Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?
Fuk Tomáš:
Citace: Martin.Mlkar 04.04.2010, 23:54
V příloze obrázek takhle souhlasíte? Dal jsem tam pojistky 125A.
Já věděl, že se dohodneme.
Přesto já osobně bych preferoval zapojení té pojistky 125 A do série s chráněnými obvody, a ne jen do odbočky k SPD. Zbytečně to zvyšuje úroveň přepětí. Když odhadnu odpor celé vložené pojistky na 0,01 ohm (přechod vodič-svorka, přechod svorka-poj. vložka, odpor pojistk. vložky, a zase dva přechodové odpory), tak např. při proudové vlně 20 kA dělá přidaná hodnota přepětí + 200 V, což je při ochranné úrovni 1250 V docela dost.
Citace: Martin.Mlkar 04.04.2010, 23:54
ABBčko např. u tř. II uvádí předjištění pojistka 63A nebo jistič C63 to požadováno pouze tehdy, jestliže jistič nebo pojistka v instalaci před svodičem přepětí má vyšší jmenovitou hodnotu. Takže u ABBčka je to dáno předjištěním ale mluví se tam i o jističi takže v tom případě se tam nemusí dávat jako u DEHNu pojistka 125A.
ABB uvádí leccos, viz příloha (najdete tam max. 25 A ale taky max. 125 A). Zdroj obrázku:
http://elsynn.abb.cz/obchod/documents/1_1%20Letak%20Prepetova_ochrana%20OVR_CZ.pdf
Vy jste zase někde našel 63 A. V případě takových nekonzistentní ch informací bych si asi vybral výrobce, který je v oboru specializován a tento problém nemá, anebo od výrobce požadoval autorizované závazné podklady.
Rozmahel Vladimír:
Ohledně použití výkonových pojistek u přepěťovek je třeba dodržet stanovisko výrobce. Jen bych tady upozornil na zajímavý detail. Pojistka má zkratovou odolnost cca 100kA, ale napěťovou pouze 600 -1000V. Pokud by tedy měla přerušit skutečný bleskový proud tak prohoří a proti vzdálené zemi se z ní stane jiskřiště až do uhašení oblouku.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 05.04.2010, 11:49
Jen bych tady upozornil na zajímavý detail. Pojistka má zkratovou odolnost cca 100kA, ale napěťovou pouze 600 -1000V. Pokud by tedy měla přerušit skutečný bleskový proud tak prohoří a proti vzdálené zemi se z ní stane jiskřiště až do uhašení oblouku.
Bleskový proud se opravdu špatně přerušuje :D
Účelem té pojistky je tuším ukončit případný zkratový proud živený napájecí sítí po doznění bleskové vlny.
Martin.Mlkar:
Citace: Fuk Tomáš 05.04.2010, 11:45
Přesto já osobně bych preferoval zapojení té pojistky 125 A do série s chráněnými obvody, a ne jen do odbočky k SPD.
Takže jako v příloze?
Citace: Fuk Tomáš 05.04.2010, 11:45
Zbytečně to zvyšuje úroveň přepětí. Když odhadnu odpor celé vložené pojistky na 0,01 ohm (přechod vodič-svorka, přechod svorka-poj. vložka, odpor pojistk. vložky, a zase dva přechodové odpory), tak např. při proudové vlně 20 kA dělá přidaná hodnota přepětí + 200 V, což je při ochranné úrovni 1250 V docela dost.
Těch přechodů jsem spočítal v tomto případě úplně stejně.
Co v případě rekonstrukce vnitřní části budovy je nutné i tak dát přepěťovou ochranu do přípojkové skříně? Takže žádat rozvodné závody vyhodit starou přípojkovou skříň nebo dát vedle další atp. (variant je více).
Ale v každém případě a to i v případě rekonstrukce je bezpodmínečně nutné přepěťovou ochranu tř.I umístit do přípojkové skříně. Resp. to vše dané normou ČSN EN 62305-x odst. ten a ten... , najdu takový odstavec, bod v této normě? A tato norma nebo jiná nepřipoští dát přepěťovou ochranu tř. I uvnitř např. bytového domu např. do elektroměrovéh o rozvaděče, nebo do jiné skříně-rozvaděče uvnitř budovy (záleží také samozřejmě na distributorovy).
V kníšce jsem se dočetl např. toto Svodiče bleskových proudů nasazujeme vždy na přechod mezi zónou LPZ 0 a LPZ 1 (resp. 0 až LPZ 2). Takže jak chápu mohu to umístit do zóny LPZ2?
Fuk Tomáš:
Citace: Martin.Mlkar 05.04.2010, 12:43
Takže jako v příloze?
Ano, takto zapojené ty pojistky preferuji.
Ale v každém případě a to i v případě rekonstrukce je bezpodmínečně nutné přepěťovou ochranu tř.I umístit do přípojkové skříně. Resp. to vše dané normou ČSN EN 62305-x odst. ten a ten... , najdu takový odstavec, bod v této normě? A tato norma nebo jiná nepřipouští dát přepěťovou ochranu tř. I uvnitř např. bytového domu např. do elektroměrovéh o rozvaděče, nebo do jiné skříně-rozvaděče uvnitř budovy ...
Slova jako bezpodmínečně nutné nebo nepřipouští jsou příliš silná. Řešíme tu, jak to má být správně. Místní podmínky, zejm. při rekonstrukci, někdy neumožňují udělat to ideálně, ale je dobře vědět co způsobíte tím, že to uděláte o něco neideálněji. Technické řešení je často kompromis mezi protichůdnými požadavky.
V kníšce jsem se dočetl např. toto Svodiče bleskových proudů nasazujeme vždy na přechod mezi zónou LPZ 0 a LPZ 1 (resp. 0 až LPZ 2). Takže jak chápu mohu to umístit do zóny LPZ2?
Co chcete umístit do LPZ2?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana