Máte zkušenost s tím, že by nový elektroměr počítal víc, než je skutečný odběr?

<< < (7/16) > >>

Petr Doležal:
Citace: Petr Mužík  21.05.2010, 11:24

. . . s největší pravděpodobnos tí bude chyba na nějakém motoru (zkrat, zadřený) . . .

Nedovedu si to představit, že by takové motory začaly dodávat elektřinu.

Rozmahel Vladimír:
Už jen hloupý dotaz, nepřehodili jste některé proudové přívody na elměr? Zpětná dodávka by myslím měla u obyčejného elměru stát na brzdě nebo odečítat, ale ne přičítat součet obou směrů proudů. To je divné. Mechanické počítadlo by muselo odečítat.
Teď jsem si ještě vzpoměl na ten směr šipek P. Při jednom měření mě technik E.ONu říkal, že je nutno mít pravotočivý sled fází na cívkách. To by mohlo být ono. Ale kam se tedy ztrácí ta energie?
Vemte klešťák a běžte po drátech. Pokud se ztrácí elektřina, někde musí být rozdíl proudů, který vás mate.

dolacko:
Citace: Petr Mužík  21.05.2010, 11:24

Poradili mě, že z největší pravděpodobnos tí bude chyba na nějakém motoru (zkrat, zadřený)
Skratovaný ani zadrený motor vám elektrinu vyrábať určite nebude. Sám som veľmi zvedavý, kde je pes zakopaný. 
Ani prehodený smer prúdu na niektorom systéme vášho elektromeru by vám väčšiu spotrebu nevyrobil.
Jediný spôsob, aby elektromer nameral viac ako je skutočná spotreba, ktorý ma teraz napadá je ten, že pri polopriamom meraní je vymenený niektorý prúd s napätím a súčasne ma záťaž veľmi zlý účinník. Predpokladám však, že vy mate priamy elektromer, že?   

Citace: Rozmahel Vladimír  21.05.2010, 14:45

Už jen hloupý dotaz, nepřehodili jste některé proudové přívody na elměr? Zpětná dodávka by myslím měla u obyčejného elměru stát na brzdě nebo odečítat, ale ne přičítat součet obou směrů proudů. To je divné. Mechanické počítadlo by muselo odečítat.

Myslím, že p. Mužik má problém so statickým elektromerom, nie s indukčným.
Niektoré statické to naozaj takto schválne započítavajú.   

Teď jsem si ještě vzpoměl na ten směr šipek P. Při jednom měření mě technik E.ONu říkal, že je nutno mít pravotočivý sled fází na cívkách. To by mohlo být ono. Ale kam se tedy ztrácí ta energie?
Nesprávný sled fáz vám dodávku nevyrobí! Odporúča sa ho dodržať. Praktický význam má však iba pri meraní jalového výkonu.
PS: Šípky pri P a Q nehovoria o slede fáz, ale o smere toku výkonov.
Smer fáz niektoré elektromery zobrazujú šípkami v kruhu.   

Fuk Tomáš:

Pokud platí to, co p. Mužík psal, tj. dotyčný elektroměr je ACE 3000 typ 100, tak ten je schválně, pro ochranu proti manipulacím, udělán tak, že sumarizuje odběr a dodávku (přímé zapojení).
Myslím, že to mechanické počítadlo je jenom forma displeje, a vlastní měření je elektronické (digitální).

Fuk Tomáš:
Při pročítání data sheetu toho ACE 3000 / 100 mě trkla jedna věc: "import na fázi (na každé fázi
je nastavena funkce proti otáčení zpět)"
To, jestli se nepletu, znamená, že se každá fáze posuzuje samostatně, a že když např. byste z jedné fáze výkon odebíral, a do druhé ho dodával, tak vám ho započítá dvakrát.
To není pouze hypotetická situace - při nesymetrické, silně induktivní zátěži, zapojené na sdružené napětí, se právě toto děje. Nemáte tam v kotelně náhodou něco takového?

P.S. např. v obchodních podmínkách PRE pro oprávněné zákazníky se praví "ZÁKAZNÍK se zavazuje odebírat elektřinu v každém jednotlivém odběrném místě dle Smlouvy s hodnotou induktivního účiníku 0,95 – 1."

Extrémní příklad: mezi fáze L1 a L2 je zapojena ideální indukčnost 127 mH. Elektroměr v jedné fázi naměří odběr 2,3 kVA s účiníkem 0,5 tj. 1,15 kW, a ve druhé fázi naměří dodávku téhož množství energie.
Celkový odběr je 0 kW, ale elektroměr se sumarizací absolutních hodnot odběru a dodávky po jednotlivých fázích naměří odběr 2,3 kW.

Edit: opravena čísla.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana