Je k něčemu analýza rizika u běžných RD?

<< < (4/8) > >>

Jan Alin:
Citace: Miroslav Macek  01.12.2009, 19:36

2) Kompetentní Orgán v ČR neexistuje

Orgánů v ČR existuje až až, kompetentních je jako šafránu a který je kompetentní k analýze rizik pokud vím nikde není určeno a jsou na to různé výklady od projektanta přes RT až po investora a provozovatele.

jagiello:
Pane Fuku, proč se svým heslem "Když nevím, ptám se anebo držím ústa" neřídíte?

Fuk Tomáš:
Citace: jagiello  01.12.2009, 20:14

Pane Fuku, proč se svým heslem "Když nevím, ptám se anebo držím ústa" neřídíte?

Z čeho tak soudíte?

Citace: Miroslav Macek  01.12.2009, 19:36

Ne, přípustná rizika RT určuje podle článku 5.4 "orgán, který to má v kompetenci"  (norm). Norma ČSN EN 62305-2 určuje v Tabulce 7 jen typické hodnoty těchto rizik  (norm).
Orgán, který je v České republice kompetentní k určení rizik, není mně, a myslím že ani většině odborné veřejnosti, znám.

Jsou zhruba tyto možnosti:... 1) ...2)... 3)
...

Nabídnu vám tedy čtvrtou možnost.
Norma stanovuje typické hodnoty RT pro situace, kdy se bezpečnost nějak týká veřejnosti (zdraví, kulturní hodnoty, veřejné služby) a nikdo nemůže projektanta napadnout, pokud se těmito hodnotami řídí. Pokud se od nich hodlá významně odchýlit, měl by si to umět zdůvodnit.

Technická norma nestanovuje, a ani nemůže stanovovat, kdo je kompetentní ke stanovení RT.
Za bezpečný stav budovy v prvé řadě ze zákona odpovídá vlastník budovy (nechme teď stranou, že za určitých okolností může část této své odpovědnosti přenést na někoho dalšího). Proto primární kompetenci ke stanovení RT má vlastník budovy, a to až do té doby, než mu tuto kompetenci sebere či omezí zákon a udělí ji někomu jinému.
Pokud tak zákon neučinil (a pokud vím, neučinil tak),  zůstává kompetence tam kde je.

P.S. a doufám, že se nikdy nedožiji doby, kdy mi nějaký moudrý orgán bude určovat, jaká je přípustná míra rizika u mne doma  ;D

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  01.12.2009, 20:30

...
Nabídnu vám tedy čtvrtou možnost.
Norma stanovuje typické hodnoty RT pro situace, kdy se bezpečnost nějak týká veřejnosti (zdraví, kulturní hodnoty, veřejné služby) a nikdo nemůže projektanta napadnout, pokud se těmito hodnotami řídí. Pokud se od nich hodlá významně odchýlit, měl by si to umět zdůvodnit.

Technická norma nestanovuje, a ani nemůže stanovovat, kdo je kompetentní ke stanovení RT.
... primární kompetenci ke stanovení RT má vlastník budovy, a to až do té doby, než mu tuto kompetenci sebere či omezí zákon a udělí ji někomu jinému.
...
P.S. a doufám, že se nikdy nedožiji doby, kdy mi nějaký moudrý orgán bude určovat, jaká je přípustná míra rizika u mne doma  ;D

Váše názory mi nedávají smysl.
Na jedné straně zde tvrdíte, že přípustná rizika si stanovuje majitel budovy (tedy v našem případě majitel rodinného domku) a současně zde dlouhodobě propagujete stanovisko, že třídu ochrany si majitel nemůže zvolit sám, ale musí být stanovena "kvalifikovaným výpočtem" podle ČSN EN 62305-2.
Není to ale jedno ? Když si mohu (podle vás) zvolit přípustné riziko, proč si nemohu zvolit třídu ochrany rovnou také sám ?
Jaký je v tom praktický rozdíl ? Vždyť je to v podstatě totéž.

majitel:
Citace: Fuk Tomáš  01.12.2009, 20:30

Ked sa nieco stane, poistovna povie, ze som si urcil nespravne pripustnu mieru rizika !?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana