V čem je výhoda či nevýhoda soustavy TN-S ?
Lubomír Jindra:
Citace: Jaroslav Hasala 09.06.2010, 20:01
Ty "kudrlinky" mají i jiný význam, než jen jako rezerva. Zejména u vodičů silnějších průřezů, je někdy dost obtížné vůbec vodiče připojit "nakrátko". Např. v situaci (nijak vyjímečné), kdy je vývodka cca 10 cm nad svorkovnicí.
Měl jsem samozřejmě na mysli vodiče slabších průřezů kde se soustava TN-S vyskytuje zdaleka nejčastěji. Jeden dva tři silnější vodiče rozumě natvarované samozřejmě přehlednost nezhorší ;)
Citace: Jaroslav Hasala 09.06.2010, 20:01
Zejména v průmyslu, mohou přes PE téct poměrně velké proudy. Zejména v situacích, kdy je díky dobrému přizemnění impedance L - PE nižší než impedance L - N.
Přemýšlím jak by takový proud mohl vzniknout. Zřejmě by tekl vodičem N až k bodu rozdělení PEN a odtud dál ke zdroji cestou podle impedance. Pokud by taková cesta znamenala ne po přívodním vedení ke zdroji, ne k uzemnění v bodě rozdělení ale vodičem PE k jeho uzemnění směrem dál od zdroje, skoro bych řekl, že to není zrovna ideální stav.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.06.2010, 20:17
Ano svářeči jsou pro PE (i PEN) vodič velmi nebezpeční. Chytne se na kostru zařízení, kde jediná cesta zpět je kabel 2,5mm2 od motoru. Pak přes PE poteče 100A. Už jsme takto v neděli odpoledne sháněli kabel, abychom mohli stroj v pondělí ráno předat :)
Rozbít se dá všechno, pravda.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 09.06.2010, 07:40
Je třeba si taky uvědomit, že pokud by byla už od trafa vedena pouze síť TN-S, tak se u takové sítě musí provádět uzemnění vodiče PE ve vzdálenostech stejných jako u PEN. Rozdíl je ale v tom, že toto uzemnění nezlepší parametry vnitřní impedance sítě, ani úbytek napětí na vodiči N...
Tak mě v této souvislosti napadá - jak by se dívaly normy na případné přizemňování vodiče N (za účelem snížení úbytku na něm)? Zakázáno/povoleno/doporučeno?
Lubomír Jindra:
Citace: Fuk Tomáš 09.06.2010, 21:01
Tak mě v této souvislosti napadá - jak by se dívaly normy na případné přizemňování vodiče N (za účelem snížení úbytku na něm)? Zakázáno/povoleno/doporučeno?
Zakázáno. Nulový vodič se nesmí spojovat s žádnou jinou uzemněnou částí instalace.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Fuk Tomáš 09.06.2010, 21:01
Položme se na otázku, smí se vodič N spojit s vodičem PE za bodem rozdělení? Je tímto spojením přizemnění?
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 09.06.2010, 21:24
Zakázáno. Nulový vodič se nesmí spojovat s žádnou jinou uzemněnou částí instalace.
Měl jsem samozřejmě na mysli samostatný zemnič, nikoli uzemněnou jinou část instalace.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.06.2010, 21:25
Položme se na otázku, smí se vodič N spojit s vodičem PE za bodem rozdělení?
Ne.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.06.2010, 21:25
Je tímto spojením přizemnění?
Není. Zem není PE vodič (a obvykle ani není zeleno/žlutá).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana