Je k něčemu analýza rizika u běžných RD?
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 01.12.2009, 11:43
Tentokrát s Vámi mohu souhlasit, dovolím si však přesněji vysvětlit význam pojmů, které používáte (v tom smyslu, v jakém by se měly obecně chápat):
* kvalifikovaný odhad ... volba parametru, který vůbec neznám ani nemohu znát, a to tak, abych dosáhl předem zvoleného výsledku (LPL III)
** kvalifikovaný výpočet ... dosazení parametrů z kvalifikovanéh o odhadu do programu o kterém nevím co počítá a jejich případné změny tak dlouho, dokud mi nevyjde předem zvolený výsledek (např. LPL III)
*** střelit výsledek rovnou od boku ... nepřípustné zvolení hladiny (např. LPL III) rovnou, bez sofistikovanéh o kvalifikovanéh o výpočtu
Jako bonmot dobré.
Jestli jste to ale myslel vážně, tak si snad opravdu začnu myslet, že jste studoval v Plzni. Teď už také lépe rozumím tomu, jak vznikl váš kvalifikovaný odhad, že výsledkem bude LPL III :D
jagiello:
O posouzení rizika se pokouším od vydání ČSN EN 62305-2 na základě programů, které byly v ČR dostupné a které jsem zakoupil. Přesto se přikláním ke zrušení anylýzy rizika z následujících důvodů :
- nepodařilo se mi najít orgán, který zodpovídá za stanovení hodnoty přípustného rizika a který má pro to kompetenci dle čl. 5.4 ČSN EN 62305-2
- jeden z programů se složil hned po zadání vstupních parametrů a nikdy jsem z něj nedostal výsledek
- druhý program jsem si oblíbil ale nedávno jsem na www stránkách autora programu našel informaci, že byla provedena důležitá oprava programu. Od autora programu se mi nepodařilo získat informaci o jak závažnou opravu se jedná a zda má oprava vliv na výsledky výpočtu rizika. Na otázku, proč mi nedal informaci o opravě, sdělil autor programu, že jse si ji neobjednal. Na další otázky jsem již neobdržekl žádnou odpověď. Myslím, že následně byla informace o opravě programu na www stránkách přestylizována .
- nevidím do algoritmu programu, nemohu zaručit spránost výpočtu a obávám se, že autor programu nenese odpovědnost.
František Šohajda:
Pokud bude program zdarma, tak si na nikom nic nevemete pokud to bude špatně....
Pokud bude placený, tak tam se už můžete soudit dle obchodního zákoníku...
Více si každý rozumný člověk odpoví sám??
Fuk Tomáš:
Citace: jagiello 01.12.2009, 15:58
O posouzení rizika se pokouším od vydání ČSN EN 62305-2 na základě programů, které byly v ČR dostupné a které jsem zakoupil.
- jeden z programů se složil hned po zadání vstupních parametrů a nikdy jsem z něj nedostal výsledek
- druhý program jsem si oblíbil ale nedávno jsem na www stránkách autora programu našel informaci, že byla provedena důležitá oprava programu. Od autora programu se mi nepodařilo získat informaci o jak závažnou opravu se jedná a zda má oprava vliv na výsledky výpočtu rizika. Na otázku, proč mi nedal informaci o opravě, sdělil autor programu, že jse si ji neobjednal. Na další otázky jsem již neobdržekl žádnou odpověď. Myslím, že následně byla informace o opravě programu na www stránkách přestylizována .
- nevidím do algoritmu programu, nemohu zaručit spránost výpočtu a obávám se, že autor programu nenese odpovědnost.
Pokud jste za to zaplatil nějaké signifikantní peníze, tak snad abyste se podíval do kupní smlouvy, licenčních podmínek, Obchodního zákoníku a pokud z nich vyplývá, že máte na něco nárok, tak se toho taky domáhat. Když budeme takové věci nechávat plavat, tak jich bude jenom přibývat.
Citace: jagiello 01.12.2009, 15:58
...se přikláním ke zrušení anylýzy rizika z následujících důvodů :
- nepodařilo se mi najít orgán, který zodpovídá za stanovení hodnoty přípustného rizika a který má pro to kompetenci dle čl. 5.4 ČSN EN 62305-2
Jestli ono to nebude tím, že ke stanovení hodnoty přípustného rizika ve Vašem rodinném domku jste kompetentní Vy?
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 01.12.2009, 18:49
...
Jestli ono to nebude tím, že ke stanovení hodnoty přípustného rizika ve Vašem rodinném domku jste kompetentní Vy?
Ne, přípustná rizika RT určuje podle článku 5.4 "orgán, který to má v kompetenci" (norm). Norma ČSN EN 62305-2 určuje v Tabulce 7 jen typické hodnoty těchto rizik (norm).
Orgán, který je v České republice kompetentní k určení rizik, není mně, a myslím že ani většině odborné veřejnosti, znám.
Jsou zhruba tyto možnosti:
1) Kompetentní Orgán v ČR existuje, ale nevydal závazné hodnoty rizik
V tom případě je třeba vyčkat. Do rozhodnutí tohoto Orgánu jsou všechny výpočty předběžné ; po rozhodnutí bude třeba výsledky zkontrolovat.
2) Kompetentní Orgán v ČR neexistuje
V tom případě by měl být kompetentní Orgán neprodleně ustaven aby bylo možné normu ČSN EN 62305-2 konečně prakticky použít.
Do ustavení tohoto Orgánu jsou všechny výsledky předběžné ; ... atd. (viz výše)
3) Kompetentní Orgán v ČR existuje a vydal závazné hodnoty rizik.
V tom případě by měly být veškerá potřebná rizika vydaná Orgánem vhodnou formou zveřejněny. Následně by bylo možné ihned zahájit pokus o výpočet rizik podle ČSN EN 62305-2 .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana