Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

<< < (13/13)

Josef Dolejšek:
Citace: Martin.Mlkar  07.04.2010, 13:02

1. bytové rozvaděče jsou pouze pro přístroje do 63A (což je např. u malých rozvodnic u HAGERA pravda)
2. Nechápe proč tam chci dávat pojistku 125A když mám předjištění B25A/3f, že není dodržena selektivita.
3. Pojistky za hlavní vypínač v bytovém rozvaděči - že si z něj dělám snad srandu, a že jestli nevím co je selektivita jištění tak......

ad 1) tak tam dejte pojistku 63A
ad2) a 3) pojistka před přepěťovou ochranou je tam proti zničení té přepěťovky (a také pro odpojení přepěťovky při měření),  nemá nic společného s normálním jištěním el. instalace a tedy nemá cenu ji posuzovat z hlediska selektivity.

Citace: František Šohajda  07.04.2010, 13:58

To by jste musel mít i přívody vodičů na takovou dimenzi...

přepěťová ochrana funguje v časech dlouhých řádově mikrosekundy. Za tu dobu se přívodní vodiče k ní nestačí ohřát na nebezpečnou teplotu.

Martin.Mlkar:
Citace: Josef Dolejšek  07.04.2010, 16:06

ad 1) tak tam dejte pojistku 63A

Zatím diskuse dospěla k závěru, že instalovat 125A (aspoň podle DEHN).

Kamil Novák:
Citace: Martin.Mlkar  07.04.2010, 13:02

Dnes jsem mluvil s revizním technikem elektro. Ten mě sdělil, že pokud bych chtěl někdy instalovat pojistky 125A do podružného rozvaděče pro přep. ochranu, tak na to revizi nevystaví.
Prý proto, že:
1. bytové rozvaděče jsou pouze pro přístroje do 63A (což je např. u malých rozvodnic u HAGERA pravda)
2. Nechápe proč tam chci dávat pojistku 125A když mám předjištění B25A/3f, že není dodržena selektivita.
3. Pojistky za hlavní vypínač v bytovém rozvaděči - že si z něj dělám snad srandu, a že jestli nevím co je selektivita jištění tak......
Na první a třetí bod jsem nenacházel žádnou odpověď a na druhý jsem odpověděl že DEHN to takhle doporučuje. Tak jak  z toho ven? Jiný revizní technik nebo ....

Nelamte si s tím hlavu, ten RT je velký šprýmař a normálně si z vás střílí,  protože :

1) jenovitý proud, udávaný na štítcích rozváděčů (a je jedno jestli bytových nebo jiných) vůbec neznamená,  že by v nich nemohly být instalovány přístroje vyšších hodnot. Když by např. v tom 63A rozvaděči byl chránič 80A, tak by to podle něj bylo špatně?  (doh)

2) případné předjištění SPD nemá nic společného se selektivitou jištění přívodu a vývodů

3) pojistky jsou svého druhu jistící prvek jako každý jiný a naprosto běžně se jich používá za jističi

4) RT nemá co vystavovat nebo nevystavovat revizi na rozvaděč. To mu nepřísluší. A to ani v případě,  že by byl jeho výrobcem. To se dělalo naposledy před 13 lety. Co bejvalo, to bejvalo.....  (norm)

Sečteno a podtrženo - je to veselá kopa a to co vám vyprávěl nemohl myslet vážně.  :-\

Martin.Mlkar:
Tak já už nevím. Já si myslím, že by to mohl rozlousknout natvrdo pan Hájek za DEHN. Páč co výrobce to názor...   >:(

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana