Proč na některé jističe nelze připojit Al vodiče?
Petr Tobolík:
V jiné diskuzi na tomto serveru jsem narazil na zmínku, že na jističe SEZ a OEZ lze připojit Al vodiče a na ostatní ne. Přiznám, že je to pro mne informace nová..... Je tomu opravdu tak? A proč?
Jiří Schwarz:
Každý kov má tzv. elektrochemick ý potenciál. Pro připojení hliníku je třeba, aby povrch připojovacích svorek byl z materiálu, který má podobný elektrochemick ý potenciál a to už není ideální pro připojení mědi, kterou výrobci preferují.
Každý kov má jiné termoelektrick é napětí, spojování kovů s velmi rozdílným termoelektrick ým napětím v silových rozvodech také není ideální řešení.
Hliník má minimální pružnost, především u malých průřezů se svorky do vodiče zařezávají, vodič se vymačkává (teče), upravený tvar svorek a jejich přiměřená pružnost toto mírně "zachraňuje".
Pokud výrobce neuvádí, že je jejich jistič vhodný pro hliníkové vodiče, neznamená to, že by to nefungovalo, ale pokud by se třeba vyhřála svorka, upálil vodič, zapálil rozvaděč (což u výrobku seriozní firmy nepředpokládám), výrobce jističe by se bránil že byly použity nevhodné přívodní vodiče...
Petr Tobolík:
Já jsem už vyrostl na "mědi"...takže s hliníkem jsem nepřišel při montáži tolikrát do styku...jen při opravách....o problému přechodu různých materiálů vím....ale ani ve škole ani při školení a ani jinde jsem nenarazil na tento problém....tak že vkládám do své paměti a začnu se zajímat, který jistič může být použit na Al a který ne....to jsem zvědav kolik jich při revizích objevím ;)...a na to se nabízí další otázka....je to závada hodná zmínky do revizní zprávy?
XL:
OEZ nevím, SEZ a Bonega. O elektrochemick é reakci se píše výše, jen dodám, že např. stříbření svorek, aby se jí zabránilo něco stojí a použití jističů pro Al vodiče je minimum, proto to asi ostatní výrobci nedělají.
Štefan Beláň:
Citace: Petr Tobolík 15.01.2010, 18:10
....je to závada hodná zmínky do revizní zprávy?
TO: Tobolík
Určitě ne, to by jste revize vůbec nemohl dělat. Neznám jediný případ, kdy by připojením Al vodičů na nové jističe (bez schválení výrobcem pro Al vodiče) byl způsobený jakýkoliv problém.
:)
Podle mne je to pouze teorie a boj mezi výrobci. :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana