Jakým průřezem přizemnit rozvaděč, který je vzdálen více jak 100m od jištění?
Martin Mlkar:
Tabulka 54.1 v ČSN 33 2000-5-54 ed.2 uvádí obvyklé minimální rozměry zemničů z běžně používaných materiálů z hlediska koroze a mechanické pevnosti při uložení v zemi.
Jedná se tedy zejména o tabulku, která uvádí minimální rozměry - to znamená, že mohou být i větší ale v jakých případech lze toho dosáhnout výpočtem?
A po-té jsou to vodiče pro uložení v zemi.
Pro přizemnění podle tabulky 54.1 by do země stačila Cu 25tka drát. Jak píšu jedná se ale o minimální rozměry vodičů a to ještě uložených v zemi.
Zeptám se jinak proč se provádí přizemnění rozvaděče v budově, když je přizemnění provedeno vlastně už vodičem PE(popř. PEN)? A to také vzhledem k tomu, že HOP je umístěna stejně daleko. Postrádám smysl takovéhoto uzemnění.
elik:
K čemu to přizemnění po 100m vůbec slouží? Já jsem našel v normě, že to musí být ale proč? Jakým průřezem v budově to má být uděláno jsem v normě také nenašel.
Martin Mlkar:
Že by snad kvůli úbytku, bezpečnosti :-[ ?
Martin Mlkar:
Ptal jsem se revizního technika proč se přizemnění po 100m provádí. Zde odpověď:
1. Pokud je vedení delší než 100m je nutné ho na konci přizemnit. Proč revizní technik neví, zkrátka to udává norma a tečka (více to neřešil).
2. Průřez tohoto přizemnění vychází z hodnot zkratových proudů v rozvaděči.
Takže proč se uzemnění po 100m provádí jsem nedostal.
Předpokládám, že je to z hlediska bezpečnosti ale potom mě nesedí průřez, který vychází z hodnot zkratových proudů v rozvaděči (připojeném po těch 130m). Neboť jestli máte přívod proveden 3x1-AYKY 5x120 a podle hodnot zkratových proudů Vám vyjde průřez např. 16mm2 i třeba 50mm2, tak ten smysl oproti vodiči PE vedeném v kabelu 3x1-AYKY 5x120 tj. PE=3x120mm2 postrádám. A jestliže je HOP navíc stejně vzdálena jako ten rozvaděč, tak nevím jestli by se ten vodič vypočtený z hodnot zkratových proudů neměl ještě posílit. Myslím, že toto určitě už někdo řešil a určitě Vám poradí, neboť předpokládám, že 100m vzdálené rozvaděče jsou ve větších např. výrobních halách běžné. Revizní technik navrhuje přizemnit pr. 25mm2 - z čeho vycházel nevím...
IM:
Citace: Martin Mlkar 04.06.2010, 11:02
Takže proč se uzemnění po 100m provádí jsem nedostal.
Udělejte si zkoušky, § 9 a máte po problému. Pak se můžete ptát sám sebe.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana