Mám se v 3+1 rozhodnout pro přímotop nebo akumulační kamna?

(1/15) > >>

Jiří Skořepa:
Kupuji  zděný byt 3+1 o celkové ploše 67m2.
Byt má nová plastová okna,  nachází se ve 2 nadzemním podlaží ze třech,  je krajní (tzn. že jedna zeď  obývacího pokoje a dětského pokoje  bude asi studenější, jelikož  dům není zateplen)  a topení v bytě  je řešeno el.  přímotopy.  
A v tom je kámen úrazu.
Každý mi říká, abych přímotopy vyhodil a  nahradil je buď akumulačními kamny,  nebo elektrokotlem s  radiátory.  
Z uvedeného důvodu vás žádám o radu, jaké topení do bytu zvolit?
Zda v bytě nechat el. přímotopy, které jsou staré cca 12 let,  nebo zvolit akumulační kamna,  případně elektrokotel  s  radiátory?  
Na internetu jsem vykoukal, že moderní akumulační kamna  mají docela rozumné rozměry a  nechají se i zavěsit na zeď.  
Pak jsem také zjistil, že  se prodávají i kombinovaná  akumulační kamna (aku kamna+přímotop).  

#105# Jedna otázka na jedno téma!

stanislav mikeska:
Pro zásadní rozhodnutí je potřeba znát energetický audit nemovitosti, podle toho se rozhodnout o výkonu topení. Topení elektrikou je vhodnější pokud je akumulovaná, ale v zásadě je její provoz nejdražší ze všech jiných druhů topení, instalace je na druhou stranu lacinější a jednodušší . Pokud je to možné, postavte si izolaci obvodových stěn a i vnitřní izolace řeší problém s nákladem na topení. Já osobně mám dobré zkušenosti z infraradiátory ,  jelikož kmitočet tepla záření z radiátoru zahřívá prioritně lidské tělo  a až potom stěny. Samozřejmě musíte posoudit příkon topidla a průřez připojení.

Valter Mayer:
Citace: Jiří Skořepa  18.09.2009, 20:57

Kupuji  zděný byt 3+1 o celkové ploše 67m2.
Pokud je datum prodeje vyšší než 1.1.2008, musí být součástí kupně-prodejní smlouvy i PENB (Zákon č. 406/2000 Sb. - o hospodaření energií a související předpisy - http://www.tzb-info.cz/t.py?t=15&i=3)

Před samotnou koupí nemovitosti zkuste (třeba od púvodního majitele) zjistit:
- paramatry přípojky (1 nebo 3 fázové, tarif, velikost jističe před elektroměrem)
- spotřebu za předešlé období (čím delší, tím lépe)
- nepíšete, jakým zpúsobem je řešena příprava teplé vody

Bez údajú o tepelných ztrátách bytu a parametrú přípojky není možno udělat kvalifikované rozhodnutí mezi přímotopnými a akumulačními tělesy.

BTW: Kromě přímotopú, konvektorú a akumulaček pověšených na zdi, elektrokotle s radiátory je možné uvažovat ještě o podlahovém topení. Na teplovodní pravděpodobně nebude dostatečný prostor v podlaze, ale ektrické podlahové topení (topný drát, nebo fólie) by mohla být zajímavá alternativa.

Štrubl Radek:
,chtěl bych vám doporučit několik rad.Jak už bylo zmíněno musíte vědet parametry přípojky a ampéráž hlavního jističe a typ sazby.Pro akumulační kamna by byla sazba D25.Zkusil bych poradit tak zvané hybridní vytápění kdy jedna část akumulačních kamen je akumulační a druhá část přímotopná.Ten to typ akumulačních a přímotopných kamen vyrábí firma STIBEL.Na toto provedení vytápění často slíchám chválu.

Jaroslav Hasala:
V dané situaci by stálo za zvážení použití přímotopných těles s akumulací. Hlavně tedy z toho důvodu, že by se nemuselo zasahovat do instalace, jen by se vyměnily topné tělesa.
Tyto topná tělesa vypadají jako běžné teplovodní radiátory a mají i podobné vyzařování tepla.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana