Máte zkušenost s tím, že by nový elektroměr počítal víc, než je skutečný odběr?
Miloslav Dunda:
Nevím jak digitál, ake mechanický elektroměr při sledu fází jiném než 1,2,3 (někdo říká R, někdo pravotočivý) měří skutečně vyšší spotřebu než je pravda. Na digitálu by sled fází měl být vidět na displeji. Na zahrádce v zahradní kolonii natočil mechanický elektroměr o 4000 Kč víc při špatném sledu fází. Mechanické elektroměry (n evím od kterého roku výroby) totiž neměly brzdy.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 21.05.2010, 23:15
Při pročítání data sheetu toho ACE 3000 / 100 mě trkla jedna věc: "import na fázi (na každé fázi
je nastavena funkce proti otáčení zpět)"
Tomu bych rozumněl jako " měří pouze odběr a neodečítá zpět "
Funkce odběr - dodávka je signalizována svitem LED diod červená nebo zelená.
Citace: Fuk Tomáš 21.05.2010, 21:42
Myslím, že to mechanické počítadlo je jenom forma displeje, a vlastní měření je elektronické (digitální).
Ano, jsou vyhodnocovány digitální záznamy, ale to mech.počítadlo je tam pro účel odečtů odběratele a fyzické kontroly. Pokud by tedy nemělo odečítat, tak je tam zbytečné. To se mě nezdá.
Citace: dolacko 21.05.2010, 20:42
Nesprávný sled fáz vám dodávku nevyrobí! Odporúča sa ho dodržať. Praktický význam má však iba pri meraní jalového výkonu.
PS: Šípky pri P a Q nehovoria o slede fáz, ale o smere toku výkonov.
Smer fáz niektoré elektromery zobrazujú šípkami v kruhu.
Souhlasím s Vámi, ale vloni jsme u jednoho odběru měnili trafo. Musel se měnit i elektroměr protože byla změna i v proudových trafech. Technik E.ONu mě tehdy tuto informaci řekl / nutnost sledu fází a souvislost se šipkou P+ / a velmi pozorně měřil sled fází, i když byly při montáži svody z trafa označeny a opětně shodně zapojeny. Kontrolou pro něj pak byla šipka P+.
V takové kotelně se mě zdá trochu fantastické, aby se dodávalo zpět do sítě.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 22.05.2010, 09:24
V takové kotelně se mě zdá trochu fantastické, aby se dodávalo zpět do sítě.
Přesto se tak děje, jak ukázalo měření zapůjčeným čtyřkvadrantov ým elektroměrem.
Protože ten fakturační má 4 registrační módy, doplním svůj příklad z předchozího příspěvku:
Extrémní příklad: mezi fáze L1 a L2 je zapojena ideální indukčnost 127 mH. Elektroměr v jedné fázi naměří skutečný odběr 2,3 kVA s účiníkem 0,5 tj. 1,15 kW, a ve druhé fázi naměří skutečnou dodávku téhož množství energie.
Celkový skutečný odběr je 0 kW.
- Elektroměr s blokováním zpětného chodu po jednotlivých fázích (ACE 3000/100 v modu 1) naměří odběr 1,15 kW (v jedné fázi odběr 1,15 kW, v druhé fázi nezapočítávaná dodávka 1,15 kW).
- Elektroměr se sumarizací absolutních hodnot odběru a dodávky po jednotlivých fázích naměří odběr 2,3 kW.
Elektroměr, který nejdříve sečte dodávky a odběry v jednotlivých fázích (včetně znaménka) a až pak sumarizuje absolutní hodnoty, naměří odběr 0.
Která z obou možností platí pro ACE 3000/100 v módu 3, není z data sheetu zřejmé.
- Elektroměr bez uvedených bezpečnostních funkcí naměří samozřejmě 0 kW.
Rozmahel Vladimír:
Tady jsme již hodně v teoretické rovině, prakticky si myslím, že je v tomto případě možno dodávat do sítě maximálně jalovinu, kdyby bylo nějakým kondem překompenzován o. Jednalo by se o zpětnou dodávku jaloviny kapacitního charakteru.
Pokud vyloučíme zpětnou dodávku, tak jednoduchá pomoc by byla to měření proudů klešťákem.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 22.05.2010, 11:34
Jednalo by se o zpětnou dodávku jaloviny kapacitního charakteru.
Ovšem s účiníkem -0,5. Viz vektorový diagram (zapojena čistá indukčnost mezi L1 a L2, žádná kompenzace).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana