Proč na některé jističe nelze připojit Al vodiče?
Kamil Novák:
Citace: Štefan Beláň 18.01.2010, 14:17
Dovolím si ještě jednu kacířskou poznámku k danému tématu.
.......
Neznám jedinou novou sběrnici PE (PEN), která by měla postříbřený povrch a přesto při částečných rekonstrukcích (výměně rozvodnice) je nutné spolehlivě připojit Al i Cu vodiče. :)
To je naopak poznámka na místě.
Zakopaný psík asi nebude jen v tom postříbření.
Jestliže se podíváme na RSA svorky, u kterých je připojování Al vodičů baz dalšího možné, tak ty mají úpravu buď jen Ni nebo ZnCrCo. :-[
Jan Alin:
Citace: Kamil Novák 18.01.2010, 09:19
Vhodnost nebo nevhodnost připojování Al vodičů malých průřezů do svorek jističů nijak nesouvisí s vlhkem. (no)
Je jasné že pokud se vezme doslova text normy a návod výrobce tak vznikne rozpor a závadu do revize RT napíše zcela oprávněně. Pokud ale mám spoj Cu a Al v suchém prostředí tak je opravdu tento spoj po mnoha letech bez problémů a to dokonce i bez dotahování, to je poznatek z praxe nikoli z textů knížek, pokud ovšem je tento spoj ve vlhku nebo mokru tak je do roka po něm. RT při revizi nikdy nedokáže zjistit jestli ve starší instalaci není použita svorka která není určena výrobcem pro připojení Al vodičů ale dokáže docela přesně najít místa kde by tato závada mohla škodit a tam se na to zaměří.
Rozmahel Vladimír:
Pokud bychom se drželi stanoviska zástupce výrobce uvedeného výše, tak je problém pouze ve styku dvou různých kovů. Jakýkoliv jiný důvod, např. mechancké namáhání vodiče ve svorce, atd..., nebyl uveden. Z praxe mohu potvrdit, že u pravidelných revizí starých instalací, je to tak 50 na 50. Spojů Cu na Al a opačně jsem viděl opravdu bezpočet, tím myslím na sběrnicích nebo svorkách rozvaděčů. Ve většině případů jako nové, pouze v pár případech a při extrémní korozní agresivitě byly tyto spoje silně zoxidované. Tento stav se ale tvořil dlouhá léta, bez jakékoliv údržby. Často toto prostředí nesedí ani mědi samotné.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Štefan Beláň 18.01.2010, 14:28
TO: Svejkovský
Nové sběrnice s dírami pro vodiče a cupál podložky mi nejdou nějak dohromady? :-\
Proč ne? Když už trváte na oddělení Cu a Al, cupal se dá normálně koupit za pár korun. Já bych ovšem v suchém prostředí na nich ani netrval.
Petr Liskar:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.01.2010, 15:49
Proč ne? Když už trváte na oddělení Cu a Al, cupal se dá normálně koupit za pár korun. Já bych ovšem v suchém prostředí na nich ani netrval.
Myslím, že pan Beláň spíš naznačuje, že se cupal podložka bude strkat do díry krajně obtížně... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana