Máte zkušenost s tím, že by nový elektroměr počítal víc, než je skutečný odběr?
Miloslav Dunda:
Jenže v bytě má těžko čtyřkvadrantov ý elektroměr. To by musel FV elektrárnu na střeše.
Fuk Tomáš:
Citace: Miloslav Dunda 22.05.2010, 21:44
Jenže v bytě má těžko čtyřkvadrantov ý elektroměr. To by musel FV elektrárnu na střeše.
Nespletl jste si diskusní téma?
dolacko:
Myslím že p. Fuk trafil do čierneho. Presne tak to bude, indukčná nesymetrická záťaž.
Zdá sa že s takým niečím správcovia merania nerátali. Zdá sa, že túto funkciu (započítavanie výkonov v oboch smeroch do jedného registra) nebude možne využívať u trojfázových elektromerov, ale iba u jednofázových. Elektromery sa budú musieť asi prekonfigurova ť. Je to iba vec parametrizácie elektromera.
Rozmahel Vladimír:
To se mi nezdá. Osazené fakturační elektroměry mohou měřit pro účel fakturace pouze činný odběr. V žádném případě ne zdánlivý. Tzn. " vyberou si " pouze činný výkon. Umí samozřejmě měřit i jalovinu, ale jako sam.složku. Podmínka cos Fí 0,95-1 je obecný požadavek z důvodu hospodárného využívání sítí, platí odjakživa a nesouvisí s přesností měření. Myslím, že drtivá většina odběrů např. v domacnosti je mimo boileru a obyč.sporáku jalová. Že by toto byla chyba na straně distributora se mi nechce věřit.
TO: dolacko jste původní dolac nebo mladší bratr? :D
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 24.05.2010, 08:17
To se mi nezdá. Osazené fakturační elektroměry mohou měřit pro účel fakturace pouze činný odběr. V žádném případě ne zdánlivý. Tzn. " vyberou si " pouze činný výkon. Umí samozřejmě měřit i jalovinu, ale jako sam.složku.
Háček je přece právě v tom, že při zapojení indukčnosti na sdružené napětí se to elektroměru jeví v jedné fázi jako odběr s účiníkem 0,5 a v druhé fázi jako dodávka s účiníkem 0,5. Čili s významnou činnou složkou. Jakmile ten elektroměr začne posuzovat jednotlivé fáze samostatně (a ne v součtu) a aplikovat na ně pojistky proti zpětnému chodu, tak vzniká ten problém.
Citace: Rozmahel Vladimír 24.05.2010, 08:17
Podmínka cos Fí 0,95-1 je obecný požadavek z důvodu hospodárného využívání sítí, platí odjakživa a nesouvisí s přesností měření.
S přesností měření nesouvisí, ale souvisí s vyhodnocením toho měření (viz předchozí odstavec).
Tu smluvní hodnotu účiníku jsem uvedl proto, že až dojde na vyjednávání s RZ ohledně vrácení neoprávněného prospěchu, tak RZ mají v ruce argument, že si to odběratel způsobil sám nedodržením smluvních podmínek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana