Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

<< < (7/13) > >>

Martin.Mlkar:
Jsem z toho jelen  (wall). Takže před bytovou rozvodnici dáme B25/3f v bytové rozvodnici umístíme pojistku 125A a za ní přepěťovou ochranu tř. B (typ 2).
Teď co vypadne dříve ta pojistka nebo ten jistič ? Pan Fuk už ukázal obrázek, ze kterého je zřejmé, že při zkratovém proudu větším než 2,5kA  vypadne dříve pojistka FU125A než jistič B25/3f.

Pokud tedy zkratový proud předpokládám, že bylo myšleno Ik">2.6kA musíme instalovat max. FU125A jak doporučuje výrobce PO.
Zkusím si odpovědět níže - jsou mé "bláboly" správně?

Na otázku proč v bytových rozvodnicích pojistkové odpojovače s pojistkami před PO -
1. výrobce PO doporučuje (resp. je odzkoušeno),  
2. jistič nemusí včas zareagovat a přepětí zničit nejen PO ale třeba i celou rozvodnici (a bůhví co ještě),  

Na otázku a proč 125A proč né nižší?
1. protože když bude FU nižší než 125A (dle doporučení výrobce) nemusí být využito PO plně a dojde k vybavení FU dříve než PO "pohltí" celé přepětí.

Dobrá dáme tam 125A. Ale nevybaví ten jistič dříve než FU a fce PO nebude využita naplno?
1. tak tady nemám tušení co bych odpověděl  (helpsmajl) - Je tedy pravda, že když jistič vybaví tak přepětí se nedostane ke spotřebičům a máme vyhráno (ale to pouze můj názor).

Já jsem se totiž setkal s tím, že ve stejném případě jako řeším já byla v bytové rozvodnici pojistka 20A pro přep. ochranu tř. C nebo také, že jištění bylo úplně vynecháno. - Toto je tedy vše špatně a je to revizní závada ? Tedy v prvním případě nezajištění využití plné fce PO a ve druhém případě možnost požáru?

Mlkar.Martin:
Ještě bych doplnil svou otázku. Vlivem přepětí bude se zvětší i procházející proud?

Fuk Tomáš:
Ono je to bohužel o něco složitější.
Jednak rozdělení proudů vypadá trochu jinak, když přijde přepětí zvenčí (např. zásah blesku do venkovní přípojky),  a trochu jinak, když se jedná o úder blesku do objektu a přepětí se šíří od uzemňovací soustavy objektu.
Proces "vypínání" pojistky a jističe je také rozdílný. V pojistce se vypaří vlákno, což může trvat při velkém nadproudu i pouhé zlomky milisekundy, zatímco jistič potřebuje nějakou dobu na přesunutí kontaktů ze sepnuté polohy silou pružiny (což jsou řádově milisekundy). Jistič není tak rychlý, aby stihl rozepnout kontakty v době hlavního bleskového (přepěťového) děje, a tedy obavy z narušení funkce koordinované třístupňové přepěťové ochrany vybavením jističe nejsou na místě. Ostatně, jak jste sám nahlédl, sepnutý stav toho předřazeného jističe není pro ochranu vnitřní sítě objektu až tak podstatný.

Jan Hájek:
Gratuluji k tak obsáhlé diskuzi  ;),  kterou dle mého názoru řeší tento obrázek z montážního návodu.

Mlkar.Martin:
Citace: Jan Hájek  01.04.2010, 15:02

Gratuluji k tak obsáhlé diskuzi  ;),  kterou dle mého názoru řeší tento obrázek z montážního návodu.

Pane Hájek já na tom obrázku jednoznačnou odpověď na svou otázku teda nevidím. Jediné co tam vidím, je že pokud bude F1 větší jak 125A je nutné ( nevím zda je správné tvrzení "je nutné") zvolit pojistku F2 menší nebo rovno 125A.  

Jak je to tedy, když předřadím před PO tř. II (C) jistič B25A/3f
a) musím i přesto před PO tř. II(C) dát pojistku 125A tak aby byla naplněna 100% funkce PO?
b) mohu před PO tř. II(C) dát pojistku nižší než 125A - po-té PO nesplní svůj účel ve 100% a nižší hodnota pojistky se přepálí dříve než PO stačí splnit svou fci na 100%? Takže přepětí po-té může "vlítnout" i do spotřebičů v dané rozvodnici ?
c) Pokud před PO nedám žádnou pojistku i přesto, že mám v HDS třeba FU250A - může se stát, že nejen, že přepětí zničí spotřebiče za bytovou rozvodnicí ale i samotnou bytovou rozvodnici. Vyplívá po-té z bodu c) revizní závada a zařízení není schopno bezpečného zařízení?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana