé stavební prvky budovy, není možné aby došlo díky tomu k úrazu elektrickým proudem (v případě dotyku kostry spotřebičů a různých vodivých stavebních prvků).
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 12.06.2010, 08:05
toto co píšete je ovšem úsměvné. :) Z přizemněné svorkovnice PEN odbočuje vodič N a je jasně řečeno že od tohoto bodu nesmí být vodič N nikdy přizemněn což také nikde a nikdy není.
Jenže takhle jste to původně nenapsal, a proto jsem reagoval tak jak jsem reagoval. Toto je technický obor, a pokud se nebudeme vyjadřovat přesně, zavádíme ho do zmatku.
Citace: Jaroslav Hasala 12.06.2010, 08:49
...
Ano, takto jasně, stručně a přesně podáno je to to, co mělo zaznít. (jednicka)
Jinými slovy - pokud by se mělo snad někdy někde realizovat řešení s dodatečným přizemněním vodiče N v soustavě TNS, nejednalo by se už o soustavu TNS dle příslušných norem, ale musela by na to být nějaká nová - jiná norma (včetně mnoha dalších podmínek, které by bylo nutné splnit).
Rozmahel Vladimír:
V jednoduchosti je krása. Jarda to dobře shrnul, ten závěr je jasný od počátku. Souhlasím ale s kol.Fukem, že v teoretickém případě by mělo smysl vodič N v dlouhé TNS uzemnit, / samozřejmě ohne fičko :D /, důvody již uvedené, jsou jasné. Není pro to sice opora v normě, je to ale řešení, které je minimálně stejně dobré, nebo lepší / musela by se provést důkladná analýza / než říká norma, ale toto nezávazné norma umožňuje. Rozumnější je tedy " tlustá TNC " a dále TN-S. Z toho důvod jsem Tlustou TN-S nazval nesmyslem.
Lubomír Jindra:
Citace: Fuk Tomáš 12.06.2010, 10:32
Jenže takhle jste to původně nenapsal, a proto jsem reagoval tak jak jsem reagoval. Toto je technický obor, a pokud se nebudeme vyjadřovat přesně, zavádíme ho do zmatku.
(ssur) (ssur) (ssur)
Celou dobu se tu bavíme o přizemňování středního (nulového) vodiče N. Napsal jsem někde něco jiného? Zkuste si mé příspěvky přečíst znovu. Pokud jste mi nerozuměl nebo nevíte jaké je typické uspořádání svorek v rozvaděči kde se rozděluje PEN, tak to není má chyba ale Vaše. :-[
Když jsem výše citoval z ČSN a vytvořil z toho logický závěr, nazval jste to "slovíčkařením" a teď se najednou začnete ohánět "technickým oborem" a že "ho zavádím do zmatku". (fool) To nelze pochopit jinak, než že prostě provokujete, což je mi líto. :-[
Citace: Jaroslav Hasala 12.06.2010, 08:49
Perfektní a je úžasné že s tím souhlasí i kolega Fuk.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana