Máte zkušenost s tím, že by nový elektroměr počítal víc, než je skutečný odběr?

<< < (10/16) > >>

Rozmahel Vladimír:
No nevím, necháme se překvapit, zda kolega napíše jak to dopadlo. Příklad s ideální indučností je asi jen příklad. Podle zveřejněných zpráv / dodávka kouslým čerpadlem / bych to hádal na špatně provedené nebo vyhodnocené podružné měření a nezjištěný odběr. Že by distributor osadil jako systémovou chybu, chybně nastavený elektroměr, se mi zdá trochu OT. I když, dnes je možné všechno.
Ještě k tomu módu. Obyčejný klasický mechanický elektroměr je indukční a právě díky tomuto systému měří pouze činnou energii. To by mělo odpovídt módu 2 na straně 3 datasheetu. Je tam uvedeno měření watthodin, pro praxi by to ale mělo být kWh, v souladu s udaji mechanického počitadla.

Jaroslav Kořínek:
 8) Pokud je vše tak jak zde píšete, napadá mě jen jediné : ČERNÝ maskovaný odběr velice šikovně, podobé zapojení bylo na jednom hotelu a bylo odhaleno až při rekonstrukci. Pod omítkou zazděná rozbočná krabice, vývod na "soukromé pozemky". To je jen takový nápad, natrasovat vedení a zkoušet koncové vývody.

Martin Kurka:
Teorii kolegy Fuka lze jednoduše ověřit prozatímním přepojením všech spotřebičů na jednu fázi. Asi půjde přepojit na jednu fázi vše, napojené příkony jsou velmi malé.
Tato metoda ověření je vhodná i pro zjištění případného "černého" odběru - i když podle mne asi nepravděpodobn ého.

Elektoměr byl na ověření - nejdou z elektroměru vyčíst registry práce v jednotlivých fázích? Když ne uživatelsky, tak vyčítacím IR interfejsem energetiky? Přece nějaký protokol musela energetika z ověření dodat.

Největší spotřeba automatiky je soubor elektromagneti ckých ventilů pouštění plynu - to je velká indukční složka. Pokud je automatika na samostatné fázi je to onen nutný induktivní odběr a teorie kolegy Fuka (podle mne reálná) by tím byla podpořena.

Co se týče výroby činné práce v jedné fázi a spotřebě v druhé -  v případě nefunkčních zpětných ventilů nebo špatného hydraulického návrhu topení může jedno čerpadlo pohánět jiné a poháněné být generátorem (asynchronní motor v režimu nadsynchronní brzdy) - pro ověření této možnosti by bylo potřebné znát rozfázování čerpadel a jejich hydraulické zapojení (jak jdou trubky). S obdobným problémem jsem se setkal, když čerpadlo teplárny strhávalo v nočním útlumu 1km vzdálené čerpadlo kondenzátu a to občas v noci shořelo když brzdilo ohromné nasávání teplárenského čerpadla.

Ale zde se spíš přikláním k teorii kolegy Fuka - kotlové automatiky jako zdroj induktivní zátěže, ostatní spotřebiče s přebytkem činného příkonu na zbylých dvou fázích. Jen by teorii chtělo přepracovat na jednofázové připojení, mezifázové připojení induktivní zátěže asi v kotelně nenajdete, automatiky bývají spíš jednofázové.

Fuk Tomáš:
Citace: Martin Kurka  24.05.2010, 12:08

mezifázové připojení induktivní zátěže asi v kotelně nenajdete, automatiky bývají spíš jednofázové.

Dovedl bych si představit např. asynchronní motor zapojený do trojúhelníka, s upadlým jedním přívodem statoru. Snížený výkon (jen 2 vinutí ze 3) ale točil by se, a přitom by to byla krásná induktivní nesymetrická zátěž.

Kromě metody kol. Kurky (vše na jednu fázi) lze použít i metodu postupného zapojování spotřebičů a sledovat, kdy dojde ke zlomu z normálních na nenormální hodnoty. 1-2 kW navíc se poznají na číselníku elektroměru za 10 minut.

Citace: Rozmahel Vladimír  24.05.2010, 10:01

Že by distributor osadil jako systémovou chybu, chybně nastavený elektroměr, se mi zdá trochu OT. I když, dnes je možné všechno.

Obávám se, že distributorovi nevysvětlíte, že nastavení ochran proti zpětnému chodu je systémová chyba. Při dodržení účiníku > cos(30°) = 0,866 v každé fázi k uvedenému problému nedojde, přičemž odběratel je povinen odebírat s účiníkem >0,95.

Rozmahel Vladimír:
Jenže v tomto případě je cosi vyfakturováno jako činná energie a to není pravda, měření je chybné. Pro jalovinu platí cenové rozhodnutí ERU.
Pokud se dostane elektroměr na zkušebnu, tak se ověří jeho parametry. Ty budou jistě OK. Zkušebna asi ale dále neposuzuje zapojení elektorměru do nějaké sítě, ani vhodnost módu nastavení. Byl by to začarovaný kruh.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana