Mám se v 3+1 rozhodnout pro přímotop nebo akumulační kamna?

<< < (13/15) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Skořepa  13.11.2009, 17:35

Dokáže mi někdo vysvětlit,  jaké výhody má  tyristorová regulace, oproti běžné regulaci (např. dig. programátoru)?

Třeba tu, že lépe ruší příjem TV/R na pokojovou anténu  :)

Ale vážně - proporcionální řízení výkonu lze realizovat i jinak - střídou, a trochu slušný programovateln ý pokojový termostat to umí.

P.S. oháníte se pojmem digitální programátor - to je ale široký pojem, od jednoduchoučký ch přístrojů, kde jediný přínos digitálnostii je digitální ukazatel teploty, po propracované regulátory umějící PID  regulaci a adaptaci na tepelně-dynamické vlastnosti vytápěného objektu.

Jiří Skořepa:
Citace: Fuk Tomáš  13.11.2009, 19:44

Třeba tu, že lépe ruší příjem TV/R na pokojovou anténu  :)

Ale vážně - proporcionální řízení výkonu lze realizovat i jinak - střídou, a trochu slušný programovateln ý pokojový termostat to umí.

P.S. oháníte se pojmem digitální programátor - to je ale široký pojem, od jednoduchoučký ch přístrojů, kde jediný přínos digitálnostii je digitální ukazatel teploty, po propracované regulátory umějící PID  regulaci a adaptaci na tepelně-dynamické vlastnosti vytápěného objektu.

A to je další věc, na kterou jsem se chtěl zeptat - PID regulace, např:

Siemens REV23 - týdenní programovateln é PID regulátory, rozsah nastavení teplot 5 - 35 °C, dvoubodový výstup, přepínací kontakty 24 -250 V AC, 0.25-6 A, automatická adaptace, optimalizace startu první topné fáze, možnost dálkového ovládání telefonním terminálem, ovládání pomocí rolovacího kolečka.

- co to vlastně PID regulace je, jak funguje a v čem spočívá její výhoda
- co je to ten dvoubodový výstup
- na co jsou tam ty přepínací kontakty 24 - 250V AC, 0,25 -6A
- co je to ta automatická adaptace a optimalizace startu první topné fáze

Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Skořepa  14.11.2009, 09:58

- co to vlastně PID regulace je, jak funguje a v čem spočívá její výhoda
- co je to ten dvoubodový výstup
- na co jsou tam ty přepínací kontakty 24 - 250V AC, 0,25 -6A
- co je to ta automatická adaptace a optimalizace startu první topné fáze

Co to je PID se řešilo tady: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,13998.msg96431.html#msg96431
Jak funguje - třeba v případě toho REV23 funguje tak, že topí po proměnlivou část topného cyklu (zde 6-ti nebo 12-ti minutového) tak, aby topení dodávalo v průměru právě takový výkon, kolik je potřeba, s minimálním kolísáním teploty. Výhodou je lepší komfort při malinko nižší spotřebě energie.

Dvoubodový výstup - to jste našel kde? V manuálu se píše o dvoubodové regulaci, a myslí se tím možnost prosté ON/OFF regulace s hysterezí.

Kontakty tam nejsou to co píšete, ale jsou tam 24-250V AC, 6-2,5A a jsou tam od toho, aby ovládaly topení  :D  Přes nějaké relé či stykač,  protože s 230V/2,5A byste si moc nezatopil.

Automatická adaptace a optimalizace startu je samoučicí schopnost regulátoru najít si optimální nastavení vlastností regulační smyčky podle dynamiky systému, což by laik těžko zvládal, a schopnost zapnout/vypnout topení v předstihu tak, aby bylo teplíčko právě jen v době,  kdy to chcete.

František Šohajda:
Já mám už cca 13 let Landis a Gyr REV 21 /tehdy byl celkem drahý/ a po měsíci jsem jej přepnul na klasickou regulaci jako termostat ON/OFF protože jsme byli navyknutí na jiný režim topení a moc se nám to nelíbilo.Od té doby už jsem jej nepřepínal.
Nic proti nemám,každý je jiný a musí si vyzkoušet co mu vyhovuje.

Fuk Tomáš:
Citace: František Šohajda  15.11.2009, 08:43

Já mám už cca 13 let Landis a Gyr REV 21 /tehdy byl celkem drahý/ a po měsíci jsem jej přepnul na klasickou regulaci jako termostat ON/OFF protože jsme byli navyknutí na jiný režim topení a moc se nám to nelíbilo.Od té doby už jsem jej nepřepínal.
Nic proti nemám,každý je jiný a musí si vyzkoušet co mu vyhovuje.

REV21 neměl schopnost automatické adaptace, takže v leckterých podmínkách mohly jeho omezené možnosti dělat potíže.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana