Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

<< < (8/13) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Mlkar.Martin  01.04.2010, 15:17

b) mohu před PO tř. II(C) dát pojistku nižší než 125A - po-té PO nesplní svůj účel ve 100% a nižší hodnota pojistky se přepálí dříve než PO stačí splnit svou fci na 100%? Takže přepětí po-té může "vlítnout" i do spotřebičů v dané rozvodnici ?

Vďaka (lehni, robote!) kol. Hájkovi za přidaný obrázek, hned to bude jasnější.
Odpovím vám na podotázku b):
ano, pokud použijete zapojení nakreslené černou čarou, tzn. vložené pojistky do odbočky k SPD, je tu určitá nenulová pravděpodobnos t takové příhody, stoupající se snižováním velikosti pojistky.

Pokud použijete zapojení nakreslené šedou čarou, tzn. pojistky (poj. odpojovače) vložené do přívodu k rozvodnici, takováto příhoda nehrozí ani při nižší hodnotě pojistky. V případě předčasného spálení slabé pojistky se stane jenom to, že takto odpojená SPD nepomůže ostatním SPD v objektu (tř. 1 v HDS a tř. 2, 3 v bytových rozvodech) odvést tolik proudu, kolik by mohla, a nechá tedy na ně (na ty ostatní SPD) větší kus práce. Rozvody v dotyčném bytě budou ale chráněny prakticky stejně, ať se ta pojistka přepálí nebo ne. Snižování pojistky pod max. hodnotu je v tomto případě jakási forma antisolidarity .

Lubomír Jindra:
Citace: Mlkar.Martin  01.04.2010, 15:17

Jak je to tedy, když předřadím před PO tř. II (C) jistič B25A/3f

Jištění PO není třeba.

- pokud bude přepěťová ochrana s vyměnitelným modulem je to OK i vzhledem k reviznímu technikovi a měření izolačního stavu, protože si ji při měření jednoduše rozebere.

- pokud nebude přepěťová ochrana s vyměnitelným modulem a trápí vás vypínací chrakteristiky, tak před ní dejte vypínač  ;)

Mlkar.Martin:
Já jsem to načrtnul viz. příloha.  Už z toho mám zamotanou hlavu. Jaká kombinace přepěťové ochrany je správná FV1, FV2, FV3 nebo FV4? Nebo snad ani jedna?

Jan Hájek:
Tady podle toho to pochopí i moje děti:
http://www.dehn.cz/cz/pdf09/KK09CZ/DehnKK09CZ_str93-99_RL-nn-Vyber+Zapojeni.pdf

Martin.Mlkar:
 (poklona) před potomky pana Hájka. Bohužel já jsem asi úplně blbej nebo zkrátka jen natvrdlej. Ale můžete mi říct na jaké stránce je řešení mé otázky? Nikde tam nevidím, že by byl jistič před přepěťovou ochranou tř. C  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana