Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

<< < (10/13) > >>

Martin.Mlkar:
Pane Fuk v žádném případě neignoruji Vaše doporučení a Vážím si jak rad Vašich tak Vašich kolegů. Odpovědi nejsou naprosto jednoznačné ale v tuto chvíli jsem zatím zastáncem toho aby i do bytového rozvaděče, který je jištěn jističem B25A/3f byla instalována před přepěťovou ochranu tř. II pojistka 125A. Jen to neumím rozumně zdůvodnit proč jí tam dávat (myslím tím zrovna hodnotu 125A). Snad proto, že jí doporučuje výrobce, vzhledem ke zkratovému proudu, ..... mohu poprosit ještě o "jednoduché" zdůvodnění?

Znamená to, že když místo pojistky 125A bude pojistka 40A, 32A nebo dokonce žádná specifikovali by jste to jako revizní závadu? A to už z jakéhokoliv důvodu např.,  že díky menší hodnotě pojistky dojde k přetavení (pojistky) dříve než stačí plně zareagovat přepěťová ochrana a následně může dojít snad i k požáru,.................

Ano pane Fuk patlal jsem to dohromady je to takhle (znal jsem to po staru)? tř.B=tř.I, tř.C=tř.II, tř.D=tř.III.
A s tím, že to cpu tam kam nemám - doporučoval jste my abych tř. I instaloval do HDS. Věřím, že to bude nejlepší řešení ale popravdě jsem to nikdy v životě neviděl (ikdyž já jsem toho za svůj krátký život popravdě ještě moc neviděl). Někdy může být problém při rekonstrukci, že by bylo nutné přidávat skříň či rekonstrukci přípojkové skříně. Neberto to prosím jako výmluvy pokud je to špatně nebo proti normě umístit přep. ochranu tř. I (B) do elektroměrovéh o rozvaděče ani nepípnu a bude to v HDS.

Kamil Novák:
Citace: Martin.Mlkar  04.04.2010, 15:37

Znamená to, že když místo pojistky 125A bude pojistka 40A, 32A nebo dokonce žádná specifikovali by jste to jako revizní závadu? A to už z jakéhokoliv důvodu např.,  že díky menší hodnotě pojistky dojde k přetavení (pojistky) dříve než stačí plně zareagovat přepěťová ochrana a následně může dojít snad i k požáru,.................

Ano, závada to je. Ale dle mého názoru nikterak dramatická.
Všechna el. zařízení mají být provozována m.j. v souladu s požadavky jejich výrobců. Jestliže nejsou požadavky naplněny, nelze zaručit správnou funkci.

Nějaké pojistky před SPD bý musí, ale to neznamená, že by musely být bezprostředně (v těsné blízkosti) před SPD.
Takže : jaké máte nejbližší předřazené pojistky v objektu, který řešíte?
Když nic jiného, tak nějaké určitě jsou v přípojkové skříni.  ;)

František Šohajda:
Pokud u montáže SPD bude třeba max pojistka uvedena 125A to znamená že pokud ji dáte do HDS v RD
a máte to jištěno např. 32A tak nemusíte nic tam dávat dalšího...dále je problém při revizi aby se nemuselo všechno demontovat, je vhodné přívod vést přes "něco" čím bychom to rychle odpojili pro revizi nebo opravu.

Fuk Tomáš:

Ano pane Fuk patlal jsem to dohromady je to takhle (znal jsem to po staru)? tř.B=tř.I, tř.C=tř.II, tř.D=tř.III.

To by tolik nevadilo. Ale v tom Vašem obrázku http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15619.msg106905.html#msg106905
jste to měl popletené jako že B=II a C=III

...byla instalována před přepěťovou ochranu tř. II pojistka 125A. Jen to neumím rozumně zdůvodnit proč jí tam dávat (myslím tím zrovna hodnotu 125A). Snad proto, že jí doporučuje výrobce, vzhledem ke zkratovému proudu, ..... mohu poprosit ještě o "jednoduché" zdůvodnění?

Jednoduché zdůvodnění je toto:
výrobce to doporučuje - viz
http://www.dehn.cz/cz/pdf09/KK09CZ/DehnKK09CZ_str93-99_RL-nn-Vyber+Zapojeni.pdf
tam už není žádné < ale natvrdo 125.

A s tím, že to cpu tam kam nemám - doporučoval jste my abych tř. I instaloval do HDS. Věřím, že to bude nejlepší řešení ale popravdě jsem to nikdy v životě neviděl (ikdyž já jsem toho za svůj krátký život popravdě ještě moc neviděl). Někdy může být problém při rekonstrukci, že by bylo nutné přidávat skříň či rekonstrukci přípojkové skříně. Neberto to prosím jako výmluvy pokud je to špatně nebo proti normě umístit přep. ochranu tř. I (B) do elektroměrovéh o rozvaděče ani nepípnu a bude to v HDS.

Norma 62305-4 říká, že ekvipotenciáln í spojení má být provedeno na hranici zón LPZ 0/1. Např. "SPD pro ekvipotenciáln í pospojování je vždy nutné instalovat na vstupu do LPZ pro pospojování přicházejících vedení, která jsou připojena k vnitřním systémům uvnitř LPZ k přípojnicím pospojování."
Vy ten  elektroměrový rozvaděč v http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15628.0.html máte na hranici? V bytovém domě bývají hluboko uvnitř LPZ1, a v tom Vašem příkladu je na každém patře.

Připojovací podmínky např. ČEZ říkají:
V elektroměrovýc h rozvaděčích, v části určené pro osazení měřicího zařízení, je povolena instalace pouze následujících zařízení:
− jistič před elektroměrem
− jistič v obvodu spínacího prvku max. 6 A
− elektroměr
− spínací prvek
− svorkovnice nebo přípojnice PEN, případně svorkovnice nebo přípojnice PE a N
− u konstrukcí rozvaděčů bez podružné části smí být osazena také vývodní svorkovnice

Přepěťové ochrany nelze umístit do společného prostoru s elektroměrem a spínacím
prvkem. Lze však umístit přepěťové ochrany typu B do ostatních neměřených částí
odběrného místa, a to pouze po předchozím odsouhlasení pracovníkem
ČEZ Distribuce, a. s.

Stačí  takhle?

Martin.Mlkar:
V příloze obrázek takhle souhlasíte? Dal jsem tam pojistky 125A.
ABBčko např. u tř. II uvádí předjištění pojistka 63A nebo jistič C63 to požadováno pouze tehdy, jestliže jistič nebo pojistka v instalaci před svodičem přepětí má vyšší jmenovitou hodnotu. Takže u ABBčka je to dáno předjištěním ale mluví se tam i o jističi takže v tom případě se tam nemusí dávat jako u DEHNu pojistka 125A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana