V čem je výhoda či nevýhoda soustavy TN-S ?
Rozmahel Vladimír:
To, že je lepší TN-S bylo jasné už na začátku příběhu. Je velký rozdíl, kde se taková síť použije. U rozlehlého areálu, např.1km2, kde v hlavních rozvodech mohou téct proudy v řádu stovek amper, je použití TN-S u rozvodů nn hloupost.
S tím jištění vodiče N bych byl velmi opatrný. Spínat ano, jištění maximálně u spotřebiče 230V.
elik:
Píšete, že u hlavních a rozsáhlých rozvodů je použití soustavy TN-S hloupost. A na jištění vodiče N by jste byl opatrný. Na základě čeho jste k těmto dvou bodům došel?
Rozmahel Vladimír:
Odpověď na první otázku jsem psal už výše. Na tu druhou si zkuste vyhledat ve vyhledavači heslo " přerušení vodiče PEN, nebo N ve třífázové síti "
Namátkou nalezené http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1364.15.html
elik:
Pokud dojde k přerušení vodiče PEN nebo N vyjde to snad úplně nastejno. Ať už tedy PEN nebo N problém vznikne naprosto stejný. Takže odpověď pod Vaším odkazem jsem tedy nenašel. A ve výše uvedené odpovědi jste psal, že impedance poruchové smyčky L-PE bude lepší než vnitřní impedance sítě L-N. Ale napsal jste "jen", že to považujete za nesmysl. Já jsem napsal, že při vhodně dimenzovaném kabelu by nemělo dojít k úbytku. Pokud je kabel skutečně dobře nadimenzovaný měla by být vnitřní impedance snad v pořádku. Pane Rozmahel tím do vás nechci rejpat, že snad váš názor je špatný! Jen jsem vás nepochopil v čem vidíte tu nevýhodu soustavy TN-S již v páteřních-hlavních rozvodech.
Jaroslav Hasala:
Citace: elik 10.06.2010, 11:55
Mě přijde soustava TN-S pokud je správně dimenzována bezpečnější než soustava TN-C.
Pokud je použito systému TN-C-S, nevidím žádnou zvláštní výhodu v použití "čisté" TN-S.
Spíše vidím nevýhody - tak jak jsem psal dříve - vyšší pořizovací náklady a horší parametry připojení.
V bezpečnosti také žádné zvláštní rozdíly nevidím, tedy za předpokladu kvalitního přizemnění.
Co se týká provozní spolehlivosti, ta bude dokonce podle mého soudu vyšší u TN-C, u sítí TN-S všechno "visí" na jednom místě - bodu rozdělení, respektive místu připojení vodiče N. Pokud tam dojde k poruše, potom pápá jednofázové spotřebiče ... ;D
Zmiňované vyšší harmonické přinášejí další úhel pohledu. Zejména v provozech, kde je vyšší počet spínaných zdrojů, jako jsou např. administrativn í budovy, plné počítačů, elektronických předřadníků apod.
Může dojít k situaci, kdy přes N poteče vyšší proud než přes fázové vodiče. Zejména pokud je použitý kabel s redukovaným N vodičem, může to být docela problém, kabel se může přehřívat.
Jednou jsem již toto konkrétně řešil, z původního TN-S přívodu bylo z těchto důvodů nakonec nutné "vyrobit" TN-C.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana