Jaký kabel navrhnout pro osvětlení trasy v délce cca 3 km?
Pavel Horský:
Citace: Miroslav Macek 02.08.2009, 21:50
Tento váš výklad citované pasáže normy ČSN 33 2000-3, vztažený na věřejné osvětlení, nesdílím.
Já už jsem se vážně lekl, že se znovu neozvete. Nezklamal jste mě.
Citace: Miroslav Macek 02.08.2009, 21:50
Naopak, s veřejným osvětlením může manipulovat kdokoli, například noční návštěvník se může o sloup opírat, na sloup šplhat, nebo se jej dokonce snažit vytrhnout ze země.
Toto vše je podle mne manipulace, při které nepoučený primitiv bez elektrotechnic kého vzdělání (ba i s ním) může dojít k elektrickému šoku nebo úrazu.
Myslíte, že vámi popisovaná "manipulace" ( dá-li se to tak vůbec nazvat ) je normální a běžná?
Určitě ne. Takový magor pak může při cestě z restauračního zařízení stejně tak načúrat do špatně dovřené pojistkové skříně, kterých je na počet přístupných určitě víc, než lamp VO.
Miroslav Macek:
Citace: Petr Doležal 02.08.2009, 22:17
Pokud si myslíte, že šplhání na stožár je manipulace, nechám vás u toho. Máte pravdu, že kdo se bude snažit vytrhnout stožár, bude v šoku, protože mu prasknou plotýnky. Ten výklad není jen můj a proto prosim, abyste tento názor sdělil renomovaným zpracovatelům standardů VO Brna, což byli odborníci z Prahy (Eltodo), Ostravy a Brna. Ze standardů cituji:
. . . se předpokládá v převážné většině působení vnějších vlivů zařazujících elektrická zařízení VO z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem do kategorie prostor nebezpečných (viz změna 2 ČSN 33 2000-3 z 08/1997 pro tabulku 32-NM3). . .
Možná se chytnou za nos.
Pokud se týká standardů veřejného osvětlení Města Brna, nejsem na Brno expert. Ale nedivím odborníkům firmy Eltodo, spravující veřejné osvětlení, že vyloučili neodbornou manipulaci těchto zařízení nepovolanými osobami - opak by stál jejich firmu značné peníze vynaložené na proudové chrániče.
V tomto punktu se uznávaní odborníci firmy Eltodo chovali jako všichni podobní odborníci renomovaných firem - přizpůsobili prostě výklad norem obchodní strategii svého zaměstnavatele .
Je však nepochybné, že pokud s veřejným osvětlením nějak manipulovat lze (odborně či neodborně), může to provést kdokoli, a ne jen osoby s elektrotechnic kým vzděláním - neboť toto zařízení je komukoli přístupné.
Do roku 2011 mají tedy odborníci vystaráno, neboť bude platit stále ČSN 33 2000-3, kterou si takto svépomocí vyložili (souběžně s ČSN 33 2000-1), ale potom budou muset buď začít používat proudové chrániče, nebo zase nějak jinak podobným způsobem přizpůsobit novou normu ČSN 33 2000-5-51.
Petr Doležal:
Napíši ještě poslední příspěvek, protože nepištím po tom, aby se nějakou polemikou toto téma dostalo mezi frekventované.
Proudový chránič bych na VO, respektive na začátek jeho kabelu, nikdy nenasadil. Jednak jsou kabely v praxi průřezově dostatečně silné na to, aby se mohla použít soustava TN-C, čímž se ušetří jedna žíla a lépe se připojuje 8 žil než 10. A za druhé, vzhledem ke kondenzaci vodních par uvnitř stožáru, zejména na svorkovnici a nebo při silných deštích, kdy vlhkost vnikne do svítidel, bych se obával, že třeba při 40 svítidlech a stožárech bude chránič vybavovat. Nikdo mi nezaručí, že svodové proudy u jednotlivých světelných míst budou stejné a součet proudů bude nula. Mimo to je výhodné, aby vedení bylo provedeno jako sdružený obvod, kdy porucha na jedné fázi nezpůsobí vypnutí zdravých fází. Pokud tam dáte fíčko, máte totální tmu. Že by muselo být 3fázové je samozřejmé.
Toť z mé strany vše.
Rozmahel Vladimír:
Pane Macek, jistě se nedá vyloučit to, že nějaký vandal nebo opilec bude nějak manipulovat nebo ničit stožár VO. Řekl bych, že takový stožár VO je většinou docela robustní kovové zařízení. Jak by jste v tomto případě nahlížel na riziko plastových pojistkových skříní rozvodů nn, ať už v pilíři nebo ve zdi. Jediný rázný kopanec do takového pilíře dokáže divy, přičemž jištění zde vedených kabelů může být v řádu stovek amper. Taky za chránič? Určité nechtěné riziko v těchto případech může vzniknout např. při autonehodě - náraz do takového zařízení a porušení krytí, uvažovat ale činnost vandala je totéž jako zdvojit víka litinových kanálů. Při zcizení jednoho, bude dole ještě jedno, pojistné.
Pavel Ryšavý:
Popravdě řečeno, jak sleduji vývoj této diskuse asi se nedomluvíte, dokud si nedefinujete termín manipulace.
Pravděpodobně tím míníte každý něco jiného. Ideální by byla nějaká definice v normě, případně v jiném předpise.
Přiznám se, že jsem žádnou nenašel. A nejbližší termín k výrazu manipulace - jak to cítím - by byla obsluha, nebo práce na elektrickém zařízení. Potom by se postupu Eltoda nedalo nic vytknout.
Pokud by tím bylo míněno i páčení dvířek, zvracení 40% alkoholu do svorkovnice, případně šplh po kandelábru ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana