Mám se v 3+1 rozhodnout pro přímotop nebo akumulační kamna?
Jan Němec:
protože se jedná o zděnou budovu, více vám naakumulují stěny domu, než ty cihličky. Záleží na vás. Vypínání u vysokého tarifu je cítit v podkrovních vestavbách, kde je je sadroš. Tam se nic nenaakumuluje. co se spotřeby týče, watt je watt, je jedno, jak jej vyrobíte. Snad jedině u podlahovky, např. rohože do lepidla, byste dosáhl lepší pohody a možná byste topil méně.
stanislav mikeska:
Citace: Jiří Skořepa 20.11.2009, 17:37
Zajímalo by mě, kdybych elektrokotlem topil i ve VT, kvůli zachování tepelné pohody, jakou částku navíc bych tak asi protopil?
První co musíte udělat pro rozhodnutí je zjistit energetickou potřebu bytu. Potom můžete pokračovat dál, jinak je to je rozhodování podle subjektivních pocitů!
Miloš Ralbovský:
Z vlastnej skúsenosti: Starší dům, kúrili sme gamatkami. Spotreba veľká /každá izba jedny gamatky a teda na kadej izbe straty v účinnosti/. Neskôr sme dali konvektory do izieb, každý 2000W, kúrilo to síce, aj na spotrebe to bolo vidieť, ale od spodu bolo stále chladno. Teraz mám podlahovku - vykurovacie el. rohože. Spotreba trošku nižšia ale zato teplúčko. Možno s teplomerom by som nameral nižšiu teplotu ako predtým, ale keď máš od nôh teplo ... :D. Problém však môže byť v budúcnosti, keď sa nedajbože stane niečo s rohožou. To nezostane nič iné, než podlahu rozbiť, prípadne, ak sa dá, tak rozobrať /plávajúca podlaha a pod./. Snáď ti to trošku pomôže v rozhodovaní.
Jiří Skořepa:
Jak jsem psal v bytovém domě lidé topí přímotopy, akumulačními kamny i elektrokotly, každá domácnost jinak. Převažují však přímotopy, které byly instalovány v roce 1994, nebo 1995, kdy byl dům odříznut od centrálního vytápění. V bytě který kupuji jsou přímotopy. Tepelné ztráty bytu jsem si zatím zpracovat nenechal. Byt je krajový na severní straně bytového domu, velikost 60 m2 + 7m2 lodžie, nachází se ve 2. NP ze 3, dům je postaven z pálených cihel, šíře zdí je 45 cm, zdi nejsou zatepleny, okna jsou nová, plastová s dvojsklem, nadmořská výška cca 300 m.n.m. - dle uvedeného usuzuji, že tepelné ztráty budou průměrné. Jak jsem zjištoval, průměrné platby za elektřinu jsou +- 2.500,-Kč. Pouze jeden nájemník, který má krajový byt pod střechou se vychyluje od průměru a za elektřinu platí 3.500,-Kč. Ten topí akumulačními kamny. Takže ono je asi opravdu jedno čím se topí, důležité je, aby byla tepelná pohoda a bezobslužný provoz. Jak jsem psal rozhodl jsem se pro elektrokotel, nicméně do převzetí bytu mi ještě nějaký čas zbývá a stále v hlouby (nebo v hloubi? :() duše zvažuji, zda své rozhodnutí ještě nezměním na panely Mirava, Zefyr, nebo Evo. Do akumulačních kamen se mi opravdu jít nechce z důvodu změny sazby a stálých plateb za silnější jističe. Podlahovým topením v bytě netopí nikdo, prý ho nelze instalovat.
Miloš Ralbovský:
Všetko sa dá, keď sa chce. Z elektrického hľadiska to asi problém nebude, keďže sa do bytov môžu inštalovať elektrokotle. /Samotné vykurovacie rohože podľa tvojho "rozmeru" max 67 m2 by mohli mať celkový príkon 67m2x100W/m2=67kW. Rohož sa však neukladá pod nábytok, kuchynskú linku a pod., takže pravdepodobne ešte menej./ Jediný problém vidím vo vlastnej pokládke. Celková výška podlahy by sa zvýšila cca o 5-10cm, podľa toho, akú hrubú spodnú izoláciu zvolíš. Sú na to samozrejme aj vzorce ale najlepšie, ak ťa to zaujíma, si to vygoogli. Stačí zadať "podlahové kúrenie/topení". ;) Je veľa firiem, ktoré sa týmto zaoberajú. Keď tak ss.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana